Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η κλοπή του κυπέλλου μπάσκετ στον τελικό 2011-12: Ολυμπιακός-ΠΑΟ 70-71

Στοιχεία του εγκλήματος
Ημερομηνία: 10/3/2012
Τόπος: Κλειστό Ελληνικού
Εγκληματίες: Χριστοδούλου, Αναστόπουλος, Φούφης (διαιτητές)
Σκορ: ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 70-71

Μια νέα βρώμικη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ γράφτηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 2011-12, στον οποίο ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό με 71-70 στο Κλειστό του Ελληνικού, κλέβοντας με την βοήθεια της διαιτησίας από τους ερυθρόλευκους το δεύτερο τριπλ κράουν της ιστορίας τους, αφού  η ομάδα του Πειραιά κατέκτησε στη συνέχεια την Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η παράγκα των Βασιλακόπουλου-Γιαννακόπουλων χτυπούσε στους τελικούς της Α1, δηλαδή εκεί που κρινόταν ο τίτλος του πρωταθλητή. Η διαιτησία φρόντιζε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στα ντέρμπι αιωνίων της κανονικής περιόδου, εκεί όπου συνήθως οι νίκες μοιράζονταν και ο Ολυμπιακός μπορούσε να τερματίζει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, αλλά στους τελικούς ο θρόνος του ψευτοπρωταθλητή ήταν πάντα προκαθορισμένος. 

Μάλλον όμως τα δύο συνεχόμενα κύπελλα που πήρε ο Ολυμπιακός τις περιόδους 2009-10 και 2010-11 απέναντι στον Παναθηναϊκό έπληξαν το γόητρο των Γιαννακόπουλων και του Ομπράντοβιτς, με αποτέλεσμα να θαυμάσουμε την διαιτητική σφαγή και σε αυτή τη διοργάνωση, με τον Παναθηναϊκό να προσθέτει το φετινό κύπελλο στη μεγάλη συλλογή των πέτσινων. Οι πράσινοι μπήκαν πιο δυνατά στον αγώνα, φτάνοντας κάποια στιγμή στο πρώτο ημίχρονο να προηγούνται με 12 πόντους, αλλά με τον Ολυμπιακό να επανέρχεται και να πηγαίνει στα αποδυτήρια έχοντας μειώσει σε 35-38.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός είναι το απόλυτο αφεντικό, φτάνοντας να προηγείται στο 28' με 13 πόντους διαφορά (58-45), δηλαδή έχοντας κάνει μια συνολική ανατροπή 25 πόντων. Στο 33' προηγείται με 68-59 και κάπου εκεί αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Οι παίκτες του Ολυμπιακού παθαίνουν μπλακ άουτ και οι πράσινοι με ένα σερί 11-0 προηγούνται με 70-68, αλλά ήδη από τα μέσα του τέταρτου δεκαλέπτου τα κοράκια αρχίζουν να εκτελούν τη γνωστή συνταγή, με φάουλ να μην σφυρίζονται εις βάρος του Παναθηναϊκού, υπέρ του οποίου όμως σφυρίζονται με ευκολία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία 4 λεπτά δόθηκε μόλις ένα φάουλ υπέρ του Ολυμπιακού, ενώ ο αγώνας βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού.

Ο Πρίντεζης ισοφαρίζει σε 70-70 με δύο εύστοχες βολές και οδηγεί τον τελικό σε φινάλε-θρίλερ. Κάπου εκεί αποφασίζεται ότι το κύπελλο πρέπει να βαφτεί πράσινο και έτσι 26'' πριν το τέλος, οι διαιτητές του αγώνα δίνουν ανύπαρκτο φάουλ εις βάρος του Μάντζαρη και υπέρ του Διαμαντίδη που κάνει επιθετικό φάουλ, με τον τελευταίο με μία εύστοχη βολή να δίνει βραχεία κεφαλή στον Παναθηναϊκό με 71-70. Στην τελευταία επίθεση του αγώνα ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να κάνει το colpo grosso αλλά και αυτό το κάνει άναρχα, με τον Παπανικολάου να σουτάρει για τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα και τον Μπατίστ να του κάνει φάουλ. Το σουτ βρίσκει στεφάνι, το φάουλ του Μπατίστ δεν σφυρίζεται, ο Παπανικολάου δεν οδηγείται στη γραμμή για να εκτελέσει τρεις ελεύθερες βολές, η ΝΕΤ που μεταδίδει τον αγώνα φροντίζει να μην δείξει ποτέ την επανάληψη της φάσης ενώ μας είχε ταράξει στα ριπλέι σε όλο τον αγώνα και οι πράσινοι πανηγυρίζουν και το κλεμμένο κύπελλο.


Ντόρσεϊ: "Κανένας σεβασμός πλέον στον Παναθηναϊκό!"

