Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΟΦΗ-Παναθηναϊκός, το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου

Ένα αφιέρωμα στην περιβόητη σχέση ΟΦΗ και Παναθηναϊκού. Το σκάνδαλο που μαστίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο για δεκαετίες και έκανε την ιστορική ομάδα της Κρήτης παράρτημα του τριφυλλιού, το οποίο ο ΟΦΗ τροφοδοτεί «αιωνίως» με παίκτες και… βαθμούς. Όλοι αυτοί που απαιτούν μια ζωή την εξυγίανση του ποδοσφαίρου, όλοι αυτοί οι δήθεν αμόλυντοι και αγνοί φίλαθλοι-δημοσιογράφοι, ποτέ δεν έδωσαν στο θέμα την διάσταση που έπρεπε. Ένα θέμα που αν είχε ασχοληθεί ποτέ κανείς σοβαρά μαζί του, τότε κανείς δεν ξέρει ποια θα ήταν η μοίρα των δύο ομάδων.

















Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ο ΟΦΗ, για πολλούς η κορυφαία επαρχιακή ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει 36 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία (τα στοιχεία αφορούν στην παρουσία του ΟΦΗ στην κορυφαία κατηγορία μέχρι και την περίοδο 2008-09, όταν και υποβιβάστηκε). Παραδοσιακά η έδρα του ΟΦΗ αποτελούσε φόβητρο για όλες τις μεγάλες ομάδες... εκτός του Παναθηναϊκού, ο οποίος συνήθως περνούσε σας σίφουνας από την καυτή κρητική έδρα, όταν οι άλλες μεγάλες ομάδες έφτυναν αίμα για να αποσπάσουν έστω την ισοπαλία.

Για του λόγου το αληθές ακολουθούν συγκριτικές αναλύσεις.

Συνολικός απολογισμός

Τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού στο Ηράκλειο.

Νίκες ΟΦΗ           7 (19%)
Ισοπαλίες          10 (28%)
Νίκες ΠΑΟ          19 (53%)
Τέρματα            ΟΦΗ-ΠΑΟ 36-61 

Τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού στο Ηράκλειο.

Νίκες ΟΦΗ          10 (28%)
Ισοπαλίες          15 (42%)
Νίκες ΟΣΦΠ         11 (31%)
Τέρματα            ΟΦΗ-ΟΣΦΠ 37-33 

Τα αποτελέσματα της ΑΕΚ στο Ηράκλειο.

Νίκες ΟΦΗ          13 (36%)
Ισοπαλίες          11 (31%)
Νίκες ΑΕΚ          12 (33%)

Με λίγα λόγια, όπως φαίνεται και από τους αριθμούς, ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει παραπάνω από τα μισά παιχνίδια του στην έδρα του ΟΦΗ, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει σε λιγότερους από το 1/3 των αγώνων και με την ισοπαλία να είναι το κυρίαρχο αποτέλεσμα, ενώ η ΑΕΚ έχει κερδίσει ακριβώς το 1/3 των αγώνων της στο Ηράκλειο και μάλιστα έχοντας αρνητικό πρόσιμο στην ιστορία της εκεί.

