Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Οι χρυσές σελίδες του ΠΑΟ... στην ευρωπαϊκή ιστορία των αντιπάλων (1990-1999)

Τα "κατορθώματα" του Παναθηναϊκού που ακόμα θα μνημονεύονται και θα μείνουν χαραγμένα με χρυσά γράμματα στην ιστορία των αντιπάλων του από την περίοδο 1990-99.

1989-90 Κύπελλο Κυπελλούχων
ΠΑΟ-Διναμό Βουκουρεστίου 0-2 και Διναμό Βουκουρεστίου-ΠΑΟ 6-1

Στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Διναμό Βουκουρεστίου, η οποία ναι μεν διανύει περίοδο άνθησης, αλλά ασφαλώς δεν αποτελεί κανένα μεγαθήριο. Η ρουμάνικη ομάδα αρχικά περνάει νικηφόρα από την Αθήνα με ένα καθαρό 2-0 και στη συνέχεια διασύρει τον Παναθηναϊκό στο Βουκουρέστι με 6-1. Αυτή η ήττα είναι η μεγαλύτερη των πρασίνων στην Ευρώπη και μάλιστα από μία ομάδα η οποία δεν έχει μεγάλο όνομα στο ευρωπαϊκό στερέωμα, ενώ αυτή η νίκη θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η μεγαλύτερη νίκη της Διναμό στο Κύπελλο Κυπελλούχων, το οποίο καταργήθηκε το 1999. Παράλληλα, το συνολικό σκορ 8-1 της Διναμό επί του Παναθηναϊκού αποτελεί συνολικό σκορ-ρεκόρ για την ρουμάνικη ομάδα στην ιστορία της στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Διναμό Βουκουρεστίου επί του ΠΑΟ:
✔ Μεγαλύτερη νίκη της στο Κύπελλο Κυπελλούχων
✔ Μεγαλύτερη ήττα του ΠΑΟ στην Ευρώπη
✔ Μεγαλύτερο συνολικό σκορ στο Κύπελλο Κυπελλούχων σε διπλούς αγώνες της

1990-91 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Λεχ Πόζναν-ΠΑΟ 3-0 και ΠΑΟ-Λεχ Πόζναν 1-2

Θεωρητικά ο Παναθηναϊκός θα είχε σχετικά εύκολη αποστολή στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο την πολωνική Λεχ Πόζναν, αλλά η πραγματικότητα ήταν πολύ σκληρή για τους πράσινους. Οι Πολωνοί θα πετύχουν την πρώτη πρόκριση της ιστορίας τους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, διαλύοντας με ένα επιβλητικό 3-0 τον Παναθηναϊκό στην έδρα τους και ισοφαρίζοντας τη μεγαλύτερη νίκη τους μέχρι τότε στην Ευρώπη (3-0 επί της ισλανδικής Βεστμαναέγιαρ), ενώ θα κερδίσουν και στην Αθήνα με 2-1, που αποτέλεσε την πρώτη τους εκτός έδρας νίκη στη διοργάνωση, καθώς στις δύο προηγούμενες συμμετοχές τους σε αυτή μετρούσαν δύο βαριές ήττες με 4-0 από Μπιλμπάο και Λίβερπουλ. Επίσης, όπως είναι λογικό αυτή είναι η πρώτη φορά που η Λεχ Πόζναν θα κάνει το απόλυτο με 2 στις 2 νίκες επί αντιπάλου της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, ενώ με το συνολικό σκορ 5-1 θα ισοφαρίσει το μεγαλύτερο συνολικό σκορ στην Ευρώπη που είχε μέχρι τότε με το 4-0 επί της Βεστμαναέγιαρ.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Λεχ Πόζναν επί του ΠΑΟ, στην τρίτη της συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών:
✔ Μεγαλύτερη νίκη της μέχρι τότε στην Ευρώπη
✔ Μεγαλύτερο συνολικό σκορ μέχρι τότε στην Ευρώπη σε διπλούς αγώνες της
✔ Μεγαλύτερη νίκη της μέχρι σήμερα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Πρώτη εκτός έδρας νίκη της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
✔ Πρώτο 2 στις 2 νίκες σε διπλούς αγώνες της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
✔ Πρώτη πρόκρισή της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών

1991-92 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φραμ-ΠΑΟ 2-2 και ΠΑΟ-Φραμ 0-0

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την παγκοσμίως άγνωστη και ανυπόληπτη Φραμ από την Ισλανδία και παίρνει την πρόκριση που θεωρείται δεδομένη με κάθε άλλο παρά τιμητικό τρόπο, με δύο ισοπαλίες και χάρη στα εκτός έδρας γκολ. Αυτές οι δύο ισοπαλίες αποτελούν τους πρώτους βαθμούς στην ιστορία της Φραμ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, αλλά και τους μοναδικούς καθώς από τότε δεν έχει ξαναγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Συγκεκριμένα στις προηγούμενες τρεις συμμετοχές της στην διοργάνωση είχε μόνο ήττες και οι περισσότερες από αυτές ντροπιαστικές, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο αδύναμη είναι διαχρονικά αυτή η ομάδα και αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία του Παναθηναϊκού: με πρώτους τους εντός έδρας αγώνες της η Φραμ είχε ηττηθεί με 6-2 και 5-0 από την Βασιλεία, με 2-0 και 8-0 από την Σπάρτα Πράγας, με 1-0 και 4-0 από την Στεάουα Βουκουρεστίου. Ταυτόχρονα, όπως γίνεται αντιληπτό ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα στην διοργάνωση που δεν έχει καταφέρει να κερδίσει την Φραμ και μία από τις τρεις ομάδες συνολικά στην ευρωπαϊκή ιστορία της ισλανδικής ομάδας που δεν κατάφεραν να την κερδίσουν μέχρι σήμερα, μαζί με την σουηδική Τζουργκάρντενς (1990-91) και την ουαλική Νιου Σαιντς (2009-10).