Ο Ντόρσεϊ κατάλαβε ότι εδώ που ήρθε δεν είναι ΝΒΑ και ήταν καυστικός στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα. Το μόνο λάθος του είναι πως δεν γνωρίζει τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια στους τελικούς, οπότε δεν θα περίμενε τον τελικό του κυπέλλου για να χάσει τον σεβασμό του στον Παναθηναϊκό. Οι δηλώσεις του:

"Αν και σε γενικές γραμμές κάναμε ένα καλό παιχνίδι, δυστυχώς κάναμε πάρα πολλά λάθη που δεν έπρεπε, δίνοντας το δικαίωμα στον Παναθηναϊκό να επιστρέψει στο παιχνίδι, όταν είχαμε το προβάδισμα. Οι διαιτητές, πάντως, αδιαφόρησαν στο "σκληρό" παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Όταν έπαιζαν άμυνα μας έκαναν πολλά φάουλ, αλλά οι ρέφερι άφηναν το παιχνίδι να συνεχιστεί."

"Οι διαιτητές είχαν την διάθεση να με φορτώσουν με φάουλ και να με βγάλουν εκτός αγώνα. Στο τρίτο δεκάλεπτο με χρέωσαν με 4ο φάουλ, το οποίο δεν έκανα. Και από τον πάγκο, όμως, όσο καθόμουν, έβλεπα την αντικανονική άμυνα που έπαιζαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού, αλλά οι διαιτητές άφηναν το ματς σε εξέλιξη."

"Σίγουρα το γεγονός πως χάσαμε μία μεγάλη διαφορά που είχαμε, έχει να κάνει και το ότι είμαστε μία νέα ομάδα και είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα έμπειρο σύνολο, το οποίο διαθέτει παίκτες που παίζουν πολλά χρόνια μαζί. Ήταν ένα ματς, πάντως, που έδωσε την ευκαιρία στα νέα παιδιά να μάθουν πράγματα από αυτόν τον αγώνα. Από παιχνίδι σε παιχνίδι βελτιωνόμαστε και γινόμαστε όλο και καλύτεροι".

"Να είστε σίγουροι πως από εδώ και πέρα τα ματς Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός θα τα παίρνω πάρα πολύ σοβαρά. Ακόμη περισσότερο απ' όσο στον τελικό του Κυπέλλου. Από το ξεκίνημα του αγώνα οι παίκτες του Παναθηναϊκού με αντιμετώπιζαν αντικανονικά, "σκληρά" και πολύ δυνατά. Με "χτύπαγαν", με έριξαν κάτω με αντιαθλητικό τρόπο και είχαν ένα στυλάκι τύπου... "μη σε νοιάζει, θα σε ξαναχτυπήσουμε", όταν σηκώθηκα. Ένιωσα πως ήθελαν να με τραυματίσουν. Οπότε τους περιμένω να τους αντιμετωπίσω ξανά. Να είστε σίγουροι πως την επόμενη φορά που θα τους αντιμετωπίσω δεν θα υπάρξει κανένας σεβασμός προς εκείνους. Και μιλάω για τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Το ξαναλέω και το τονίζω: δεν θα υπάρξει ο παραμικρός σεβασμός από εμένα προς τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Κανένας σεβασμός!"

Άντιτς: "Θα πω πράγματα που δεν θέλω να πω..."

Αντίθετα με τον Ντόρσεϊ, ο Άντιτς ήταν πιο συγκρατημένος στις δηλώσεις του, αλλά άφησε πολλά υπονοούμενα. 

"Καλύτερα να μην μιλήσω τώρα. Γιατί θα πως πράγματα εν βρασμώ ψυχής. Έχω κάποιες σκέψεις στο μυαλό μου, αλλά δεν θέλω να πω κάτι. Γιατί θα πω σημαντικά πράγματα, τα οποία είναι αλήθειες, αλλά καλύτερα ας μην τα πω τώρα. Θα πω πράγματα που δεν θέλω να πω. Ας το αφήσουμε. Άλλη φορά..."

Οι οδηγίες του Ομπράντοβιτς

Εντύπωση προκάλεσε πως κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του αγώνα και συγκεκριμένα στο τελευταίο κρίσιμο λεπτό, ο δημοσιογράφος που βρισκόταν δίπλα στον πάγκο του Παναθηναϊκού για να μεταφέρει τις οδηγίες που έδινε ο Ομπράντοβιτς, είπε ότι οι οδηγία του Ομπράντοβιτς ήταν οι παίκτες του να προσποιηθούν για να πάρουν κάποιο επιθετικό φάουλ, όπως ακούγεται και στο παρακάτω βίντεο. Και ναι δεν είναι ο μόνος προπονητής που το κάνει αυτό, αλλά όταν η βασική σου οδηγία για το τελευταίο λεπτό του αγώνα είναι αυτή, τότε όλα τα άλλα είναι περιττά. Προφανώς ο Ομπράντοβιτς γνωρίζει ότι έχει την διαιτησία με το μέρος του, οπότε το να δίνει τέτοιου είδους εντολές στους παίκτες του δεν είναι περίεργο.



Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός το μόνο που μπόρεσε να κάνει είναι να βγάλει για άλλη μια φορά καυστική ανακοίνωση για την διαιτησία. Άλλωστε εδώ και πέντε χρόνια αυτό είναι το έργο που παρακολουθούμε. Σφαγές του Ολυμπιακού, κλοπή τίτλων και ανακοινώσεις χωρίς αντίκρισμα.

"Η ΚΑΕ Ολυμπιακός μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στον χθεσινό αγώνα του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, αισθάνεται την υποχρέωση να συγχαρεί δημόσια όλους όσους συμβάλλουν για την άνοδο και αξιοπιστία του Ελληνικού Μπάσκετ και ιδιαίτερα σύσσωμη την ΕΟΚ και την ΚΕΔ.

Είμαστε βέβαιοι ότι η οδηγία του προπονητού του Παναθηναϊκού προς τους παίκτες του να προσποιηθούν (!) για να πάρουν επιθετικό φάουλ έγινε με αμιγώς αγωνιστικά κριτήρια. Είναι δε άσχετη με τα σφυρίγματα συγκεκριμένου διαιτητή στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα για τον οποίο κάναμε ειδική επισήμανση στην ΚΕΔ πριν από την έναρξη του αγώνα, η οποία δυστυχώς βγήκε αληθινή.

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν τη χαραυγή...!"

Η... αμερόληπτη ΝΕΤ

Η ΝΕΤ για ακόμα μία φορά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό από τον Χατζηγεωργίου, ο οποίος ενώ ήταν ζωηρός στην μετάδοσή του όσο ο Παναθηναϊκός έλεγχε τον αγώνα, έπεσε σε κατάθλιψη όταν ο Ολυμπιακός έγινε το αφεντικό, για να ζωηρέψει ξανά όταν το παιχνίδι έγινε ντέρμπι στο τελευταίο δεκάλεπτο. Φυσικά για τις φάσεις που υπήρχαν αμφισβητούμενα σφυρίγματα εις βάρος του Ολυμπιακού, σπάνια βλέπαμε επανάληψη, με αποκορύφωμα το φάουλ του Μπατίστ στην τελευταία φάση του αγώνα, το οποίο η ΝΕΤ δεν ξαναέδειξε ποτέ σε ριπλέι. Και όλο αυτό το "ιερό έργο" της κρατικής τηλεόρασης ολοκληρώθηκε με την εκπομπή Αθλητική Κυριακή, στην οποία ορισμένοι δημοσιογράφοι χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του Ντόρσεϊ απαράδεκτες και προκλητικές, αναφέροντας ότι δυναμιτίζουν το κλίμα. Προφανώς είναι οι μοναδικές δηλώσεις σε οποιοδήποτε άθλημα που κρύβουν υπονοούμενα και για τον λόγο αυτό κάτι τέτοιο θεωρήθηκε απρέπεια. Ο Ντόρσεϊ μάλλον θα έπρεπε να ντρέπεται που ήρθε στην Ελλάδα και τόλμησε να κάνει τέτοιες δηλώσεις αμφισβητώντας τον πανάξιο πρωταθλητή, κυπελλούχο, πλανητάρχη, κατακτητή του σύμπαντος Παναθηναϊκό, που πάνω απ' όλα παίρνει τους τίτλους στο γήπεδο, ενώ ταυτόχρονα διδάσκει ήθος μέσω των παικτών του, του προπονητή του, των οπαδών του και των αφεντικών του.

Πρωτοσέλιδα



Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το πρωτοσέλιδο της Goal, η οποία για πολλοστή φορά δεν κρατάει τα προσχήματα και πανηγυρίζει ΕΞΑΛΛΑ για την κατάκτηση του τροπαίου, όπως ΕΞΑΛΛΑ το πανηγύρισαν και οι πράσινοι στο Ελληνικό. Ναι, μιλάμε για το τρόπαιο το οποίο άπαντες (πράσινοι και "αντικειμενικοί") υποτιμούσαν τα δύο προηγούμενα χρόνια που το κατακτούσε ο Ολυμπιακός, προφανώς για να μετριάσουν την πίκρα τους. Όσο για τη λέξη "παντοτινός" που υπάρχει στο εξώφυλλο από πάνω μέχρι κάτω, πως είσαι παντοτινός όταν έχεις χάσει το τρόπαιο τα προηγούμενα δύο χρόνια; Φαίνεται όμως ότι άλλοι είναι οι πεινασμένοι τελικά, πεινασμένοι για νίκες σε κάποιο άθλημα, αφού η πίκρα και το κόμπλεξ κατωτερότητας σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα έχει γίνει ένα με το είναι τους. Φυσικά η Goal δεν αναφέρει τίποτα έστω για το φάουλ του Μπατίστ το οποίο θα έδινε τη νίκη στον Ολυμπιακό, απλά πανηγυρίζει το πέτσινο κύπελλο της αγαπημένης της ομάδας, σαν να παίρνει η ίδια εκδίκηση για κάτι. Ας συνεχίσουν κάποιοι να δίνουν τα ευρώ τους σε τέτοιες φυλλάδες για να συνεχίσουν να γράφουν αυτά που γράφουν με την σφραγίδα του αντικειμενικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.