Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ρούμπιν τα έμαθες; Ο Ολυμπιακός δεν είναι ούτε ΠΑΟ, ούτε ΠΑΟΚ

Όλοι ζήσαμε τον Φεβρουάριο τη μεγάλη πρόκριση του Ολυμπιακού επί της Ρούμπιν Καζάν, που έφερε τους Πειραιώτες στους "16" του Europa League. Μια πρόκριση που άφησε τον Ολυμπιακό μοναδικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τους άλλους να σκυλιάζουν στους καναπέδες τους μαζεύοντας απωθημένα τα οποία θα βγάλουν όταν ο Ολυμπιακός αποκλειστεί από την Ευρώπη, αφού αυτή είναι η ευρωπαϊκή μοίρα των ελληνικών ομάδων στο ποδόσφαιρο. Τελικά ο Ολυμπιακός δεν μας διέψευσε. Συνέχισε από εκεί που είχε σταματήσει τον Δεκέμβριο στο Champions League, παίζοντας μπάλα, επιβάλλοντας τον ρυθμό του και γενικά δείχνοντας αφεντικό. Και αν όλοι θυμόμαστε πως αποκλείστηκε από τον όμιλο του Champions League, με εκείνη την περιβόητη συνεργασία Ντόρτμουντ-Μαρσέιγ, αυτή τη φορά μόνο ο κακός του εαυτός μπορούσε να τον προδώσει.

Στον πρώτο αγώνα στη Μόσχα, ο Ολυμπιακός εκτός από την Ρούμπιν είχε να αντιμετωπίσει και το πολικό ψύχος. Στους -15 βαθμούς το θερμόμετρο και υπό συνθήκες που πρώτη φορά αντιμετώπιζε ελληνική ομάδα, οι ερυθρόλευκοι επέβαλαν τον ρυθμό τους και πήραν τη νίκη με 1-0 με γκολ του Φουστέρ στο 72'. Μόλις δύο λεπτά μετά το γκολ, ο Μέγιερι υποκύπτει σε πέναλτι και αποβάλλεται, με τον Ρόι Κάρολ να παίρνει τη θέση του κάτω από τα δοκάρια και να αναδεικνύεται σε ήρωα του αγώνα, αφού στην πρώτη του συμμετοχή με την ερυθρόλευκη και μάλιστα αναγκαστική, απέκρουσε το πέναλτι και κράτησε το μηδέν, δίνοντας την ψυχολογία που χρειαζόταν ώστε ο Ολυμπιακός με 10 παίκτες στα υπόλοιπα 15 λεπτά και μέσα στις πολικές συνθήκες που επικρατούσαν να πάρει το μεγάλο διπλό. Αν στο Λουζνίκι ο Ολυμπιακός συνάντησε παγετό, στο Καραϊσκάκη οι Ρώσοι συνάντησαν μια κόλαση, όπου ηττήθηκαν ξανά με το ίδιο σκορ (Τζιμπούρ στο 14') και με ήρωα και πάλι τον Κάρολ, ο οποίος κράτησε με νύχια και με δόντια το μηδέν όταν η Ρούμπιν πίεσε όσο μπορούσε μην έχοντας άλλη επιλογή, ενώ αρνήθηκε να βγει στα μισά του δεύτερου ημιχρόνου όταν τραυματίστηκε, τη στιγμή που όλοι νιώσαμε μούδιασμα στη σκέψη πως με τον Μέγιερι τιμωρημένο από την κόκκινη του προηγούμενου αγώνα, ο άπειρος Μπάμποβιτς θα έκανε ντεμπούτο στην πιο κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής μάχης.

Ο Ολυμπιακός βούλωσε τα στόματα πολλών καλοθελητών. Πρώτα απ' όλα κάποιων "αντικειμενικών" που έλεγαν πως ο Ολυμπιακός παίζοντας στους ομίλους του Champions League δεν ξέρει να διαχειρίζεται δύο νοκ άουτ αγώνες. Έκλεισε στόματα επίσης με τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη του στην Ευρώπη φέτος, μετά από τη θρυλική νίκη του στη Μασσαλία στον όμιλο της κορυφαίας διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός χτίζει παράδοση στη Ρωσία, όπου είχε ταξιδέψει και την περίοδο 1971-72 για το Κύπελλο Κυπελλούχων, όπου αντιμετώπισε την πανίσχυρη τότε Διναμό Μόσχας. Είχε χάσει στο Φάληρο με 2-0, αλλά την είχε κερδίσει μέσα στη Μόσχα με 2-1. Δύο επισκέψεις στη Μόσχα, δύο νίκες, γεγονός που κάποιοι άλλοι θα το έκαναν σημαία και πρωτοσέλιδο.