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Φραμ επί του ΠΑΟ, στην τέταρτη και τελευταία της συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών:
✔ Πρώτοι βαθμοί της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
✔ Μοναδικοί βαθμοί της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
✔ Ο ΠΑΟ η πρώτη ομάδα που δεν την νίκησε στην Ευρώπη σε διπλούς αγώνες
✔ Ο ΠΑΟ η μοναδική ομάδα που δεν την έχει νικήσει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών σε διπλούς αγώνες

1993-94 Κύπελλο Κυπελλούχων
ΠΑΟ-Μπάγερ Λεβερκούζεν 1-4

Στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη νέα δύναμη του γερμανικού ποδοσφαίρου, την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ η Λεβερκούζεν διασύρει τους πράσινους με 4-1, ισοφαρίζοντας τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Ευρώπη, το 1-4 επί της σουηδικής Κάλμαρ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ ισοφαρίζει και τη μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη, το 1-4 από την Πολόνια Μπίτομ. Παράλληλα, αυτή η νίκη έμεινε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη της Λεβερκούζεν στην ιστορία του Κυπέλλου Κυπελλούχων, το οποίο καταργήθηκε το 1999.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Μπάγερ Λεβερκούζεν επί του ΠΑΟ:
✔ Μεγαλύτερη νίκη της στο Κύπελλο Κυπελλούχων
✔ Μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της στην Ευρώπη μέχρι τότε
✔ Μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του ΠΑΟ στην Ευρώπη

1995-96 Τσάμπιονς Λιγκ
Άαλμποργκ-ΠΑΟ 2-1

Στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός κληρώνεται με τις ισχυρές Πόρτο, Ναντ και την φοβερή Διναμό Κιέβου που θεωρείται εκ των φαβορί ακόμα και για τον τελικό. Το σκάνδαλο με τις γούνες που θεωρείται μέχρι σήμερα ένα βρώμικο παιχνίδι εις βάρος της ουκρανικής ομάδας, οδηγεί στην αποβολή της Διναμό μετά τη νίκη της επί του Παναθηναϊκού στην πρώτη αγωνιστική και στην αντικατάστασή της από την αδύναμη Άαλμποργκ από την Δανία. Παρόλα αυτά, η Άαλμποργκ θα κερδίσει στην Δανία τον Παναθηναϊκό με 2-1, σημειώνοντας την πρώτη της νίκη στην διοργάνωση και μάλιστα στην πρώτη συμμετοχή της στην ιστορία της σε αυτή, αλλά και τη μοναδική νίκη της εκείνη τη χρονιά.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Άαλμποργκ επί του ΠΑΟ, στην πρώτη της συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ:
✔ Πρώτη νίκη της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Μοναδική νίκη της στο Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη τη χρονιά σε 8 αγώνες

1998-99 Τσάμπιονς Λιγκ
Άρσεναλ-ΠΑΟ 2-1 και ΠΑΟ-Άρσεναλ 1-3

Στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την πρωτάρα στη νέα διοργάνωση Άρσεναλ και γνωρίζει δύο ήττες από την αγγλική ομάδα, οι οποίες εκ πρώτης όψεως δεν εκπλήσσουν, αλλά κρύβουν ρεκόρ. Το 2-1 των Λονδρέζων στο Χάιμπουρι για τη δεύτερη αγωνιστική σηματοδοτεί την πρώτη νίκη της Άρσεναλ στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ το 3-1 επί των πρασίνων στο ΟΑΚΑ αποτελεί την πρώτη εκτός έδρας νίκη της Άρσεναλ στη νέα διοργάνωση. Μάλιστα αυτές οι δύο νίκες ήταν και οι μοναδικές της Άρσεναλ εκείνη τη χρονιά, καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει τις άλλες δύο ομάδες του ομίλου, την Λανς και την Διναμό Κιέβου. Επίσης, το 3-1 του ΟΑΚΑ ισοφάρισε τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της Άρσεναλ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης μέχρι τότε, καθώς είχε άλλη μία νίκη με 3-1 επί της Στρομγκοντσέτ στη Νορβηγία για το Κύπελλο Πρωταθλητριών 1971-72.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Άρσεναλ επί του ΠΑΟ, στην πρώτη της συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ:
✔ Πρώτες νίκες της στο Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Μοναδικές νίκες της στο Τσάμπιονς Λιγκ εκείνη τη χρονιά σε 6 αγώνες
✔ Μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της μέχρι τότε στο Κύπελλο Πρωταθληριών/Τσάμπιονς Λιγκ

1998-99 Τσάμπιονς Λιγκ
Λανς-ΠΑΟ 1-0

Στον ίδιο όμιλο με τον παραπάνω, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την επίσης πρωτάρα στην διοργάνωση Λανς, η οποία δεν έχει ξανασυμμετάσχει ποτέ ούτε στο παλιό Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στην τρίτη αγωνιστική η Λανς κερδίζει τον Παναθηναϊκό στην Γαλλία με 1-0 και παίρνει την πρώτη της νίκη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ενώ είναι και ο πρώτος αγώνας της σε αυτή που δεν δέχεται γκολ. Αναμφισβήτητα αγώνας ορόσημο για την ευρωπαϊκή ιστορία της Λανς.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Λανς επί του ΠΑΟ, στην πρώτη της συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ:
✔ Πρώτη νίκη της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Πρώτη φορά που δεν δέχεται γκολ σε αγώνα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.