Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Τσάμπιονς Λιγκ 1995-96: τυχερός ο ΠΑΟ σε όμιλο και προημιτελικά

Η τύχη και το... σκάνδαλο των ομίλων, αλλά και η τύχη των προημιτελικών οδηγούν τον ΠΑΟ στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ 1995-96.

Όμιλος: χωρίς φόβητρο και αποβολή της Διναμό Κιέβου

Υπολογίσιμοι οι αντίπαλοι του ΠΑΟ στον όμιλο, από τον οποίο προκρίνονται οι δύο πρώτοι, αλλά χωρίς το σούπερ όνομα που θα καπάρωνε τη μία από τις δύο πρώτες θέσεις: φαβορί η Διναμό Κιέβου που φτιάχνει μεγάλη ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, υπολογίσιμες οι πρωταθλήτριες Γαλλίας και Πορτογαλίας, Ναντ και Πόρτο. Δεν έφτανε όμως που ο ΠΑΟ είχε να αντιμετωπίσει ομάδες που δεν ήταν φόβητρα, αλλά... κάποιοι φρόντισαν να βγάλουν εκτός μάχης και το φαβορί του ομίλου Διναμό.

Στον πρώτο αγώνα ο ΠΑΟ χάνει στο Κίεβο με 1-0 και τότε ξεσπάει το πρωτοφανές σκάνδαλο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο διαιτητής της αναμέτρησης ξαφνικά μιλάει για απόπειρα δωροδοκίας από τη Διναμό και η ΟΥΕΦΑ την αποβάλλει από τη διοργάνωση, αλλά και από την Ευρώπη για τα δύο επόμενα χρόνια. Το σκάνδαλο με τις γούνες είναι μάλλον ανύπαρκτο και η ΟΥΕΦΑ ανακαλεί τον αποκλεισμό της Διναμό από την Ευρώπη κάποιους μήνες μετά. Το κακό έχει γίνει όμως, αφού την Διναμό αντικαθιστά στον όμιλο η παντελώς αδύναμη Άαλμποργκ από τη Δανία, που απλά συμπληρώνει τον όμιλο και καταφέρνει να κερδίσει μόνο τον ΠΑΟ. Χωρίς ομάδα φόβητρο και με το φαβορί του ομίλου εκτός, τρεις ομάδες πάνε για τις δύο θέσεις και ο ΠΑΟ προκρίνεται ως πρώτος.

Προημιτελικά: αντίπαλος η... Λέγκια Βαρσοβίας

Ο ΠΑΟ ως πρώτος του ομίλου του καλείται να αντιμετωπίσει στα προημιτελικά μία εκ των ομάδων που τερμάτισαν δεύτερες στους άλλους τρεις ομίλους. Οι δύο από τις τρεις ομάδες προκαλούν τρόμο στο άκουσμά τους: η Μπορούσια Ντόρτμουντ και η Ρεάλ Μαδρίτης, δηλαδή οι δύο επόμενες πρωταθλήτριες Ευρώπης. Η κληρωτίδα αποδεικνύεται πόρνη και ο ΠΑΟ κληρώνεται με την τρίτη της παρέας, την αδύναμη γι' αυτό το επίπεδο πολωνική Λέγκια Βαρσοβίας, η οποία είχε προκριθεί από έναν "εύκολο" όμιλο και μάλιστα με αρνητικό απολογισμό: 2 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες, 5 γκολ υπέρ και 8 κατά!

Εύκολη πρόκριση του ΠΑΟ αποσπώντας ισοπαλία 0-0 στη Βαρσοβία και νικώντας τη Λέγκια στο ΟΑΚΑ με 3-0. Αντίπαλος στα ημιτελικά ο πανίσχυρος Άγιαξ, αλλά η τύχη του ΠΑΟ συνεχίζεται, αν και δεν είναι αρκετή αυτή τη φορά. Σε ένα γνώριμο σκηνικό, ο ανύπαρκτος ΠΑΟ φεύγει με νίκη 1-0 από το Άμστερνταμ, για να αποκλειστεί με βαριά ήττα 0-3 στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ από τον Αίαντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.