Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Οι χρυσές σελίδες του ΠΑΟ... στην ευρωπαϊκή ιστορία των αντιπάλων (1960-1969)

Τα "κατορθώματα" του Παναθηναϊκού που ακόμα θα μνημονεύονται και θα μείνουν χαραγμένα με χρυσά γράμματα στην ιστορία των αντιπάλων του από την περίοδο 1960-69.

1960-61 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Χράντετς Κράλοβε-ΠΑΟ 1-0 και ΠΑΟ-Χράντετς Κράλοβε 0-0

Η παντελώς άγνωστη Χράντετς Κράλοβε κάνει την έκπληξη και κερδίζει για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της το πρωτάθλημα στην Τσεχοσλοβακία την περίοδο 1959-60. Έτσι την επόμενη χρονιά αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, αλλά και για πρώτη και μοναδική επίσης φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου η τύχη της χαμογελά και της φέρνει αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Έτσι λοιπόν στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της ιστορίας της παίρνει και την πρώτη της νίκη με 1-0 απέναντι στους πράσινους, ενώ αυτή είναι και η μοναδική νίκη της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο επαναληπτικός της Λεωφόρου λήγει 0-0 και η Χράντετς Κράλοβε έχει ένα άκρως επιτυχημένο ευρωπαϊκό ντεμπούτο, καθώς παίρνει την πρώτη πρόκριση της ιστορίας της στην Ευρώπη και τη μοναδική στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και μάλιστα αήττητη και χωρίς να δεχτεί γκολ απέναντι στον Παναθηναϊκό. Στον επόμενο γύρο η Χράντετς διασύρεται από την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου με 4-0 και με το 1-1 του επαναληπτικού αποκλείεται και ξαναγυρίζει στην αφάνεια που χαρακτηρίζει ολόκληρη την ιστορία της, ενώ παράλληλα την ίδια χρονιά στην Τσεχοσλοβακία μάχεται για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η δεύτερη και τελευταία μέχρι στιγμής συμμετοχή της στην Ευρώπη έρχεται 35 ολόκληρα χρόνια μετά, στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα που έχει αντιμετωπίσει στην Ευρώπη την Χράντετς Κράλοβε και δεν έχει σκοράρει εναντίον της.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Χράντετς Κράλοβε επί του ΠΑΟ, στην πρώτη από τις μόλις δύο ευρωπαϊκές της συμμετοχές:
✔ Πρώτη νίκη της στην Ευρώπη
✔ Πρώτη πρόκρισή της στην Ευρώπη και μάλιστα αήττητη και χωρίς να δεχτεί γκολ
✔ Μοναδική νίκη της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
✔ Μοναδική πρόκρισή της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
✔ Ο ΠΑΟ η μοναδική ομάδα που δεν σκόραρε εναντίον της στην Ευρώπη

1961-62 Κύπελλο Πρωταθλητριών
ΠΑΟ-Γιουβέντους 1-1 και Γιουβέντους-ΠΑΟ 2-1

Μπορεί μια εντός έδρας ισοπαλία απέναντι στο μεγαθήριο που ονομάζεται Γιουβέντους να θεωρηθεί αποτυχία; Σίγουρα όχι. Ωστόσο, εκείνη η ισοπαλία της Λεωφόρου ανάμεσα στους πράσινους και τη Μεγάλη Κυρία (η οποία ακόμα δεν είχε γίνει το ευρωπαϊκό φόβητρο που είναι σήμερα), στον προκριματικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου 1961-62, κρύβει ένα αρνητικό ρεκόρ του Παναθηναϊκού. Συγκεκριμένα, η Λεωφόρος αποτελεί το γήπεδο στο οποίο η Γιουβέντους κατάφερε να πάρει το πρώτο εκτός έδρας θετικό αποτέλεσμα στην ευρωπαϊκή της ιστορία. Μέχρι τότε η Μεγάλη Κυρία σε δύο εκτός έδρας αγώνες της στην Ευρώπη, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και αυτές, είχε διασυρθεί με 7-0 από τη Βίνερ στην Αυστρία και με 4-1 από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας στην Βουλγαρία. Μπορεί ένας αποκλεισμός από την Γιουβέντους να θεωρηθεί αποτυχία; Επίσης όχι. Όμως η Γιουβέντους κερδίζοντας στον επαναληπτικό του Τορίνο με 2-1 τον Παναθηναϊκό, πήρε την πρώτη πρόκριση της ευρωπαϊκής της ιστορίας, καθώς στις άλλες δύο μέχρι τότε συμμετοχές της είχε αποκλειστεί από τις δύο ομάδες που προαναφέρθηκαν.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Γιουβέντους επί του ΠΑΟ, στην τρίτη ευρωπαϊκή της συμμετοχή:
✔ Πρώτο θετικό εκτός έδρας αποτέλεσμα στην Ευρώπη
✔ Πρώτη πρόκρισή της στην Ευρώπη