Όταν όλα ξεκίνησαν

Φυσικά η περιβόητη σχέση μεταξύ ΟΦΗ και Παναθηναϊκού κάτω από την σκέπη της οικογένειας Βαρδινογιάννη δεν ξεκίνησε άμα τη εμφανίσει του ΟΦΗ στην Α' Εθνική του ελληνικού πρωταθλήματος. Στις 17 Ιουλίου 1979, όλες οι ομάδες μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες και η οικογένεια Βαρδινογιάννη γίνεται ο κύριος μέτοχος του Παναθηναϊκού, με πρόεδρο τον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Εκείνη την εποχή η ίδια οικογένεια ήταν που ανέλαβε και τις τύχες του ΟΦΗ, αφού λόγω της καταγωγής της από την Επισκοπή Ηρακλείου και της αγάπης του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη για τον ΟΦΗ, ήθελαν να μετατρέψουν την ομάδα του Ηρακλείου σε υπερδύναμη της επαρχίας που θα μπορούσε να μπει σφήνα στους μεγάλους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μόνο που εκτός του ότι οι Βαρδινογιάννηδες έκαναν τον ΟΦΗ μεγάλο και τρανό,  τον έκαναν και ομάδα-δορυφόρο του Παναθηναϊκού, του κόλλησαν την ρετσινιά του παραρτήματος, εξαγριώνοντας τους υπερήφανους οπαδούς της κρητικής ομάδας οι οποίοι απαιτούσαν για τρεις ολόκληρες δεκαετίες την ανεξαρτητοποίηση του ΟΦΗ, τον οποίο η οικογένεια Βαρδινογιάννη μετέτρεψε σε "Παναθηναϊκό Β" και μάλιστα αγωνιζόμενο στην ίδια κατηγορία με τον "Παναθηναϊκό Α", σε μια θλιβερή πρωτοτυπία για στα χρονικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ήταν τότε που το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό και ουσιαστικά άρχισαν και οι καθαρά... επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ των δύο ομάδων. 

Μέχρι την περίοδο 1979-80, όταν στήθηκε το σκηνικό για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά για τον Παναθηναϊκό στο Ηράκλειο. Ο ΟΦΗ είχε ήδη 6 παρουσίες στην Α' Εθνική και καμία από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας δεν είχε θετική προϊστορία στο Ηράκλειο.

Από την περίοδο 1979-80 και μετά, δηλαδή την εποχή Βαρδινογιάννη στον ΟΦΗ, το Γεντί Κουλέ, ή το Παγκρήτιο σε λίγες περιπτώσεις, συνέχισε να αποτελεί δύσκολη έδρα για Ολυμπιακό και ΑΕΚ, αλλά όχι για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος συνήθιζε να περνάει άλλες φορές δύσκολα και άλλες φορές προκλητικά εύκολα από την έδρα μιας ομάδας που είχε στόχο για μεγάλες περιόδους τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Οι πράσινοι έπαιζαν σαν στο σπίτι τους, όχι λόγω της ατμόσφαιρας η οποία ήταν πάντα εχθρική γι' αυτούς, αλλά λόγω της μειωμένης αντίστασης που συναντούσαν από τους γηπεδούχους, εκτός ολίγων εξαιρέσεων.

Συγκεκριμένα ο απολογισμός των τριών ομάδων στην έδρα του ΟΦΗ στην εποχή Βαρδινογιάννη και πριν από αυτή, είναι ως εξής:

ΟΦΗ-Παναθηναϊκός:
 
Προ Βαρδινογιάννη                Εποχή Βαρδινογιάννη
Νίκες ΟΦΗ        2 (33%)         Νίκες ΟΦΗ        5 (17%) 
Ισοπαλίες        2 (33%)         Ισοπαλίες        8 (27%)
Νίκες ΠΑΟ        2 (33%)         Νίκες ΠΑΟ       17 (57%)

ΟΦΗ-Ολυμπιακός:

Προ Βαρδινογιάννη                Εποχή Βαρδινογιάννη 
Νίκες ΟΦΗ        1 (17%)         Νίκες ΟΦΗ        9 (30%) 
Ισοπαλίες        5 (83%)         Ισοπαλίες       10 (33%) 
Νίκες ΟΣΦΠ       0 ( 0%)         Νίκες ΟΣΦΠ      11 (37%)

ΟΦΗ-ΑΕΚ:

Προ Βαρδινογιάννη                Εποχή Βαρδινογιάννη 
Νίκες ΟΦΗ        1 (17%)         Νίκες ΟΦΗ       12 (40%) 
Ισοπαλίες        4 (67%)         Ισοπαλίες        7 (23%) 
Νίκες ΑΕΚ        1 (17%)         Νίκες ΑΕΚ       11 (37%)

Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα από τα παραπάνω στατιστικά είναι ότι ο Παναθηναϊκός μετά την εμπλοκή των Βαρδινογιάννηδων στα διοικητικά του ΟΦΗ, έχει υπερτριπλάσιες νίκες από τους Κρητικούς στο Ηράκλειο, σε μια περίοδο που ο ΟΦΗ γιγαντώθηκε και σε μια έδρα όπου μέχρι τότε η προϊστορία ήταν μοιρασμένη. Αντιθέτως Ολυμπιακός και ΑΕΚ συνέχισαν να έχουν μοιρασμένη προϊστορία και απώλειες βαθμών στη μεγάλη πλειοψηφία των αγώνων τους, όπως ακριβώς και πριν την περίοδο 1979-80.

Τα σερί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην έδρα του ΟΦΗ
  • Ο Παναθηναϊκός είχε ένα απίστευτο αήττητο σερί 11 χρόνων στην Κρήτη εναντίον του ΟΦΗ, όταν ηττήθηκε το 1995-96 με 2-1 και ξαναηττήθηκε με 4-1 το 2007-08. Σε αυτά τα 11 χρόνια ο Παναθηναϊκός είχε 8 νίκες και μόλις 3 ισοπαλίες.
  • Oι πράσινοι έχουν κάνει άλλα δύο σημαντικά αήττητα σερί που κράτησαν από 6 χρόνια το καθένα, από το 1979-80 μέχρι το 1984-85 και από το το 1989-90 μέχρι το 1994-95. Σε αυτές τις δύο εξαετίες, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει μόλις μία νίκη στο Ηράκλειο σε 12 επισκέψεις.
  • Άλλο ένα απίστευτο ρεκόρ είναι ότι από το 1989-90 μέχρι το 2006-07 στο Ηράκλειο, δηλαδή σε 18 αγώνες, ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί μόνο μία φορά, είχε 13 νίκες και 4 ισοπαλίες! Η μοναδική νίκη του ΟΦΗ επί του Παναθηναϊκού σημειώθηκε την περίοδο 1995-96 με 2-1 σε έναν αγώνα με πολλές ιδιαιτερότητες. Ήταν η προτελευταία (33η) αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός ήταν ουσιαστικά αδιάφορος αφού είχε αποσπαστεί στην κορυφή με 5 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη ΑΕΚ και στην τελευταία αγωνιστική υποδεχόταν στην φιέστα τον Εδεσσαϊκό. Αντιθέτως ο ΟΦΗ καιγόταν για τους βαθμούς της νίκης, αφού βρισκόταν έναν βαθμό πίσω από την τέταρτη θέση που οδηγούσε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και στην οποία βρισκόταν ο Ηρακλής. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με την απλή λογική, τον Παναθηναϊκό δεν θα τον χαλούσε να αναβάλει την στέψη για την τελευταία αγωνιστική (όπως και έγινε), παραχωρώντας τους 3 βαθμούς στον ΟΦΗ που τους είχε απόλυτη ανάγκη για την έξοδο στην Ευρώπη, αλλιώς ίσως σήμερα μιλούσαμε για αήττητο 18 χρόνων των πρασίνων στο Ηράκλειο. Στο αντίστοιχο διάστημα που ο Παναθηναϊκός έκανε στο Ηράκλειο αυτό το 13-4-1, ο Ολυμπιακός είχε απολογισμό 7-5-6.
  • Επίσης από το 1997-98 μέχρι το 2005-06, ο Παναθηναϊκός σε 18 αγώνες εναντίον του ΟΦΗ και στις δύο έδρες, παραχώρησε μόνο 1 ισοπαλία (μάλλον φάνηκε μεγαλόκαρδος) και κέρδισε στους υπόλοιπους 17 αγώνες!
  • Από το 1996-97 μέχρι το 2006-07 ο Παναθηναϊκός σε 25 επίσημους αγώνες εναντίον του ΟΦΗ σε πρωτάθλημα και κύπελλο ήταν αήττητος με 19 νίκες και 6 ισοπαλίες.
Επιτεύγματα μοναδικά για τον Παναθηναϊκό κόντρα σε μία ομάδα που συνήθως τερμάτιζε ψηλά στην βαθμολογία και ήταν η ομάδα που είχε την πιο σκληρή έδρα της επαρχίας
  • Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να περιμένει μέχρι την 12η επίσκεψή του στο Ηράκλειο για να καταφέρει να πετύχει την πρώτη του νίκη εκεί, όταν άλωσε το Γεντί Κουλέ για πρώτη φορά στην ιστορία του με 2-1 το 1984-85. Μέχρι τότε είχε 9 ισοπαλίες και 2 ήττες, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που μετρούσε ήδη 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες στην Κρήτη.
  • Από το 1988-89 μέχρι το 1995-96, ο Ολυμπιακός είχε ένα σερί 8 χρόνων χωρίς νίκη στο Ηράκλειο, έχοντας  αποσπάσει μόνο 3 ισοπαλίες και έχοντας υποστεί 5 ήττες. Αντιθέτως ο Παναθηναϊκός είχε 5 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες.
  •  Μέχρι την περίοδο 1995-96, ο Ολυμπιακός σε 23 επισκέψεις στο Ηράκλειο είχε καταφέρει να νικήσει μόνο 3 φορές, είχε 12 ισοπαλίες και 8 ήττες! Απέναντι στην άκρως αρνητική προϊστορία του Ολυμπιακού στην πρωτεύουσα της Κρήτης, ο Παναθηναϊκός είχε να αντιπαρατάξει 10 νίκες, 7 ισοπαλίες και 6 ήττες.
  •  Από το 1992-93 μέχρι το 1995-96, ο Ολυμπιακός γνώρισε 4 συνεχόμενες ήττες στο Ηράκλειο.
Άλλο ΟΦΗ, άλλο Εργοτέλης

