Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Οι χρυσές σελίδες του ΠΑΟ... στην ευρωπαϊκή ιστορία των αντιπάλων (2000-2009)

Τα "κατορθώματα" του Παναθηναϊκού που ακόμα θα μνημονεύονται και θα μείνουν χαραγμένα με χρυσά γράμματα στην ιστορία των αντιπάλων του από την περίοδο 2000-09.

2000-01 Τσάμπιονς Λιγκ
Στουρμ Γκρατς-ΠΑΟ 2-0 και ΠΑΟ-Στουρμ Γκρατς 1-2

Ο Παναθηναϊκός περνάει στην δεύτερη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία διεξάγεται και πάλι με το σύστημα των ομίλων. Εκτός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Βαλένθια, στον όμιλο βρίσκεται και η αυστριακή Στουρμ Γκρατς, η οποία ταπεινώνει τον Παναθηναϊκό και τον αφήνει στην τελευταία θέση του ομίλου, αφού τον κερδίζει δύο φορές, 2-0 στο Γκρατς και 2-1 στην Αθήνα. Η νίκη της Στουρμ Γκρατς στο ΟΑΚΑ αποτελεί τη μοναδική εκτός έδρας νίκη της αυστριακής ομάδας στην ιστορία της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και φυσικά ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα την οποία έχει κερδίσει δύο φορές η Στουρμ σε όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Στουρμ Γκρατς επί του ΠΑΟ, στην τρίτη της συμμετοχή σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ:
✔ Μοναδική εκτός έδρας νίκη της σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Ο ΠΑΟ η μοναδική ομάδα που έχει χάσει και τους δύο αγώνες εναντίον της σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ

2003-04 Τσάμπιονς Λιγκ
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-ΠΑΟ 5-0

Στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Ρέιντζερς και την Στουτγκάρδη. Στο Ολντ Τράφορντ οι πράσινοι στέκονται τυχεροί καθώς στο πρώτο ημίχρονο η Μάντσεστερ κερδίζει μόνο με 4-0 έχοντας ευκαιρίες για διπλάσιο σκορ, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο οι Άγγλοι σβήνουν τις μηχανές και απλά περιμένουν να τελειώσει η αγγαρεία, κερδίζοντας τελικά με 5-0. Παρά τη μεγαλοψυχία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 5-0 είναι η μεγαλύτερη νίκη των κόκκινων διαβόλων μέχρι εκείνη τη στιγμή στην ιστορία τους στο Τσάμπιονς Λιγκ, ισοφαρίζοντας τα 5-0 με τα οποία είχαν κερδίσει την δανική Μπρόντμπι (όμιλος 1998-99) και την ουγγρική Ζαλαεγκερσέγκ (τρίτος προκριματικός 2002-03). Το ρεκόρ αυτό έσπασε τρία χρόνια αργότερα, όταν κέρδισαν στους προημιτελικούς την Ρόμα με 7-1.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επί του ΠΑΟ:
✔ Μεγαλύτερη νίκη της μέχρι τότε στο Τσάμπιονς Λιγκ

2003-04 Τσάμπιονς Λιγκ
Στουτγκάρδη-ΠΑΟ 2-0 και ΠΑΟ-Στουτγκάρδη 1-3

Στον ίδιο όμιλο που περιγράφηκε πιο πάνω, η Στουτγκάρδη νίκησε δύο φορές τον Παναθηναϊκό, με 2-0 στην Γερμανία και 3-1 στην Λεωφόρο. Η νίκη της Λεωφόρου αποτέλεσε την πρώτη εκτός έδρας νίκη της Στουτγκάρδης στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση, είτε στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου είχε ξανασυμμετάσχει το 1992-93, είτε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, με μία συμμετοχή το 1984-85. Επίσης, ο Παναθηναϊκός είναι μέχρι σήμερα η μοναδική ομάδα που έχει χάσει και στους δύο αγώνες της εναντίον της Στουτγκάρδης στο σημαντικότερο ευρωπαϊκό κύπελλο, καθώς κάτι τέτοιο δεν κατάφερε από τότε η γερμανική ομάδα στις επόμενες συμμετοχές στην διοργάνωση.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Στουτγκάρδης επί του ΠΑΟ, στην τρίτη της συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ:
✔ Πρώτη εκτός έδρας νίκη της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ
✔ Ο ΠΑΟ η μοναδική ομάδα που έχει χάσει και τους δύο αγώνες εναντίον της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ

