Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Περίπλοκος ο όμιλος του Θρύλου

Αν μη τι άλλο οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στον όμιλο του Champions League αποτελούν μια πρόκληση. Η Άρσεναλ, η Μαρσέιγ, ο Ολυμπιακός και η Ντόρτμουντ συνθέτουν έναν όμιλο όπου όλα είναι ανοιχτά, καθώς οι 4 ομάδες είναι ικανές για το καλύτερο και για το χειρότερο. Και αν οι δύο πρώτες ομάδες μας ανακούφισαν κάπως στο άκουσμα τους τη στιγμή που ο εφιάλτης να κληρωθεί ο Ολυμπιακός στον όμιλο με Μπαρτσελόνα και Μίλαν πλησίαζε επικίνδυνα, η Ντόρτμουντ από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας πάγωσε λίγο τα χαμόγελα.

Αλλά δεν χρειάζεται να είμαστε ούτε μοιρολάτρες ούτε να γινόμαστε γραφικοί σε κάθε κλήρωση. Ο Ολυμπιακός άλλωστε ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στη θεά τύχη. Η Άρσεναλ από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας δεν είναι ούτε το καλύτερο ούτε το χειρότερο δυνατό. Σαφώς είναι ένα επίπεδο κάτω από Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, ίσως και την Μπάγερν Μονάχου. Κάποιοι ίσως προτιμούσαν την Πόρτο, η οποία όμως έβγαλε μάτια πέρυσι, ή την Ίντερ η οποία δεν τρομάζει ιδιαίτερα σε σχέση με τα προαναφερθέντα μεγαθήρια. Από το δεύτερο γκρουπ η Μαρσέιγ φαντάζει καλή επιλογή, αφού εκτός από τη Μίλαν η οποία ουσιαστικά είναι "ομάδα πρώτου γκρουπ", οι υπόλοιπες είναι πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα. Λιόν, Σαχτάρ, Βαλένθια, Μπενφίκα, Βιγιαρεάλ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μαρσέιγ, είναι όλες τους καλές αλλά όχι αξεπέραστα εμπόδια. Οσον αφορά στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας, η Ντόρτμουντ ασφαλώς είναι ότι χειρότερο μπορούσε να φέρει η κληρωτίδα. Σαφώς η πρωταθλήτρια Γερμανίας ήταν η κορυφαία ομάδα του γκρουπ, με τη Νάπολι να ακολουθεί. Η παλιά γνώριμη του Ολυμπιακού που φέρνει μόνο ευχάριστες αναμνήσεις Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο ΑΠΟΕΛ, η Τραμζονσπόρ και η Γκενκ, είναι υποδεέστερες κατ' όνομα αλλά ποτέ δεν ξέρεις πως θα εμφανιστούν και μπορούν να κάνουν ζημιές. Οι εκπλήξεις Βικτόρια Πίλσεν και Οτελούλ Γκαλάτσι, είναι απλά ερωτηματικά.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ολυμπιακός την πάτησε στο παρελθόν από τις λεγόμενες "μικρές" ομάδες του τέταρτου γκρουπ δυναμικότητας τύπου Μόλντε, Χέρενφεν, Μακάμπι Χάιφα. Δεν ξεχνάμε όμως την σπουδαία πρόκριση του Θρύλου την περίοδο 2007-08, από έναν όμιλο-κόλαση που ήταν δυσκολότερος από τον φετινό, όταν ο Ολυμπιακός τερμάτισε ισόβαθμος με την Ρεάλ Μαδρίτης και απέκλεισε την Βέρντερ Βρέμης και την Λάτσιο. Και τότε Ρεάλ και Βέρντερ δεν ήταν ότι καλύτερο από τα δύο πρώτα γκρουπ, αλλά το όνομα της Λάτσιο από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας σκόρπισε πανικό σε κάθε ερυθρόλευκο.

