Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Να ποια είναι η τακτική των "αντικειμενικών"

Χωρίς πολλά λόγια, ένα απλό παράδειγμα για το πως λειτουργούν οι "αντικειμενικοί" και το πως επιλέγουν να παρουσιάζουν τα γεγονότα, με σκοπό να χτυπάνε τον Ολυμπιακό. Και αυτή τη φορά δεν θα γίνει σύγκριση με την αντιμετώπιση του ΠΑΟ από τα ΜΜΕ. Αφορμή ο αγώνας ΟΦΗ-Κέρκυρα για την 20η αγωνιστική της Superleague 2012-13. Το παράδειγμα είναι τυχαίο και στη θέση του συγκεκριμένου αγώνα θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άλλος.

Ο ΟΦΗ νίκησε την Κέρκυρα με 2-0, με τον σκόρερ του πρώτου γκολ των Κρητικών (στο 28') να είναι σε εμφανή θέση οφσάιντ. Όπως είναι φυσικό το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει και ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο γκολ του αγώνα, το θέμα αποκτά μεγάλη βαρύτητα. Τι επέλεξαν να μας παρουσιάσουν Goal και Sportday ως ρεζουμέ του αγώνα στο πρωτοσέλιδά τους; Το πόσο εύκολα νίκησε ο ΟΦΗ. Καμία αναφορά στο οφσάιντ γκολ που άλλαξε την ροή του αγώνα.



Και εδώ αρχίζει το γνωστό τροπάριο. Τι θα γινόταν αν στην θέση του ΟΦΗ ήταν ο Ολυμπιακός και είχε κερδίσει την Κέρκυρα με το πρώτο γκολ οφσάιντ; Φυσικά ο αγώνας θα ήταν μάλλον το κύριο θέμα του πρωτοσέλιδου, όπου σε περίοπτη θέση και με μεγάλα γράμματα ήταν σίγουρο ότι θα διαβάζαμε κάτι από τα παρακάτω:

"Οφσάιντ το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού"

"Μόνο ο διαιτητής δεν είδε το οφσάιντ στο πρώτο γκολ"

"Ο διαιτητής αδίκησε την Κέρκυρα με το πρώτο γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει"

"Φωνάζει η Κέρκυρα για το πρώτο γκολ"

Και τα λοιπά...

Αυτή είναι η τακτική των... αδέκαστων εδώ και χρόνια στα πρωτοσέλιδα, αυτά που με μια ματιά μπορεί ο κάθε περαστικός να διαβάσει στα περίπτερα και να διαμορφώσει μια γρήγορη εικόνα για το τι έγινε στους αγώνες. Κουτάκια γύρω γύρω με σύντομη περιγραφή των αγώνων των μικρότερων ομάδων χωρίς σχόλια για την διαιτησία ακόμα και αν ήταν σφαγιαστική για τη μία ομάδα. Και στη μέση, αν τυχόν έχει γίνει κάποιο λάθος υπέρ του Ολυμπιακού (ακόμα και αν ήταν οφσάιντ το τρίτο γκολ σε μια νίκη με 3-0), μεγάλα γράμματα και φανφάρες, με σκοπό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Κάπως έτσι ο πλέον άσχετος, αυτός που δεν γνωρίζει τι έγινε και βιαστικά θα δει το πρωτοσέλιδο, θα δει μέσα σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, όπου όλα τα άλλα αποτελέσματα παρουσιάζονται ως δίκαια και καθαρά (ακόμα και αν σε αυτά έχουν γίνει όργια), τον Ολυμπιακό να παρουσιάζεται σαν τον καρνάβαλο που πρέπει να καεί αν τυχόν ευνοηθεί από κάποια απόφαση, ακόμα και αν αυτή δεν διαμόρφωσε ουσιαστικά το αποτέλεσμα. Φυσικά, δεν μιλάμε για τον ΠΑΟ, σε αγώνα του οποίου πρέπει η αντίπαλη ομάδα που αδικήθηκε σχεδόν να φύγει από το γήπεδο διαμαρτυρόμενη για να δεήσουν να αναφερθούν στην εύνοια των πρασίνων, όπως φυσικά δεν μιλάμε και για την περίπτωση αδικίας του Ολυμπιακού που απλά περνάει απαρατήρητη.

