Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Τα πέτσινα πρωταθλήματα του ΠΑΟ με τις σφαγές του Ολυμπιακού στους τελικούς της Α1 επί Αγγελόπουλων

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το άλλοτε κραταιό ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ αρχίζει να απαξιώνεται, αφού η πράσινη παράγκα των Βασιλακογιαννακοπουλαίων "αποτρέπει" τους πάντες από το να επενδύσουν στο ελληνικό μπάσκετ, με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Άρη και τον ΠΑΟΚ να αποδυναμώνονται. Ο ΠΑΟ παίζει μόνος του και φτάνει στο σημείο να κερδίζει στους τελικούς του πρωταθλήματος του 2004 το Μαρούσι (καλή ομάδα αλλά όχι για κορυφαίο επίπεδο) με 3-0 νίκες και με μέσο όρο 17 πόντους διαφορά, ενώ στον τελικό του κυπέλλου του 2007 κερδίζει το Ρέθυμνο της Α2 με 87-48. Φυσικά η κατάντια του ελληνικού μπάσκετ κανέναν δεν θορυβεί, αφού οι "αντικειμενικοί" και οι παράγοντες του αθλήματος αρκούνται στο να βλέπουν τον ΠΑΟ να παίζει μόνος του στην Ελλάδα και να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη.

Ο ΠΑΟ αποκτά αντίπαλο όταν οι Αγγελόπουλοι αναλαμβάνουν τον Ολυμπιακό το 2007 και αρχίζουν να επενδύουν τεράστια ποσά, κάτι που δεν αρέσει ούτε στην παράγκα ούτε στα πράσινα φερέφωνα των ΜΜΕ. Αυτό φαίνεται από την αντιμετώπιση που έχει ο Ολυμπιακός των Αγγελόπουλων από την πρώτη στιγμή. Σε επίπεδο διαιτησίας, η μία σφαγή διαδέχεται την άλλη σε τελικούς πρωταθλήματος και κυπέλλου και ο ένας τίτλος κλέβεται πίσω από τον άλλο. Σε επίπεδο ΜΜΕ, οι Αγγελόπουλοι αντιμετωπίζονται με ειρωνική διάθεση, οποιαδήποτε επιλογή τους αμφισβητείται και οποιαδήποτε αντίδρασή τους στα όργια εις βάρος του Ολυμπιακού θεωρείται λίγο ή πολύ ως ιεροσυλία απέναντι στον πέτσινο. Ακολουθεί καταγραφή των οργίων της πράσινης παράγκας από το 2007 μέχρι σήμερα.

Οι σφαγές του Ολυμπιακού στους τελικούς

Υπάρχει σύνδεσμος πάνω στο αποτέλεσμα για περισσότερες πληροφορίες.

Α1 2006-07 - 3ος τελικός (ΟΑΚΑ)
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 86-85 παρ. (78-78)
13/6/2007

Ο Πηλοΐδης στερεί από τον Ολυμπιακό το break στο ΟΑΚΑ, με τον μη καταλογισμό του σκληρού φάουλ του Διαμαντίδη πάνω στον Πεν στην τελευταία επίθεση του Ολυμπιακού, 3'' πριν από την λήξη του αγώνα και με το σκορ 86-85 υπέρ του Παναθηναϊκού. Ο Ολυμπιακός με νίκη θα έσπαγε το πλεονέκτημα έδρας των πρασίνων και θα έπαιρνε προβάδισμα με 2-1 στις νίκες.

Α1 2008-09 - 1ος τελικός (ΣΕΦ)
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 67-69
21/5/2009

Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα έδρας στους φετινούς τελικούς, το οποίο κέρδισε με τους κόπους μιας χρονιάς, αλλά του το στερεί μόλις στον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ η παρέα του Ζαβλανού. Εκτός από την απαράδεκτη διαιτησία σε ολόκληρο τον πρώτο τελικό, στην τελευταία φάση με το σκορ στο 67-69 υπέρ των πράσινων οι εντεταλμένοι του Βασιλακόπουλου αρνούνται να δώσουν φάουλ του Γιασικεβίτσιους στον Παπαλουκά που ετοιμάζεται με λέι απ κάτω από το καλάθι να οδηγήσει τον αγώνα σε παράταση. Ο Λιθουανός βρίσκει το χέρι του Παπαλουκά, το σουτ αλλοιώνεται, οι βολές δεν δίνονται στον ερυθρόλευκο παίκτη και η παράγκα δίνει στον Παναθηναϊκό το πλεονέκτημα έδρας αλλά και την ψυχολογία για την συνέχεια, οδηγώντας τον στον τίτλο με 3-1 νίκες.