Άλλο χαρακτηριστικό της... πελατειακής σχέσης ΟΦΗ-ΠΑΟ, είναι το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχει ηττηθεί εντός και εκτός έδρας συνολικά για το πρωτάθλημα μόνο 9 φορές σε 72 αγώνες με τον ΟΦΗ (7 ήττες στο Ηράκλειο και 2 ήττες στο ΟΑΚΑ με 0-2 το 1983-84 και 2-5 την περίοδο 1987-88), ενώ ο Εργοτέλης, η άλλη ομάδα του Ηρακλείου, μόλις στα 4 πρώτα χρόνια του στην Α' Εθνική σημείωσε 3 νίκες επί του Παναθηναϊκού σε 8 αγώνες (1 στο Ηράκλειο και 2 στο ΟΑΚΑ), τη στιγμή μάλιστα που ο Εργοτέλης δεν έφτασε ποτέ την δυναμική του ΟΦΗ κατά την περίοδο αυτή.

Προπαγάνδα και εδώ

Φυσικά οι κύκλοι των πράσινων παρατρεχάμενων δεν έχουν αφήσει το θέμα έτσι. Κατά τη συνήθη τακτική τους προσπαθούν με απανωτές... επιστημονικές αναλύσεις σε εφημερίδες και ιστοσελίδες να πείσουν τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και όποιον άλλον άτυχο τις διαβάσει, ότι όλα αυτά είναι παραμύθια. Δηλαδή ότι ο Παναθηναϊκός ποτέ δεν έκανε περίπατο στο Ηράκλειο (αν και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους), ότι όσες φορές είδαμε έναν προκλητικό ΟΦΗ ουσιαστικά να μην βάζει τα πόδια του στην φωτιά σε αγώνα με τον Παναθηναϊκό είναι απλά της φαντασίας μας, ότι τα απίστευτα σερί του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ δεν αποδεικνύουν κάτι και γενικά ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει.