Άλλωστε και ο όμιλος του 1998-99 όταν ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στους "8" δεν ήταν εύκολος, όταν μέσα σε αυτόν φιγουράριζαν τα ονόματα του Άγιαξ και της Πόρτο, οι οποίοι με αρκετά αστέρια στις συνθέσεις τους φάνταζαν ως τα απόλυτα φαβορί για την πρώτη θέση που έδινε την πρόκριση (μόνο ο πρώτος προκρινόταν από κάθε όμιλο και οι δύο καλύτεροι δεύτεροι από τους συνολικά 6 ομίλους), ενώ η Ντιναμό Ζάγκρεμπ (τότε Κροάσια) φαινόταν ως ο ρυθμιστής του γκρουπ. Ο Ολυμπιακός όμως με την έδρα-φρούριο που του έδωσε τρεις νίκες και με τις δύο ισοπαλίες σε Πόρτο και Ζάγκρεμπ κατάφερε αυτό που λίγοι πίστευαν, την κατάκτηση της πρώτης θέσης πάνω από ιστορικές ομάδες.

Ο φετινός όμιλος θυμίζει αρκετά τον όμιλο του 2009-10, όταν ο Ολυμπιακός είχε πάρει και πάλι την πρόκριση ως δεύτερος πίσω από την Άρσεναλ, η οποία του είχε πέσει - όπως και φέτος - από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Από το δεύτερο γκρουπ η κληρωτίδα έβγαλε την πρωταθλήτρια Ολλανδίας Άλκμααρ, η οποία ήταν πάρα πολύ ισχυρή αλλά δεν τρόμαζε και τόσο επειδή δεν είχε το όνομα του Άγιαξ, της Φέγενορντ ή της Αϊντχόβεν. Από το τέταρτο γκρουπ η πρωταθλήτρια Βελγίου Σταντάρ Λιέγης, η οποία ως τρίτη πήρε την πρόκριση για το Europa League και απέκλεισε τον Παναθηναϊκό, δεν ήταν ότι καλύτερο αφού υπήρχαν σαφώς λιγότερο δυνατές ομάδες.

Όσο για την προϊστορία, όπως είπαμε ο Ολυμπιακός έπαιξε με την Άρσεναλ στον όμιλο του 2009-10, όταν έχασε δύσκολα στο Emirates Stadium του Λονδίνου με 2-0, με τα δύο γκολ να σημειώνονται στο 78' και το 86', ενώ την κέρδισε στο Καραϊσκάκη με 1-0. Την Μαρσέιγ την αντιμετώπισε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1994-95, από την οποία όμως έχει δυσάρεστες αναμνήσεις αφού γνώρισε δύο ήττες: 1-2 στο Καραϊσκάκη και 0-3 στο Velodrome. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ θα βρεθεί για πρώτη φορά στον δρόμο του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, ο οποίος ελπίζουμε να συνεχίσει την καλή παράδοση που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια με τις γερμανικές ομάδες. Τις τρεις τελευταίες φορές που ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε γερμανική ομάδα έγραψε ιστορία: ποιος ξεχνάει το ιστορικό 6-2 απέναντι στην φιναλίστ του Champions League Μπάγερ Λεβερκούζεν στον όμιλο του 2002-03, την πρώτη εκτός έδρας νίκη του σε όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης το 2007-08 με το 3-1 στη Βρέμη επί της Βέρντερ και το 3-0 στο Καραϊσκάκη επέναντι στην ίδια ομάδα, αλλά και το εμφατικό 4-0 στον όμιλο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2008-09 επί της πολύ ισχυρής Χέρτα Βερολίνου.

Καλή επιτυχία στον Ολυμπιακό! Οι απανταχού γαύροι ευχόμαστε ο Θρύλος του ελληνικού αθλητισμού να πάρει την πρόκριση για τρίτη συνεχόμενη φορά από όμιλο του Champions League και γιατί όχι να φτάσει και ακόμα ψηλότερα. Ακόμα και μια πιθανή τρίτη θέση σε έναν όμιλο όπου όλα μπορούν να συμβούν, δεν θα είναι αποτυχία, αρκεί η ομάδα να παίξει με πάθος και να παλέψει όλα τα παιχνίδια. Ο καλός Ολυμπιακός δεν έχει να φοβάται κανέναν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στα εύκολα, ΘΡΥΛΟΣ στα δύσκολα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.