1962-63 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Πολόνια Μπίτομ-ΠΑΟ 2-1 και ΠΑΟ-Πολόνια Μπίτομ 1-4

Η Πολόνια Μπίτομ αποτελούσε ανέκαθεν μια μικρομεσαία ομάδα του πολωνικού πρωταθλήματος. Εξαίρεση αποτέλεσε η περίοδος από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν κατάφερε να μπει σφήνα ανάμεσα στις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας. Την περίοδο 1961-62 η Πολόνια Μπίτομ κατακτά το δεύτερο και τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας της και έτσι την επόμενη σεζόν συμμετέχει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Αυτή είναι η δεύτερη και τελευταία συμμετοχή της μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, με την πρώτη από αυτές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών της περιόδου 1958-59 να είναι τραυματική, καθώς αποκλείστηκε από την ΜΤΚ Βουδαπέστης με ήττες 3-0 τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας. Ευτυχώς όμως για την πολωνική ομάδα υπάρχει και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος στα προκριματικά της διοργάνωσης του 1962-63 γίνεται η πρώτη ομάδα την οποία κερδίζει στην Ευρώπη η Πολόνια με 2-1, ενώ έρχεται και ο επαναληπτικός της Λεωφόρου όπου η Πολόνια διασύρει τους πράσινους με 4-1, στην βαρύτερη εντός έδρας ευρωπαϊκή ήττα των πρασίνων και στη μοναδική εκτός έδρας νίκη της Πολόνια στην Ευρώπη. Όπως καταλαβαίνουμε αυτά ήταν και τα πρώτα γκολ που πέτυχε η Πολόνια στην Ευρώπη. Στον επόμενο γύρο η Πολόνια θα αντιμετωπίσει την Γαλατασαράι, από την οποία θα ηττηθεί με 4-1 στην Τουρκία και θα αποκλειστεί τελικά παρά τη νίκη της με 1-0 στην Πολωνία. Λαμβάνοντας υπόψη πως η Πολόνια δεν έχει ξαναπαίξει μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα η οποία αποκλείστηκε από την Πολόνια, η μοναδική ομάδα η οποία δεν της απέσπασε ούτε ένα βαθμό, ενώ το ιστορικό 1-4 της Λεωφόρου από το... μεγαθήριο του Μπίτομ συνοδεύει έκτοτε την πράσινη ευρωπαϊκή ιστορία. Όπως γίνεται αντιληπτό, το όνομα "Panathinaikos" είναι ότι πιο λαμπρό έχει να επιδείξει η Πολόνια Μπίτομ στην φτωχή ευρωπαϊκή της ιστορία.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Πολόνια Μπίτομ επί του ΠΑΟ, στην δεύτερη και τελευταία ευρωπαϊκή της συμμετοχή:
✔ Πρώτες νίκες της στην Ευρώπη
✔ Πρώτα γκολ της στην Ευρώπη
✔ Μοναδική εκτός έδρας νίκη της στην Ευρώπη
✔ Μοναδικό 2 στις 2 νίκες σε διπλές αναμετρήσεις της στην Ευρώπη
✔ Μοναδική πρόκρισή της στην Ευρώπη
✔ Μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του ΠΑΟ στην Ευρώπη