Με την ευκαιρία, στο ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ 2-2, στην περιοχή του Άρη υπήρξαν διάφορα μαρκαρίσματα στα οποία οι κιτρινόμαυροι θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει κάποιο πέναλτι και για τα οποία δικαίως φώναξαν. Οι δύο "αντικειμενικές" όμως αναφέρονται στη "ματσάρα" της Θεσσαλονίκης, η Goal έχει αναφορά στα πέναλτι που δεν δόθηκαν στον Άρη αλλά χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να την διαβάσεις, ενώ η Sportday παραμένει πιστή στην αρχή της να μην ασχολείται με την διαιτησία (εκτός βέβαια αν ευνοηθεί ο Ολυμπιακός). Και εδώ αν στη θέση του ΠΑΟΚ ήταν ο Ολυμπιακός και πάλι όλοι γνωρίζουμε τι θα έγραφαν στα πρωτοσέλιδα.

Έτσι λοιπόν διαμορφώνουν τη γνώμη του κόσμου εδώ και χρόνια οι "αντικειμενικοί", με τη διαφορετική αντιμετώπιση του Ολυμπιακού από τις υπόλοιπες ομάδες. Προσπαθούν να πλήξουν το γόητρο του συλλόγου και των οπαδών του, παρουσιάζοντας όλους τους άλλους σαν αγγέλους και αυτόν σαν δαίμονα. Τα αίσχη των υπολοίπων αγώνων, τα διαιτητικά λάθη υπέρ άλλων ομάδων, απλά δεν αναπαράγονται και οι οπαδοί του κάθε ΟΦΗ είναι ήσυχοι και περήφανοι για τις αξιοκρατικές νίκες της ομάδας τους, είτε ευνοηθεί σε έναν, σε πέντε ή σε δέκα αγώνες, με οποιοδήποτε τελικό όφελος... Δεν υπάρχει ούτε καν ένα πρωτοσέλιδο για να το χρησιμοποιήσεις σαν επιχείρημα για το πότε και πόσες φορές ευνοήθηκε. Ουαί και αλίμονο αν ο Ολυμπιακός πάρει κάποιο σφύριγμα...

Μεγαλύτερός τους σύμμαχος βέβαια είναι η διοίκηση του Ολυμπιακού (το λέω για πολλοστή φορά), η οποία παραμένει σταθερά απαθής στον χρόνιο πόλεμο που γίνεται προς την ομάδα από σκουλήκια της αθλητικής δημοσιογραφίας, τα οποία σέρνονται από εφημερίδα σε ραδιόφωνο και από ραδιόφωνο σε ιστοσελίδα ανακυκλώνοντας τα ίδια και τα ίδια και φιλτράροντας το τι θα ειπωθεί, τι θα ακουστεί, τι θα γραφτεί, τι θα μεγεθυνθεί και τι θα αποσιωπηθεί. Αλλά όπως επίσης έχω ξαναπεί, η διοίκηση του Ολυμπιακού το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να εκθέτει τον σύλλογο και όχι να τον προστατεύει.

Όσο για τις δύο αντικειμενικές "εφημερίδες", είναι πάντα πιστές στην τακτική που ακολουθούσε κάποτε η... αντικειμενικότατη Αθλητική Ηχώ. Μόνο που αυτή είχε κάποτε την μαγκιά να πετάξει τη μάσκα και να μετατραπεί σε αμιγώς πράσινη εφημερίδα.

Αυτές ακόμα κρύβονται...

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο σου αδερφέ που τους ξεμπροστιάζεις.
    Αν θες,πέρνα και από το δικό μου ιστολόγιο να ρίξεις μια ματιά http://prasinhntroph.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.