Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Οι χρυσές σελίδες του ΠΑΟ... στην ευρωπαϊκή ιστορία των αντιπάλων (1970-1979)

Τα "κατορθώματα" του Παναθηναϊκού που ακόμα θα μνημονεύονται και θα μείνουν χαραγμένα με χρυσά γράμματα στην ιστορία των αντιπάλων του από την περίοδο 1970-79.

1975-76 Κύπελλο Κυπελλούχων
ΠΑΟ-Τσβικάου 0-0 και Τσβικάου-ΠΑΟ 2-0

Η Τσβικάου από την Ανατολική Γερμανία συμμετέχει για τρίτη και τελευταία φορά μέχρι σήμερα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Κύπελλο Κυπελλούχων, όπως και τις άλλες δύο φορές οι οποίες όμως δεν στέφθηκαν από επιτυχία. Την πρώτη φορά αποκλείστηκε από την ΜΤΚ Βουδαπέστης και την δεύτερη από την Τορπέντο Μόσχας. Ευτυχώς όμως για την Τσβικάου την περίοδο 1975-76 και στον πρώτο γύρο βρέθηκε αντίπαλός της ο Παναθηναϊκός. Έτσι η ανατολικο-γερμανική ομάδα πανηγύρισε την πρώτη πρόκριση στην ιστορία της στα κύπελλα Ευρώπης, αποσπώντας 0-0 στην Αθήνα και νικώντας με 2-0 τους πράσινους στην έδρα της, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ομάδα από όσες αντιμετώπισαν την Τσβικάου στην Ευρώπη που δεν σκόραρε εναντίον της ανατολικο-γερμανικής ομάδας.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Τσβικάου επί του ΠΑΟ, στην τρίτη και τελευταία ευρωπαϊκή της συμμετοχή:
✔ Πρώτη πρόκρισή της στην Ευρώπη
✔ Ο ΠΑΟ η μοναδική ομάδα που δεν σκόραρε εναντίον της στην Ευρώπη

1978-79 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Άρτζες Πιτέστι-ΠΑΟ 3-0 και ΠΑΟ-Άρτζες Πιτέστι 1-2

Σχετικά άγνωστη η Άρτζες Πιτέστι από τη Ρουμανία συμμετέχει για δεύτερη φορά στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ευελπιστώντας αυτή τη φορά σε κάτι καλύτερο από την προηγούμενη εμπειρία της, κατά την οποία είχε αποκλειστεί από την Φενερμπαχτσέ με βαριά ήττα 5-1 στην Τουρκία και ισοπαλία 1-1 στην έδρα της. Αυτή τη φορά όμως η Άρτζες θα ταπεινώσει τον Παναθηναϊκό και θα πάρει την πρώτη της πρόκριση στη διοργάνωση και τις δύο πρώτες της νίκες, αφού κατατροπώνει τους πράσινους στη Ρουμανία με 3-0 και στη συνέχεια τους κλείνει το σπίτι με 2-1.

Συνοπτικά τα ρεκόρ της Άρτζες Πιτέστι επί του ΠΑΟ, στην δεύτερη συμμετοχή της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ:
✔ Πρώτες νίκες της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
✔ Πρώτη πρόκρισή της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.