1964-65 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Γκλεντόραν-ΠΑΟ 2-2

Η Γκλεντόραν αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά τη Λίνφιλντ, αλλά ασφαλώς η παρουσία της στο ευρωπαϊκό στερέωμα την κατατάσσει ανάμεσα στις πιο αδύναμες ομάδες που έχουν συμμετάσχει διαχρονικά στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Στα προκριματικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου 1964-65 η Γκλεντόραν έζησε μια ιστορική στιγμή, καθώς απέσπασε ισοπαλία 2-2 από τον Παναθηναϊκό στο Μπέλφαστ και πήρε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα της ιστορίας της στην Ευρώπη, στον πρώτο της αγώνα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Μέχρι τότε στις δύο προηγούμενες ευρωπαϊκές της συμμετοχές, στο Κύπελλο Εκθέσεων και οι δύο, είχε γνωρίσει μόνο ήττες και μάλιστα βαριές: 2-0 εντός και 6-2 εκτός από την Σαραγόσα, 4-1 εντός και 3-0 εκτός από την άγνωστη σκωτσέζικη Πάτρικ Θιστλ. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που δεν κατάφερε να κερδίσει την Γκλεντόραν, αλλά πήρε και την ίδια την πρόκριση δια πυρός και σιδήρου με το 3-2 του επαναληπτικού της Λεωφόρου, σε έναν αγώνα που οι βορειο-ιρλανδοί είχαν ισοφαρίσει σε 2-2 στο 75'.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Γκλεντόραν επί του ΠΑΟ, στην τρίτη ευρωπαϊκή της συμμετοχή και στην πρώτη της συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών:
✔ Πρώτο θετικό αποτέλεσμα στην Ευρώπη

1965-66 Κύπελλο Πρωταθλητριών
ΠΑΟ-Σλιέμα Γουόντερερς 4-1 και Σλιέμα Γουόντερερς-ΠΑΟ 1-0

Μία από τις μεγαλύτερες ταπεινώσεις που έχει βιώσει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη είναι αναμφισβήτητα η ήττα του Παναθηναϊκού από τη Σλιέμα Γουόντερερς στη Μάλτα με 1-0, στα προκριματικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1965-66. Πρόκειται για τη μοναδική ήττα ελληνικής ομάδας από μαλτέζικη, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι πως αυτή η νίκη της Σλιέμα ήταν η πρώτη στην ευρωπαϊκή της ιστορία, καθώς μέχρι τότε είχε αποσπάσει μόνο μια ισοπαλία 0-0 εντός έδρας από την ουαλική Μπόροου Γιουνάιτεντ, από την οποία είχε χάσει εκτός με 2-0, ενώ είχε χάσει 2-0 εντός και 5-0 εκτός έδρας από τη Διναμό Βουκουρεστίου. Μάλιστα στον πρώτο αγώνα στην Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός είχε μεν κερδίσει με 4-1 που του έδωσε την πρόκριση, αλλά το γκολ της Σλιέμα ήταν το πρώτο που πέτυχε η μαλτέζικη ομάδα σε ευρωπαϊκό αγώνα.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Σλιέμα Γουόντερερς επί του ΠΑΟ, στην τρίτη ευρωπαϊκή της συμμετοχή:
✔ Πρώτη νίκη της στην Ευρώπη
✔ Πρώτα γκολ της στην Ευρώπη

1968-69 Κύπελλο Εκθέσεων
Ντάρινγκ Μόλενμπεκ-ΠΑΟ 2-1

Πρώτος γύρος της διοργάνωσης και η βελγική Ντάρινγκ Μόλενμπεκ γράφει ιστορία στον πρώτο της αγώνα με τον Παναθηναϊκό, καθώς τον κερδίζει στις Βρυξέλλες με 2-1 και πετυχαίνει την πρώτη και μοναδική νίκη στην ιστορία της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μπορεί να αποκλείστηκε από τους πράσινους στον επαναληπτικό όπου έχασε με 2-0, στην δεύτερη μόλις αλλά και τελευταία ευρωπαϊκή συμμετοχή της, αφού στην πρώτη αποκλείστηκε με εντός έδρας ήττα 3-1 από την ΑΙΚ Στοκχόλμης και εκτός έδρας ισοπαλία 0-0, αλλά ο Παναθηναϊκός θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η μοναδική ομάδα που έχασε από τη Ντάρινγκ, η οποία όχι μόνο δεν ξαναέπαιξε στην Ευρώπη, αλλά έπαψε να υφίσταται ως σύλλογος καθώς συγχωνεύθηκε το 1973 με την Ρόγιαλ Ράσινγκ Γουάιτ, η οποία μετονομάστηκε σε Ράσινγκ Γουάιτ Ντάρινγκ Μόλενμπεκ, αποτελώντας όμως ξεχωριστό σύλλογο ο οποίος επίσης διαλύθηκε οριστικά το 2002.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Ντάρινγκ Μόλενμπεκ επί του ΠΑΟ, στην δεύτερη και τελευταία ευρωπαϊκή της συμμετοχή:
✔ Μοναδική νίκη της στην Ευρώπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.