Α1 2009-10 - 3ος τελικός (ΟΑΚΑ)
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 79-70
2/6/2010

Όπως τρία χρόνια πριν, έτσι και τώρα η διαιτησία κάνει τα πάντα για να αποτρέψει το σπάσιμο του πλεονεκτήματος της έδρας του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό και πάλι στον 3ο τελικό στο ΟΑΚΑ, με τους αιώνιους να είναι 1-1 στις νίκες. Αυτή τη φορά όμως τα πάντα δεν κρίνονται στην τελευταία φάση, καθώς ο Ολυμπιακός στο 27' προηγείται με 46-60 μέσα στο Μαρούσι. Κάπου εκεί η παρέα του Χριστοδούλου, με απανωτά λάθη εις βάρος του Ολυμπιακού, ανύπαρκτα φάουλ, ανάποδα άουτ, ανύπαρκτα καλάθια, αλλά και με την ζούγκλα του ΟΑΚΑ που ασκεί τρομοκρατία μετά τον λήθαργο στον οποίο είχε πέσει μέχρι το 27', γυρίζει το σκορ και οι διαιτητές γίνονται οι ηθικοί αυτουργοί για τα όσα ντροπιαστικά θα γίνουν στον επόμενο τελικό στο ΣΕΦ που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Από τους κύκλους των Αγγελόπουλων ακούγεται για πρώτη φορά η πιθανότητα να αποχωρήσει από το ελληνικό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός.

Α1 2010-11 - 2ος τελικός (ΟΑΚΑ)
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 78-66
29/5/2011

Στο ίδιο έργο θεατές. Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα έδρας μετά από σπουδαία πορεία, έχοντας μετατρέψει τον Παναθηναϊκό σε κομπάρσο. Αήττητος με το απίστευτο 26-0 στην κανονική περίοδο, 2-0 επί των πρασίνων σε αυτή και μία ακόμα νίκη στον τελικό του κυπέλλου, αλλά το πλεονέκτημα έδρας σπάει στον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ. Οι ερυθρόλευκοι παρόλα αυτά εμφανίζονται στον δεύτερο τελικό στο ΟΑΚΑ έτοιμοι για το μπρέικ, αλλά η στημένη διαιτησία των Χριστοδούλου και Ψαριανού με τα φάουλ-ανακαλύψεις εις βάρος του Ολυμπιακού σε κάθε σχεδόν επίθεση των γηπεδούχων που τους οδηγεί συνεχώς στις βολές (31-9 υπέρ του Παναθηναϊκού), δεν αφήνουν τον Ολυμπιακό να ξεφύγει στο πρώτο ημίχρονο (προηγείται μόνο με 43-37) και τον οδηγούν στην κατάρρευση στο δεύτερο ημίχρονο. Οι Αγγελόπουλοι αναγγέλουν ότι αποχωρούν από τον Ολυμπιακό αηδιασμένοι από το ελληνικό πρωτάθλημα και ο Μπουρούσης ότι δεν ξαναπαίζει στην Εθνική. Τελικά τίποτα από τα δύο δεν έγινε και η παράγκα μπορεί να συνεχίσει το έργο της.

Α1 2011-12 - 2ος τελικός (ΟΑΚΑ)
Παναθηναικός-Ολυμπιακός 81-79
24/5/2012

Ο Ολυμπιακός με τον αέρα του πρωταθλητή Ευρώπης και έχοντας ξανά το πλεονέκτημα έδρας φαίνεται να βρίσκεται σε θέση ισχύος για να επιστρέψει στον θρόνο του πρωταθλητή, βάζοντας τέρμα στην παράγκα των Γιαννακόπουλων. Σε ολόκληρη την πορεία του στο πρωτάθλημα μέχρι τους τελικούς έχασε μόνο στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό, ανεβάζοντας σταδιακά στην απόδοσή του, κάτι που έκανε με άκρως επιτυχημένο τρόπο και στην Ευρωλίγκα. Μετά την σχετικά εύκολη νίκη στον πρώτο τελικό του ΣΕΦ με 84-78, ο Ολυμπιακός πάει να κάνει επιτέλους το μπρέικ στο ΟΑΚΑ για να κάνει το καθοριστικό βήμα για το πρωτάθλημα, αλλά και πάλι θα βρει απέναντί του τα πιόνια των Γιαννακόπουλων. Στο τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα και ενώ το σκορ είναι 79-78 υπέρ του Παναθηναϊκού, οι διαιτητές Τανατζής και Γκόντας κλείνουν τα μάτια σε παραβάσεις των πρασίνων (πάτημα γραμμής, μπρος-πίσω) και όχι μόνο δεν δίνουν την τελευταία επίθεση στον Ολυμπιακό, αλλά επιτρέπουν στον Παναθηναϊκό να πάρει προβάδισμα με 81-78, βοηθώντας τα μέγιστα για ακόμα μία φορά στο να μην αλωθεί το ΟΑΚΑ και να μην πάρει το πρωτάθλημα την κατηφόρα προς Πειραιά (κάτι το οποίο δεν κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν) μια ώρα αρχίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.