2005-06 Τσάμπιονς Λιγκ
Ουντινέζε-ΠΑΟ 3-0 και ΠΑΟ-Ουντινέζε 0-2

Στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός συναντά την Μπαρτσελόνα, την Βέρντερ Βρέμης και την Ουντινέζε. Για την Ουντινέζε αυτή είναι η πρώτη της συμμετοχή στο κορυφαίο ευρωπαϊκό κύπελλο στην ιστορία της και στον πρώτο της αγώνα σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ παίρνει και την πρώτη της νίκη, αυτή με 3-0 απέναντι στον Παναθηναϊκό. Μάλιστα στη συνέχεια η Ουντινέζε θα νικήσει και στο ΟΑΚΑ με 2-1 τους πράσινους, με τις δύο νίκες επί του τριφυλλιού να είναι οι μοναδικές που έχει πετύχει μέχρι σήμερα η ιταλική ομάδα στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Ουντινέζε επί του ΠΑΟ, στην πρώτη της συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ:
✔ Μοναδικές νίκες της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ

2005-06 Τσάμπιονς Λιγκ
Βέρντερ Βρέμης-ΠΑΟ 5-1

Στο ίδιο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ με τον παραπάνω, ο Παναθηναϊκός θα χάσει στην Βρέμη από την τοπική Βέρντερ με το βαρύ 5-1. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη της Βέρντερ Βρέμης στο Τσάμπιονς Λιγκ μέχρι σήμερα, μαζί με το 5-1 που είχε πετύχει ένα χρόνο νωρίτερα επί της Άντερλεχτ.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Βέρντερ Βρέμης επί του ΠΑΟ, στην τρίτη της συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ:
✔ Μεγαλύτερη νίκη της στο Τσάμπιονς Λιγκ

2005-06 Τσάμπιονς Λιγκ
Μπαρτσελόνα-ΠΑΟ 5-0

Στο ίδιο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός διασύρθηκε και στο Καμπ Νου, όπου έχασε με 5-0 από την Μπαρτσελόνα, η οποία όμως προτίμησε να καθήσει στο 4-0 του ημιχρόνου και να σπαταλήσει το δεύτερο ημίχρονο γλιτώνοντας για ακόμα μία φορά από αστρονομικό σκορ τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη της Μπαρτσελόνα μέχρι εκείνη τη στιγμή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, ισοφαρίζοντας τις νίκες με 5-0 επί της αυστριακής Λιντς, της ΑΙΚ Στοκχόλμης, της Σπάρτα Πράγας και της Μπεσίκτας που είχε πετύχει μέχρι τότε. Το ρεκόρ έσπασε την περίοδο 2011-12, όταν η Μπαρτσελόνα κέρδισε με 7-1 τη Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Μπαρτσελόνα επί του ΠΑΟ:
✔ Μεγαλύτερη νίκη της μέχρι τότε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ

2006-07 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Παρί Σεν Ζερμέν-ΠΑΟ 4-0

Στον όμιλο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε μεταξύ άλλων την Παρί Σεν Ζερμέν, από την οποία ηττήθηκε στο Παρίσι με 4-0. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη της γαλλικής ομάδας μέχρι σήμερα στην συγκεκριμένη διοργάνωση, ισοφαρίζοντας το 4-0 επί της σκωτσέζικης Χαρτς και της Ραπίντ Βιέννης που είχε μέχρι τότε και επί της ολλανδικής Τβέντε που ακολούθησε.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Παρί Σεν Ζερμέν επί του ΠΑΟ:
✔ Μεγαλύτερη νίκη της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ

2008-09 Τσάμπιονς Λιγκ
Ανόρθωση-ΠΑΟ 3-1

Στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την Ανόρθωση στην Λευκωσία με 3-1. Αυτή είναι η μοναδική νίκη της κυπριακής ομάδας στη μοναδική της παρουσία σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Ανόρθωσης επί του ΠΑΟ, στη μοναδική συμμετοχή της σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ:
✔ Μοναδική νίκη της σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.