Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Η όαση του "Χουντέμπλεϊ" στην 24χρονη πράσινη ευρωπαϊκή ανυπαρξία

Οι πράσινοι υπερηφανεύονται, μέσα στην ανιδεότητά τους, πως ο Παναθηναϊκός ήταν μια ισχυρή ευρωπαϊκή ομάδα που ήταν λογική η πορεία της μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1970-71. Από τότε υπήρχαν τα παραμύθια περί πρέσβη και φυσικά οι πράσινοι απεχθάνονται τα όσα λέγονται περί Χούντας και το πως μεσολάβησε στήνοντας αγώνες και διαιτητές για να φτάσουν την ελληνική ομάδα στην ευρωπαϊκή καταξίωση. Όμως η αλήθεια και τα στοιχεία διαψεύδουν αυτές τις υπερβολές με τον καλύτερο τρόπο, αφού ο Παναθηναϊκός δεν αποτελούσε εξαίρεση από την ανυποληψία στην οποία ήταν βυθισμένες οι ελληνικές ομάδες εκείνα τα χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν δούμε συγκεντρωτικά τα στοιχεία πριν και μετά το "Χουντέμπλεϊ", θα δούμε πως ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν ήταν ομάδα ικανή να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αλλά δεν είχε να επιδείξει τίποτα σημαντικό στην ευρωπαϊκή του πορεία για 24 ολόκληρα χρόνια, πέρα από την κατά τα άλλα... πανάξια και πέρα από κάθε λογική πορεία του 1970-71. Αυτή που για τους ίδιους και τα παπαγαλάκια τους έγινε χωρίς την Χούντα...

Προ Χουντέμπλεϊ (1960/61 - 1969/70)

Πριν από εκείνη την περιβόητη πορεία μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1970-71, ο Παναθηναϊκός ήταν μια ομαδούλα της σειράς, από αυτές που επιτυχία ήταν ακόμα και μια πρόκριση στον δεύτερο γύρο επί μιας ακόμα πιο αδύναμης ομάδας. Τα αποτελέσματά του για εκείνη την περίοδο ήταν τα εξής:

Σύνολο αγώνων:     22           
 
Νίκες:              3           Προκρίσεις:      3  
Ισοπαλίες:          7           Αποκλεισμοί:     8 
Ήττες:             12 
Τέρματα:        21-35

Όπως βλέπουμε ο Παναθηναϊκός στην πρώτη ευρωπαϊκή του δεκαετία όχι μόνο είχε αρνητικό απολογισμό, αλλά μάλλον ταπεινωτικό, καθώς είχε μόλις 3 νίκες σε σύνολο 22 αγώνων (13,6%), ενώ είχε χάσει περισσότερους από τους μισούς του αγώνες (54,5%). Όσον αφορά στα τέρματα, άνετα αρνητικός και εκεί ο απολογισμός με 21 υπέρ και 35 κατά. Επίσης είχε καταφέρει να αποκλείσει μόλις 3 από τις 11 ομάδες που αντιμετώπισε και αυτές ήταν οι αδύναμες και άγνωστες Γκλεντόραν από τη Βόρεια Ιρλανδία, Σλιέμα από τη Μάλτα και Ντάρινγκ από το Βέλγιο. Αυτές οι τρεις ήταν και οι μόνες ομάδες τις οποίες κατάφερε να κερδίσει. 

Μετά Χουντέμπλεϊ (1971/72 - 1983/84)

Πολλοί είναι οι ανίδεοι που υποστηρίζουν πως από τότε ο Παναθηναϊκός άλλαξε status και έγινε μια υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό στερέωμα, όμως και αυτό είναι πέρα ως πέρα ανυπόστατο. Μετά το "Χουντέμπλεϊ" ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που βρισκόταν πριν, δηλαδή στην ανυποληψία, και μάλιστα σε ακόμα χειρότερο επίπεδο από πριν. Τα αποτελέσματά του μέχρι και την περίοδο 1983-84 ήταν:

Σύνολο αγώνων:     20
 
Νίκες:              6           Προκρίσεις:      1  
Ισοπαλίες:          2           Αποκλεισμοί:     9 
Ήττες:             12 
Τέρματα:        18-31

Παρατηρούμε πως τα επόμενα δεκατρία χρόνια, ο Παναθηναϊκός ανέβασε λίγο το ποσοστό του στις νίκες (30%) πετυχαίνοντας 6, αλλά αύξησε το ποσοστό του και στις ήττες καθώς έχανε σχεδόν 2 στους 3 αγώνες του (60%). Η διαφορά τερμάτων παρέμεινε αρνητική με 18 υπέρ και 31 κατά. Το στοιχείο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο Παναθηναϊκός σε αυτή την περίοδο απέκλεισε μόλις 1 ομάδα από τις 10 που αντιμετώπισε και αυτή ήταν η επίσης αδύναμη και ανυπόληπτη Φλοριάνα από τη Μάλτα.