Κάποιοι χρησιμοποίησαν τη γνωστή τους τακτική, υποτιμώντας άλλον έναν αντίπαλο τον οποίο τυγχάνει να αποκλείσει ο Ολυμπιακός. Να θυμήσουμε ότι η Ρούμπιν Καζάν είναι αυτή η ομάδα την οποία ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να νικήσει σε δύο αγώνες λίγους μήνες πριν στον όμιλο του Europa League, από τον οποίο προκρίθηκαν και οι δύο. 2-2 στη Ρωσία, 1-1 στην Τούμπα. Να θυμήσουμε επίσης ότι η Ρούμπιν είναι η ομάδα που ο ψευτοπρέσβης δεν κατάφερε να κερδίσει σε δύο αγώνες στον όμιλο του Champions League ένα χρόνο πριν, με τις δύο λευκές ισοπαλίες. Η Ρούμπιν ήταν αήττητη σε 4 αγώνες με ελληνικές ομάδες, μέχρι να ηττηθεί εις διπλούν από τον Θρύλο. Επίσης, να θυμήσουμε ότι η Ρούμπιν, στην σχετικά σύντομη ιστορία της στην Ευρώπη, αφού μόλις στα μέσα της δεκαετίας του 2000 άρχισε να μπαίνει σφήνα στις παραδοσιακές δυνάμεις της Ρωσίας, είχε αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα 4 φορές. Η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να την κερδίσει ποτέ στην Ρωσία φέρνοντας δύο ισοπαλίες, ενώ η Ρούμπιν νίκησε στον πρώτο της αγώνα στο Καμπ Νου και έχασε στην δεύτερη επίσκεψή της. Μία νίκη για την θρυλική Μπαρτσελόνα σε 4 αγώνες απέναντι στην Ρούμπιν, δύο νίκες σε δύο αγώνες ο θρυλικός Ολυμπιακός.

Στους "16" ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει λίγο νοτιότερα αλλά και πάλι σε μια χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Θα πάει στο Χάρκοβο της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει μια παλιά γνώριμη, τη Μέταλιστ, από την  οποία είχε ηττηθεί με 1-0 εκτός έδρας στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την περίοδο 2008-09. Ο φετινός Ολυμπιακός δεν έχει σχέση με εκείνο τον Ολυμπιακό, ο οποίος εντός έδρας είχε διαλύσει Νόρτζελαντ, Μπενφίκα και Χέρτα Βερολίνου, αλλά εκτός έδρας ήταν λίγος. Όπως και η Μέταλιστ δεν είναι η ίδια με τότε. Οι Ουκρανοί έρχονται με φόρα από μια ξέφρενη ευρωπαϊκή πορεία, στην οποία είναι αήττητοι με 7 νίκες και 3 ισοπαλίες και με τέρματα 27-7. Και τι αποτελέσματα: 0-0 εντός και 4-0 επί της Σοσό στη Γαλλία, 4-1 εντός και 2-1 εκτός επί της Αούστρια Βιέννης, 3-1 εντός και 4-1 στη Σουηδία επί της ιστορικής Μάλμε, δύο ισοπαλίες με 1-1 με την Άλκμααρ, 4-0 εντός και 4-1 εκτός επί της Σάλτσμπουργκ. Η Μέταλιστ δεν αστειεύεται και το δείχνει.

Για τον Ολυμπιακό η συνταγή είναι μία. Να παίξει όπως έπαιξε απέναντι σε Μαρσέιγ, Άρσεναλ, Ντόρτμουντ και Ρούμπιν φέτος, εντός και εκτός έδρας. Αν το κάνει αυτό και αν η τύχη δεν του πάει κόντρα, ο Ολυμπιακός...

...θα φτάσει στους "8" και να ονειρεύεται από εκεί και πέρα το θαύμα

...θα μαζέψει κι άλλους βαθμούς που θα τον φέρουν ακόμα πιο ψηλά στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, αφήνοντας τους πρέσβεις και τις συζύγους τους να τον κοιτάνε με τα κυάλια

...θα αναγκάσει και πάλι την Ευρώπη να μιλά με θαυμασμό για αυτόν, όπως έχουν κάνει τόσοι αντίπαλοι φέτος μεταξύ των οποίων και ο μεγάλος Αρσέν Βενγκέρ

...θα αναγκάσει τους αλλόθρησκους να τρώνε τις σάρκες τους, βυθισμένοι στην μιζέρια τους, στην θλίψη τους, στην χρεοκοπία τους, στο κόμπλεξ τους για οτιδήποτε κόκκινο, στις συμπαιγνίες τους, στην αναζήτηση του επόμενου σκανδάλου το οποίο θα φτιάξουν για να πλήξουν το γόητρο του μεγαλύτερου και λαοφιλέστερου συλλόγου στην Ελλάδα.

Αυτό μας φτιάχνει ακόμα περισσότερο. Οι Ευρωπαίοι να θαυμάζουν τον Ολυμπιακό, την ομάδα που έχτισε ο Βαλβέρδε (ο οποίος εξαιτίας της ομάδας-πρότυπο ακούει το όνομά του να παίζει ακόμα και για το μεγαθήριο ονόματι Μπαρτσελόνα από τον ευρωπαϊκό τύπο), να τον υπολογίζουν και να του βγάζουν το καπέλο, ενώ η εγχώρια σαπίλα θα συνεχίζει να υφαίνει τον ιστό της μαζί με τους φουρνάρηδες διαιτητές που κάνουν αίσχη (βλέπε Ξάνθη-Ολυμπιακός 1-0), με τα φερέφωνα στα αδελφά σωματεία, με τους υπερήλικες προπονητές που στα τελευταία τους χρόνια πριν τη σύνταξη αποφάσισαν να γίνουν ένα με τον βούρκο, με τους προσωρινούς προέδρους να ταίζουν σανό τα πρόβατα-υπαλλήλους, με τους καμηλιέρηδες να παίζουν επί μήνες με τη χαμηλή νοημοσύνη κάποιων και άλλα πολλά.

Ότι και να λέμε, όλοι συμφωνούμε σε ένα πράγμα: φέτος είναι η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη και πρέπει να την εκμεταλλευτεί για τους παραπάνω λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.