Και σε όλα αυτά έχουν μόνο ένα επιχείρημα. Ότι μέχρι το 2008-09, ο Παναθηναϊκός συνολικά έχει ρεκόρ 46 νίκες, 17 ισοπαλίες και 9 ήττες απέναντι στον ΟΦΗ και στις δύο έδρες, ενώ ο Ολυμπιακός 43 νίκες, 18 ισοπαλίες και 11 ήττες. Δηλαδή ότι ο Παναθηναϊκός έχει μόλις τρεις νίκες παραπάνω από τον Ολυμπιακό και ότι αυτό αναιρεί όλα τα παραπάνω. Σε αντίθεση με το Ηράκλειο, ο ΟΦΗ δεν τα πήγαινε ποτέ ιδιαίτερα καλά στην Αθήνα απέναντι στους αιωνίους, όπου εκτός από κάνα-δυο μεγάλα μπαμ που έκανε σπάνια έπαιρνε ακόμα και ισοπαλία. Το κλείσιμο της ψαλίδας στις νίκες  των δύο αιωνίων απέναντι στον ΟΦΗ και στις δύο έδρες, οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε συντριπτική υπεροχή στην έδρα του απέναντι στον ΟΦΗ, με 32 νίκες, μόλις 3 ισοπαλίες και μόλις 1 ήττα. Απολογισμός ο οποίος είναι υπερβολικά καλός απέναντι σε μια ομάδα η οποία ανά περιόδους είχε αναπτύξει πολύ μεγάλη δυναμική, τη στιγμή που υπάρχουν άλλες ομάδες μικρότερης δυναμικότητας από τον ΟΦΗ που έκαναν περισσότερες εκπλήξεις στην έδρα του Ολυμπιακού και σε λιγότερους αγώνες. Οι ζημιές που έκανε ο ΟΦΗ στην έδρα του Παναθηναϊκού είναι απλά λίγο περισσότερες από αυτές που έκανε στην έδρα του Ολυμπιακού, αλλά στα πλαίσια του φυσιολογικού αφού ο ΟΦΗ δεν ήταν ομάδα της σειράς. Άλλωστε κάθε επίσκεψη του ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη ή το Ολυμπιακό Στάδιο, ποτέ δεν αντιμετωπιζόταν από τον Ολυμπιακό (παίκτες, διοίκηση και οπαδούς) ως μια τυπική επίσκεψη μιας επαρχιακής ομάδας στην έδρα των ερυθρολεύκων. Πάντα ξεχείλιζε ο φανατισμός στον αγωνιστικό χώρο και τις εξέδρες απέναντι στο παράρτημα του αιωνίου αντιπάλου, οι αγώνες έπαιρναν την μορφή του ντέρμπι και με δεδομένη συνήθως την διαφορά δυναμικότητας και την δύναμη της έδρας, ο Ολυμπιακός δεν άφηνε πολλά περιθώρια στον ΟΦΗ να τον πιάσει στον ύπνο και να του κλέψει βαθμούς, εξού και το 32-3-1.

Τώρα αν το εξοχικό του Παναθηναϊκού στο Ηράκλειο, καταρρίπτεται από το ότι ο ΟΦΗ έχει πάρει 7 ισοπαλίες και 2 νίκες στην Αθήνα κόντρα στους πράσινους, με τις 3 ισοπαλίες και τη μία νίκη από αυτές να τις έχει πάρει  μαζεμένες στις αρχές της δεκαετίας του '80 και στις αρχές του Βαρδινογιαννικού ΟΦΗ - όταν μάλλον δεν είχε εδραιωθεί ακόμα γερά η... συνεργασία - και αν κάποιος πιστεύει ότι θα έπρεπε ο Παναθηναϊκός να έχει το απόλυτο στην έδρα του κόντρα στους Κρητικούς για να κινήσει υποψίες, τότε απλά είναι πρόβατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.