Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

1987-88: Η πορεία του ΠΑΟ με εκφοβισμό διαιτητών με Οσέρ και δωροδοκία (;) της Χόνβεντ

Ο ΠΑΟ φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1987-88, αλλά και σε αυτή την πράσινη πορεία γίνονται όργια που δυστυχώς δεν αποδεικνύονται ποτέ. Αλλά κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι και εδώ υπάρχουν δηλώσεις περί εκφοβισμού διαιτητών και υπόνοιες για... μεταγραφική δωροδοκία αντιπάλου. Ο Βαρδινογιάννης εκείνη την εποχή κάνει ότι μπορεί στο παρασκήνιο για να πάρει τα σκήπτρα στην Ελλάδα, αλλά εκτός αυτού απλώνει τα πλοκάμια του και στην Ευρώπη με σκοπό την ευρωπαϊκή καταξίωση του ΠΑΟ.

Ο Βαρδινογιάννης εκβιάζει με περίστροφο τους διαιτητές με Οσέρ

Γκι Ρου
Τον Σεπτέμβριο του 1987 και στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο ΠΑΟ αντιμετωπίζει την γαλλική Οσέρ η οποία είναι μετριότατη εκείνη την περίοδο. Οι πράσινοι κερδίζουν τους Γάλλους με 2-0 στην Αθήνα και θέτουν τις βάσεις για την πρόκριση, ωστόσο υπάρχουν έντονα παράπονα της Οσέρ για την διαιτησία, η οποία έδωσε ρεσιτάλ ανάποδων σφυριγμάτων υπέρ του ΠΑΟ. Παρόλα αυτά, εκείνο που θα προκαλέσει πάταγο είναι η δήλωση του επί 26 συναπτά έτη μέχρι τότε προπονητή της Οσέρ, Γκι Ρου, ότι ο Βαρδινογιάννης είχε εισβάλλει με περίστροφο στα αποδυτήρια των διαιτητών.

Το θέμα θάβεται με την πάροδο του χρόνου από τους πουλημένους δημοσιογράφους του βαζελοκεντρικού κατεστημένου των ΜΜΕ, που κάνουν σαν να μη θυμούνται την δήλωση του Γκι Ρου, αλλά η αλήθεια είναι αυτή και δεν αλλάζει. Μάλιστα ο Βαρδινογιάννης προερχόταν από ποινή αποκλεισμού δύο ετών από τα γήπεδα που του είχε επιβάλλει η ΟΥΕΦΑ, μετά τον ξυλοδαρμό του διαιτητή σε αγώνα του ΠΑΟ με την Τορίνο το 1985. Και τότε άπαντες προσπάθησαν να κουκουλώσουν το θέμα, αλλά δεν τα κατάφεραν, σε αντίθεση με την περίπτωση του περιστρόφου που δεν αποδείχτηκε ποτέ. Η δήλωση του Γκι Ρου είναι αρκετή όμως και το περιστατικό πρωτόγνωρο τουλάχιστον για ευρωπαϊκούς αγώνες ελληνικών ομάδων. Στη ρεβάνς η Οσέρ θα νικήσει με 3-2, αλλά ο ΠΑΟ θα πάρει την πρόκριση.

Στον δεύτερο γύρο ο ΠΑΟ θα αποκλείσει τη Γιουβέντους, η οποία διανύει μια κακή περίοδο. Είναι γεγονός πως η Μεγάλη Κυρία μερικές αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του ιταλικού πρωταθλήματος βρισκόταν πιο κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού παρά στις πρώτες θέσεις. Οι πράσινοι την κερδίζουν στην Αθήνα με 1-0 και προκρίνονται παρά την ήττα τους με 3-2 στο Τορίνο, χάρη στα εκτός έδρας γκολ. Πολλά οφείλουν και στην τύχη, με τη βοήθεια της οποίας απέφυγαν να φάνε τουλάχιστον άλλο ένα γκολ στην Ιταλία που θα σηματοδοτούσε και τον αποκλεισμό τους.

