Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Οι χρυσές σελίδες του ΠΑΟ... στην ευρωπαϊκή ιστορία των αντιπάλων (2010-2019)

Τα "κατορθώματα" του Παναθηναϊκού που ακόμα θα μνημονεύονται και θα μείνουν χαραγμένα με χρυσά γράμματα στην ιστορία των αντιπάλων του από την περίοδο 2010-19.

2010-11 Τσάμπιονς Λιγκ
Μπαρτσελόνα-ΠΑΟ 5-1 και ΠΑΟ-Μπαρτσελόνα 0-3

Στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ 2010-11, ο Παναθηναϊκός κληρώνεται στον ίδιο όμιλο με την Μπαρτσελόνα, σε έναν κατά τα άλλα όμιλο-παραγγελία με τις δύο άλλες αντιπάλους του να είναι η Ρούμπιν Καζάν και η Κοπεγχάγη, άσχετα αν οι πράσινοι κατάφεραν να τερματίσουν τελευταίοι σπάζοντας τα περισσότερα από τα αρνητικά ρεκόρ ελληνικής ομάδας σε όμιλο της διοργάνωσης. Όσον αφορά στους αγώνες με την Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο Καμπ Νου με το τιμητικό 5-1, το οποίο θα μπορούσε άνετα να είναι 10-1 αν η θεά τύχη δεν ήταν για ακόμα μία φορά με τους τριφυλλοφόρους, ενώ στο ΟΑΚΑ η Μπαρτσελόνα παίζει σχεδόν αδιάφορα και μηχανικά για να κερδίσει άνετα με 3-0. Η εκτός έδρας νίκη των Καταλανών έρχεται να προστεθεί στην λίστα με τις πιο βαριές ευρωπαϊκές ήττες του Παναθηναϊκού στην έδρα του, ισοφαρίζοντας σε διαφορά τις δύο ήττες των πράσινων στην Αθήνα με 1-4 από Πολόνια Μπίτομ και Μπάγερ Λεβερκούζεν. Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι το συνολικό 8-1 που έκανε η Μπαρτσελόνα εναντίον του Παναθηναϊκού στις δύο αναμετρήσεις, αποτέλεσε ρεκόρ συνολικού σκορ σε διπλές αναμετρήσεις για την ομάδα της Καταλονίας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ. Συγκεκριμένα, η Μπαρτσελόνα ισοφάρισε το 9-2 επί της Γουλβς (1959-60) και το 7-0 επί της Λέφσκι Σόφιας (2006-07). Δυστυχώς όμως το ρεκόρ αυτό έπαψε να υπάρχει από την περίοδο 2011-12, όταν η Μπαρτσελόνα πέτυχε συνολικό σκορ 9-0 επί της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, ενώ αργότερα την ίδια περίοδο κατέγραψε το 10-2 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν, που αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επίδοση.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Μπαρτσελόνα επί του ΠΑΟ:
✔ Μεγαλύτερο μέχρι τότε συνολικό σκορ σε διπλούς αγώνες της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του ΠΑΟ στην Ευρώπη

2010-11 Τσάμπιονς Λιγκ
ΠΑΟ-Κοπεγχάγη 0-2 και Κοπεγχάγη-ΠΑΟ 3-1

Στον ίδιο όμιλο με τον παραπάνω, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να χάσει άνετα και στους δύο αγώνες από το... μεγαθήριο που ονομάζεται Κοπεγχάγη. Στην δεύτερη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η ομάδα της Δανίας νίκησε με 2-0 στο ΟΑΚΑ πετυχαίνοντας έτσι την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα εκτός έδρας νίκη της στην φάση των ομίλων, ενώ κέρδισε και στην έδρα της με 3-1, με τον Παναθηναϊκό να είναι ασφαλώς η μοναδική ομάδα που δεν έχει πάρει ούτε βαθμό απέναντι στην Κοπεγχάγη στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Κοπεγχάγης επί του ΠΑΟ, στη δεύτερη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ:
✔ Μοναδική εκτός έδρας νίκη της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Ο ΠΑΟ η μοναδική ομάδα που έχει χάσει και τους δύο αγώνες εναντίον της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ

2010-11 Τσάμπιονς Λιγκ
ΠΑΟ-Ρούμπιν Καζάν 0-0 και Ρούμπιν Καζάν-ΠΑΟ 0-0

Επίσης στον ίδιο όμιλο, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κερδίσει στο ΟΑΚΑ την Ρούμπιν Καζάν, στη δεύτερη συμμετοχή της ρωσικής ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς οι δύο ομάδες  ήρθαν ισόπαλες με 0-0, όπως έγινε και στο Καζάν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ρούμπιν κατάφερε να μην δεχτεί γκολ σε εκτός έδρας αγώνα της στο Τσάμπιονς Λιγκ και η μοναδική μέχρι σήμερα όσον αφορά στους αγώνες των ομίλων. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα από όσες αντιμετώπισαν την Ρούμπιν μέχρι σήμερα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, η οποία δεν κατάφερε να σκοράρει ούτε ένα γκολ εναντίον της.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Ρούμπιν Καζάν επί του ΠΑΟ, στη δεύτερη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ:
✔ Πρώτη φορά δεν δέχθηκε γκολ σε εκτός έδρας αγώνα της στο Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Μοναδική φορά που δεν δέχθηκε γκολ σε εκτός έδρας αγώνα της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Ο ΠΑΟ η μοναδική ομάδα που δεν έχει σκοράρει εναντίον της σε διπλούς αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ

2011-12 Τσάμπιονς Λιγκ
Οντένσε-ΠΑΟ 1-1 και ΠΑΟ-Οντένσε 3-4

Ο Παναθηναϊκός έχει αποδειχτεί ο καλύτερος πελάτης των... πανίσχυρων ομάδων της Δανίας, αφού μετά την Κοπεγχάγη ήρθε η σειρά μιας άλλης... υπερδύναμης της σκανδιναβικής χώρας να γλεντήσει τους πράσινους. Αυτή τη φορά ήταν η Οντένσε, η οποία στην πρώτη της συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και στην τέταρτη συνολικά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ απέκλεισε τον Παναθηναϊκό στον τρίτο προκριματικό γύρο. Μετά το 1-1 στην Δανία, η Οντένσε έκανε την έκπληξη και νίκησε στο ΟΑΚΑ με το επιβλητικό 4-3. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Οντένσε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και η μοναδική εκτός έδρας νίκη της μέχρι σήμερα σε αυτή, ενώ ο Παναθηναϊκός αποτελεί τη μοναδική ομάδα που έχει αποκλείσει η Οντένσε στην ιστορία της στο πρώτο τη τάξει ευρωπαϊκό κύπελλο, αλλά και τη μοναδική ομάδα που δεν κατάφερε να κερδίσει σε διπλούς αγώνες την δανέζικη ομάδα για την ίδια διοργάνωση.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Οντένσε επί του ΠΑΟ, στην τέταρτη συμμετοχή της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ:
✔ Πρώτη νίκη της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Μοναδική εκτός έδρας νίκη της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Μοναδική πρόκρισή της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Ο ΠΑΟ η μοναδική ομάδα που δεν την έχει κερδίσει σε διπλούς αγώνες στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ

2012-13 Τσάμπιονς Λιγκ
Μάλαγα-ΠΑΟ 2-0 και ΠΑΟ-Μάλαγα

Ο Παναθηναϊκός στέκεται τυχερός στην κλήρωση για τον τρίτο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ 2012-13 και αποκλείει την σκωτσέζικη Μάδεργουελ, η οποία βρέθηκε από σπόντα στην διοργάνωση μετά τον αποκλεισμό και τον υποβιβασμό της Ρέιντζερς λόγω της πτώχευσης των "προτεσταστών" γιγάντων. Στα πλέι οφ όλες οι αντίπαλοι είναι καλές αλλά η κλήρωση του φέρνει τη Μάλαγα η οποία αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά και αγωνιστικά προβλήματα. Στην πρώτη συμμετοχή της Μάλαγα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, οι Ισπανοί θα πάρουν μια καθαρή νίκη με 2-0 στην έδρα τους, ενώ άνετα θα πάρουν και το 0-0 στην Αθήνα, παίρνοντας την πρώτη νίκη και την πρώτη πρόκριση της ιστορίας τους στην διοργάνωση, αήττητοι και χωρίς να δεχθούν γκολ.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Μάλαγα επί του ΠΑΟ, στην πρώτη συμμετοχή της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ:
✔ Πρώτη νίκη της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Πρώτη πρόκρισή της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Ο ΠΑΟ η πρώτη ομάδα που δεν την κέρδισε σε διπλούς αγώνες στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Ο ΠΑΟ η πρώτη ομάδα που δεν σκόραρε εναντίον της σε διπλούς αγώνες στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ

2012-13 Γιουρόπα Λιγκ
Μάριμπορ-ΠΑΟ 3-0

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Μάριμπορ στην φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ και στην πρώτη αγωνιστική ηττάται με το βαρύ 3-0 στη Σλοβενία. Αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή της Μάριμπορ στους ομίλους της διοργάνωσης και η νίκη επί του Παναθηναϊκου είναι η μοναδική της νίκη σε αυτούς. Επίσης, με το 3-0 ισοφάρισε τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λίγκ: 3-0 επί της Χιμπέρνιαν και 4-1 επί των Ζελέζνιτσαρ και Ντούντελαντζ.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Μάριμπορ επί του ΠΑΟ, στην δεύτερη συμμετοχή της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ:
✔ Μοναδική νίκη της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ
✔ Μεγαλύτερη νίκη της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.