Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η πρόκριση του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα (1971)

Αν η πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Έβερτον στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1970-71 συνοδεύτηκε από ψίθυρους, οι συναντήσεις με τον Ερυθρό Αστέρα στα ημιτελικά και η πρόκριση των πρασίνων συνοδεύονται από κραυγές και αποκαλύψεις για τον ρόλο που έπαιξε το δικτατορικό καθεστώς στην επιτυχία αυτή. Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή.

Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός 4-1
Α' αγώνας
14/4/1971

Στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στο Βελιγράδι,  ο Παναθηναϊκός έζησε μια πανωλεθρία καθώς ηττήθηκε με το βαρύ 4-1 από τον Ερυθρό Αστέρα. Ένα σκορ το οποίο θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο και προκάλεσε θλίψη στο πράσινο στρατόπεδο, αν και οι δηλώσεις περί ανατροπής του αποτελέσματος στην Αθήνα έδιναν και έπαιρναν, με μια αισιοδοξία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του ανυπόληπτου ελληνικού ποδοσφαίρου, ειδικά απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε ήδη τεράστια εμπειρία και σημαντικές επιτυχίες στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού επί χούντας, Κωνσταντίνος Ασλανίδης, πρωτοστατούσε στην προσπάθεια ανατροπής του κακού κλίματος στο τριφύλλι. Ποιος ξεχνάει άλλωστε την επίσκεψή του στα αποδυτήρια αμέσως μετά τον αγώνα, σε έναν ρόλο που ταιριάζει περισσότερο σε πρόεδρο ομάδας παρά σε ένα εντεταλμένο όργανο του κράτους. 

Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας 3-0
Β' αγώνας
28/4/1971

Μία εβδομάδα μετά τους... εορτασμούς για την επέτειο 4 χρόνων από την εγκαθίδρυση της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τους Γιουγκοσλάβους στην Λεωφόρο με αποστολή να ανατρέψει το 4-1 του Βελιγραδίου. Οι πράσινοι θα πετύχουν το θαύμα και θα νικήσουν με 3-0 τους υποτονικούς ερυθρόλευκους, ένα σκορ που έδωσε το εισιτήριο για τον τελικό του Γουέμπλεϊ απέναντι στον πανίσχυρο Άγιαξ. Τα αθλητικά - και όχι μόνο - έντυπα, είχαν μετατρέψει εκ των προτέρων σε εθνική υπόθεση την προσπάθεια του Παναθηναϊκού, με τις εκδηλώσεις συμπαράστασης και λατρείας προς την ομάδα από τον ελεγχόμενο τύπο της εποχής να ξεπερνούν τα όρια της υστερίας.

Διαβάστε: Δέσποινα Παπαδοπούλου: Το πληρώσαμε και θα το πάρουμε

Η αποκάλυψη της Δέσποινας Παπαδοπούλου, συζύγου του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, σε συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά, πως ο επαναληπτικός της Λεωφόρου ήταν στημένος όπως της είπε ο Παττακός και ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης.

Διαβάστε: Mile Novković: Είμαι σίγουρος ότι ο αγώνας ήταν στημένος

Η συνέντευξη του τότε αμυντικού του Ερυθρού Αστέρα, Mile Novković, 40 χρόνια σχεδόν μετά τον επαναληπτικό της Λεωφόρου, αποκαλύπτει πως οι φωνές που ακούγονταν στην Ελλάδα, στην Γιουγκοσλαβία και ανά την Ευρώπη περί στημένου αγώνα δεν ήταν της φαντασίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.