Ο διασυρμός στην Ουγγαρία και η... αδιαφορία της Χόνβεντ στην Αθήνα

Στον τρίτο γύρο ο ΠΑΟ αντιμετωπίζει την ουγγρική Χόνβεντ, η οποία είναι ισχυρή στην Ουγγαρία αλλά δεν ξεφεύγει από τον γενικότερο μαρασμό στον οποίο έχει περιέλθει το ουγγρικό ποδόσφαιρο. Παρόλα αυτά, η Χόνβεντ ταπεινώνει τον ΠΑΟ στη Βουδαπέστη και τον κερδίζει με 5-2. Ένα σκορ κολακευτικό για τους πράσινους, οι οποίοι βρίσκονται μόλις στο 61' να ηττώνται με 5-0. Δύο γκολ του Σαραβάκου στο 65' και στο 88' θα περιορίσουν το μέγεθος της - ούτως ή άλλως - βαριάς ήττας κόντρα στη ροή του αγώνα, αφού ο ΠΑΟ στην ουσία απέφυγε ως συνήθως έναν διασυρμό ρεκόρ σε ευρωπαϊκό αγώνα.

Η αποστολή του τριφυλλιού στον επαναληπτικό είναι δύσκολη, αν και απέναντί τους δεν έχουν κανένα μεγαθήριο, καθώς πρέπει να κερδίσουν με τρία γκολ διαφορά και πάνω για να προκριθούν. Αντί για έναν αγώνα όπου θα πέφτουν κορμιά, όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα έγιναν μάρτυρες μιας παρωδίας. Στο γήπεδο δεν εμφανίστηκε ποτέ η ομάδα που είχει διασύρει τον ΠΑΟ, αλλά το φάντασμά της. Η Χόνβεντ παρουσιάστηκε όχι απλώς κακή αλλά περιέργως αδιάφορη, με αποτέλεσμα στο 55' ο ΠΑΟ να έχει πάρει ήδη προβάδισμα πρόκρισης με 3-0. Ένα γκολ των Ούγγρων στο 60' από τον Γιόζεφ Φίτος έδωσε ενδιαφέρον αλλά μόλις πέντε λεπτά αργότερα ο ΠΑΟ έκανε το 4-1 (επίσης σκορ πρόκρισης) και το τελικό 5-1 στο 82', που έδωσε την πρόκριση στους πράσινους.

Οι "αντικειμενικοί" της εποχής έκαναν λόγο για πράσινο θρίαμβο, βιάζοντας βάναυσα για ακόμα μία φορά τη λογική των Ελλήνων φιλάθλων που παρακολούθησαν το θέατρο σκιών. Την ίδια στιγμή ο ουγγρικός τύπος και οι φίλαθλοι της χώρας έβραζαν για την σκανδαλώδη αδιαφορία της Χόνβεντ στην Αθήνα, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την ομάδα της Βουδαπέστης ότι πούλησε τον αγώνα. Η οργή του ουγγρικού αθλητικού κόσμου έγινε ακόμα μεγαλύτερη, όταν λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Γιόζεφ Φίτος από την Χόνβεντ στον ΠΑΟ, του παίκτη που έβαλε το γκολ για τους Ούγγρους στον επαναληπτικό, έναντι 300.000 δολαρίων.

Προφανώς η Χόνβεντ ενδιαφερόταν περισσότερο για τα λεφτά που θα μπουν στα ταμεία της, σε μια εποχή δύσκολη για το ουγγρικό ποδόσφαιρο, οπότε οι... κακές γλώσσες σε Ελλάδα και Ουγγαρία δεν είχαν και πολύ άδικο όταν μιλούσαν για στημένο αγώνα και πληρωμένη πρόκριση του ΠΑΟ. Ειδικά τα όσα ακολούθησαν και βγήκαν τα επόμενα χρόνια στο φως της δημοσιότητας για το ποιόν του Βαρδινογιάννη, όχι μόνο δεν αποκλείουν αλλά ενισχύουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και φυσικά οποιοσδήποτε προσπαθήσει σήμερα να επιβεβαιώσει τα όσα έγιναν παρασκηνιακά από τους εγχώριους δημοσιογραφίσκους θα κάνει τζάμπα κόπο, αφού η προαιώνια πράσινη χούντα των ΜΜΕ υπάρχει για να δοξολογεί τον ΠΑΟ και φυσικά να θάβει την βρωμιά του. Πάντως στα προημιτελικά η Κλαμπ Μπριζ έκανε το καθήκον της και πέταξε εκτός διοργάνωσης την ομάδα του Βαρδινογιάννη που έκανε όνειρα ακόμα και για τελικό, γι' αυτό άλλωστε έμπαιναν τα μεγάλα μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.