Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Μαρσέιγ-Ολυμπιακός 0-1





Επιτέλους! Ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει αυτό που στα άλλα δύο εκτός έδρας παιχνίδια του ομίλου του στο Τσάμπιονς Λιγκ 2011-12, η ατυχία και τα ανόητα λάθη του στέρησαν. Η Μασσαλία, μια πόλη η οποία μέχρι τώρα μας πίκραινε στην ανάμνηση εκείνης της ήττας με 3-0 στα μέσα της δεκαετίας του '90, γράφεται με χρυσά γράμματα στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού. Μετά τη Βρέμη και τη Ρώμη, το μεγάλο λιμάνι της Γαλλίας έγινε η πόλη στην οποία ο Ολυμπιακός πέτυχε το τρίτο του διπλό σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και βούλωσε τα στόματα Ολυμπιακών και αντιολυμπιακών.

Αυτό το διπλό έρχεται ως δικαίωση για μια ομάδα η οποία έπαιξε τέτοια μπάλα και στα τρία εκτός έδρας παιχνίδια της συνολικά σε Λονδίνο, Ντόρτμουντ και Μασσαλία, που καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει καν ονειρευτεί. Συγκρίνοντας αυτή την παρουσία με εκείνη του 2007-08, όταν ο Ολυμπιακός κέρδισε σε Βρέμη και Ρώμη, ενώ στη Μαδρίτη απείλησε με απώλεια βαθμών την πανίσχυρη Ρεάλ αν και αγωνιζόταν για 80 λεπτά με παίκτη λιγότερο και χάνοντας στα τελευταία λεπτά με 4-2, είναι πραγματικά δύσκολο να αποφασίσεις πότε απόλαυσες περισσότερο εκτός έδρας τον Ολυμπιακό συνολικά. Ο Ολυμπιακός κατάφερε με κάθε του εμφάνιση, με εξαίρεση το εναρκτήριο παιχνίδι με τη Μαρσέιγ στο Φάληρο που ελέω του παρασκηνίου στην Ελλάδα με την αναβολή του πρωταθλήματος ήταν ο πρώτος επίσημος αγώνας του Ολυμπιακού μετά από 5 μήνες, να αποκομίσει τα εγκωμιαστικά σχόλια αντιπάλων και ουδέτερων (ξένων). Και όλα αυτά παρά τα χίλια προβλήματα, αφού η ομάδα πήγε στη Μασσαλία χωρίς ουσιαστικά μεσαία γραμμή, με τον παίκτη-κλειδί Ιμπαγάσα, τον Ορμπάιθ και τον Μακούν εκτός αποστολής λόγω τραυματισμών και τον Φέισα ανέτοιμο λόγω τραυματισμού, εντός αποστολής αλλά χωρίς συμμετοχή.

Άσχετα με το ποια θα είναι η κατάληξη του ομίλου, ο Ολυμπιακός κατάφερε μέχρι το τέλος να είναι μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης απέναντι σε κορυφαίες ομάδες από τρία κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Διέψευσε όλους αυτούς που πίστευαν ότι θα είναι ο φτωχός συγγενής του ομίλου, η ομάδα που απλά συμπληρώνει τον όμιλο και η οποία ανάλογα με τους βαθμούς που θα κόψει θα καθορίσει το ποια ομάδα θα προκριθεί. Επίσης αν με τη νίκη επί της Ντόρμουντ  στον Πειραιά διέψευσε όλους τους κακεντρεχείς εντός συνόρων που υποστήριζαν (και προσεύχονταν) ότι ο Ολυμπιακός ίσως δεν πάρει ούτε βαθμό, προσβλέποντας σε σπάσιμο του αρνητικού ρεκόρ των 2 βαθμών που έχουν από κοινού Παναθηναϊκός και ΑΕΚ σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, η νίκη αυτή στη Μασσαλία τους πίκρανε όλους πολύ: και αυτούς που παρακολουθούν από τον καναπέ και αυτούς που παλεύουν να πάρουν έστω έναν τιμητικό βαθμό στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ και αυτούς που αυτοανάγονται σε πρέσβεις με τις νίκες επί της παντελώς ασήμαντης ιρλανδέζας τριφυλλοφόρου.












Επίσης όσοι βγάζουν χολή για τον Βαλβέρδε θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Μπορεί ο Βάσκος να έχει χίλια δυο κουσούρια, μπορεί να έχει κολλήματα, αλλά έχει φτιάξει μια ομάδα η οποία παίζει μπάλα και δεν φοβάται κανέναν αντίπαλο. Μια ομάδα που αν είχε καλύτερο τερματοφύλακα, αν είχε κάποιον κλασικό σκόρερ που να βάζει τη μπάλα στα δίχτυα με μεγάλο ποσοστό ανά τελική προσπάθεια, θα ήταν πραγματικό φόβητρο. Αλλά αν τους είχε, τότε ίσως μιλούσαμε για ομάδα που θα είχε στόχο την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και με τα αν δεν γίνεται δουλειά. Άλλωστε γι' αυτό υπάρχει η χειμερινή μεταγραφική περίοδος για να διορθωθούν τα όποια λάθη. Αρκεί ο Ολυμπιακός να μπορέσει να συνεχίσει τουλάχιστον στο Γιουρόπα Λιγκ και αν συνεχίσει εκεί να το πάρει στα σοβαρά. Αν δε συνεχίσει στο Τσάμπιονς Λιγκ, τότε ο Ολυμπιακός θα γίνει η μοναδική ελληνική ομάδα που προκρίνεται από τους ομίλους για τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή σε αυτούς. Αυτό και αν θα ανέβαζε επίπεδο τον Ολυμπιακό στην διοργάνωση των κορυφαίων της Ευρώπης.

Όσο για την αδελφοποίηση των οπαδών της Μαρσέιγ και της ΑΕΚ, ασχέτως από το αν υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που να συνδέει τις δύο ομάδες, γιατί η Μαρσέιγ έχει κοινά με τον Ολυμπιακό, όχι με την ΑΕΚ, ήταν πραγματικά γελοίο το όλο θέαμα. Μάλλον δεν φρόντισε κανείς να τους ενημερώσει ότι το όνομα της ΑΕΚ στο πανό που είχαν κρεμάσει, όχι μόνο τρόμο δεν προκαλεί στον Ολυμπιακό, αλλά του φέρνει ένα σωρό ευχάριστες αναμνήσεις. Άλλη μία θα είναι αυτή η τεράστια νίκη μέσα στη Μασσαλία. Όσο για το κορεό και το μήνυμα που πέρασαν ότι υπάρχει μία ομάδα στην Αθήνα, η ΑΕΚ, εδώ γελάει ο κάθε πικραμένος. Υπάρχει σαφώς ο Παναθηναϊκός και στο λιμάνι της Αθήνας υπάρχει ο Ολυμπιακός, και ο τελευταίος τους πόνεσε πολύ. Και για τους αγεωγράφητους, η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας (κέντρο και προάστια) και η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά (κέντρο και προάστια), συναποτελούν το πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών, δεκαετίες τώρα...

Au revoir!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.