Σύνολο 24ετίας εκτός "Χουντέμπλεϊ"
(1960/61 - 1983/84)

Χρήσιμη είναι μια σφαιρική άποψη για την εικόνα του Παναθηναϊκού από την πρώτη του συμμετοχή στην Ευρώπη μέχρι και την περίοδο 1983-84, δηλαδή σε μια περίοδο 24 ετών, εκτός από την περίοδο 1970-71 και την πορεία του "Χουντέμπλεϊ". 

Σύνολο αγώνων:     42
 
Νίκες:              9           Προκρίσεις:      4  
Ισοπαλίες:          9           Αποκλεισμοί:    17 
Ήττες:             24 
Τέρματα:        39-66

Σε όλη αυτή την περίοδο ο Παναθηναϊκός πέτυχε συνολικά μόλις 9 νίκες σε 42 αγώνες (21,4%), ενώ είχε 24 ήττες, δηλαδή έχασε παραπάνω από τους μισούς αγώνες του (57,1%). Από τις 21 ομάδες που αντιμετώπισε απέκλεισε μόλις τις 4 (όλες αδύναμες, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω - Γκλεντόραν, Σλιέμα, Ντάρινγκ, Φλοριάνα), ενώ είχε 17 αποκλεισμούς, δηλαδή αποκλείστηκε στο 80,9% των περιπτώσεων. Το κοντέρ στα τέρματα σταμάτησε στο -27 (39 υπέρ, 66 κατά). Οι αριθμοί λοιπόν φανερώνουν πως η ευρωπαϊκή ιστορία του Παναθηναϊκού για τα πρώτα 24 χρόνια του στην Ευρώπη, εκτός χρονιάς "Χουντέμπλεϊ", ήταν αντίστοιχη μικρομεσαίας ομάδας, λίγο καλύτερη από αυτή των ομάδων της Μάλτας, του Λουξεμβούργου και των άλλων αδύναμων ποδοσφαιρικά κρατών.

Και η... όαση (1970-71)

Για να δούμε τα αντίστοιχα στατιστικά από την περίοδο 1970-71 με την πορεία του Παναθηναϊκού.

Σύνολο αγώνων:      9
 
Νίκες:              4           Προκρίσεις:      4  
Ισοπαλίες:          2           Αποκλεισμοί:     1 (Άγιαξ)
Ήττες:              3 
Τέρματα:        16-10

Την περίοδο λοιπόν 1970-71 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, όταν οι πράσινοι έφτασαν στον τελικό του Γουέμπλεϊ, ο Παναθηναϊκός πέτυχε 4 προκρίσεις, όσες δηλαδή πέτυχε όλες κι όλες σε μια περίοδο 24 ετών πριν και μετά από την χρονιά εκείνη, δηλαδή από την περίοδο 1960-61 μέχρι την περίοδο 1983-84. Και μάλιστα αυτές τις προκρίσεις δεν τις πέτυχε επί αντιπάλων όπως η Γκλεντόραν, η Ντάρινγκ και οι μαλτέζικες Σλιέμα και Φλοριάνα, αφού με εξαίρεση την ανίσχυρη Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο, η Σλόβαν Μπρατισλάβας ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη, ενώ η Έβερτον και ο Ερυθρός Αστέρας ήταν πανίσχυροι.

Θέλουν να μας πουν λοιπόν ότι η ομάδα-καρπαζοεισπράκτορας μιας ολόκληρης 24ετίας, για μία και μοναδική χρονιά μέσα στην περίοδο αυτή μετατράπηκε σε ομάδα πανίσχυρη που απέκλειε μεγαθήρια, φτάνοντας στο σημείο να γυρνάει το 4-1 του Βελιγραδίου κόντρα σε έναν Ερυθρό Αστέρα που, όπως και η Παρτιζάν, ήταν ομάδες-φόβητρα εκείνη την εποχή. Και όλα αυτά με την αξία της και χωρίς να ισχύουν όλα αυτά που ακούγονταν τότε. Ευτυχώς πέρα από τους ίδιους είναι λίγοι εκείνοι που τα πιστεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.