Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Αποκάλυψη του διαιτητή Kevin Lynch για δωροδοκία από τον Παναθηναϊκό

Kevin Lynch
Το 2002 κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο "Lynch the Ref!!", μια αυτοβιογραφία του Άγγλου διεθνή διαιτητή Kevin Lynch, στην οποία αναφέρεται σε περιστατικά κατά τη διάρκεια της καριέρας του εντός των αγωνιστικών χώρων. Ο Lynch ήταν ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους διαιτητές της Αγγλίας και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Μάιο του 2000, με την αυτοβιογραφία του να εκδίδεται δύο μόλις χρόνια μετά. Μέσα σε όλα όσα παραθέτει σε αυτή, δεν θα μπορούσε παρά να αναφερθεί και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, όπου ο διαιτητής παραδέχεται ανοιχτά ότι δωροδοκήθηκε από τους πράσινους.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την περίοδο 1991-92, όταν ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Σε ένα περίεργο σύστημα διεξαγωγής της διοργάνωσης που προετοίμαζε το έδαφος για το νέο σύστημα του Champions League που θα ερχόταν από την επόμενη περίοδο, ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν στην φάση των ομίλων, στην οποία υπήρχαν μόνο δύο όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, με τις δύο ομάδες που θα καταλάμβαναν την πρώτη θέση σε κάθε έναν από αυτούς να πηγαίνουν κατευθείαν στον τελικό. Οι πράσινοι βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο με την Σαμπντόρια, τον Ερυθρό Αστέρα και την Άντερλεχτ.

Σχετικό ελληνικό δημοσίευμα
Μετά τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, ο Παναθηναϊκός έχει ήδη μείνει στην τελευταία θέση του ομίλου με δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Στην 5η αγωνιστική υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την Άντερλεχτ και χρειάζεται τη νίκη για να έχει ελπίδες με συνδυασμό αποτελεσμάτων στην τελευταία αγωνιστική. Διαιτητής της αναμέτρησης είναι ο Joe Worrall, τέταρτος διαιτητής ο Steve Lodge, και βοηθοί (επόπτες) ο Paul Rejer και φυσικά ο Kevin Lynch. Όπως εξιστορεί ο Lynch, την παραμονή του αγώνα οι παράγοντες του Παναθηναϊκού, αφού ξενάγησαν και τους τέσσερις Άγγλους διαιτητές στα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας, τους οδήγησαν σε ένα κοσμηματοπωλείο, όπου τους προέτρεψαν να διαλέξουν ότι επιθυμούσαν. Εκεί ο Lynch παραδέχεται ότι διάλεξε ένα χρυσό περιδέραιο 24 καρατίων και ένα βραχιόλι συνολικής αξίας 3.500 λιρών, ενώ και οι υπόλοιποι έκαναν ανάλογες αγορές, τις οποίες βεβαίως δεν πλήρωσαν οι ίδιοι αλλά οι παράγοντες του Παναθηναϊκού.

Ο Lynch αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του: "Modern FIFA officials aren't allowed to accept gifts from clubs. Well, it wasn't like that in my day. We were escorted to the shop and allowed to pick anything we wanted." Σε μετάφραση: "Οι σύγχρονοι διαιτητές της FIFA δεν επιτρέπεται να δέχονται δώρα από τους συλλόγους. Στις μέρες μου δεν ήταν έτσι. Μας συνόδευσαν στο κατάστημα και μας επέτρεψαν να διαλέξουμε ότι επιθυμούσαμε." Πολύ γενναιόδωρος λοιπόν ο Βαρδινογιάννης, ο οποίος δεν δίσταζε να εξαγοράσει οποιονδήποτε για να δει την ομάδα του να προχωρά, αλλά το αστείο της υπόθεσης είναι πως ο Παναθηναϊκός την επόμενη μέρα δεν κέρδισε, όπως δεν κέρδισε ούτε στην τελευταία αγωνιστική και κατέληξε τελευταίος και καταϊδρωμένος στον όμιλό του.

Ιδιαίτερα γνωστό μέσω του διαδικτύου είναι το δημοσίευμα που παρατίθεται δεξιά, το οποίο αναφέρεται στις δηλώσεις του Lynch. Αν και αναφέρει ανακριβώς ότι ο Lynch ήταν ο διαιτητής του αγώνα, ενώ όπως αναφέρθηκε πιο πάνω ήταν βοηθός (επόπτης), όλα τα υπόλοιπα αντικατοπτρίζουν πλήρως τα λεγόμενα του Lynch, όπως δημοσιεύθηκαν σε άρθρο της Daily Mirror που αφορούσε στην εν λόγω αυτοβιογραφία.

Και φυσικά ποια ήταν η αντίδραση του Παναθηναϊκού για αυτό; Δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη φαντασία... Μίλησαν απλά για λάσπη και προτίμησαν να μην δώσουν έκταση στο θέμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αθλητικής Ηχούς το οποίο παρατίθεται παρακάτω. Άλλωστε αυτό τους συνέφερε, να το αφήσουν να περάσει απαρατήρητο και αυτό.

Δημοσίευμα από Αθλητική Ηχώ
Ο πιο επιεικής χαρακτηρισμός που μπορούμε να δώσουμε στα "περί λάσπης" είναι απλά γελοιότητες. Εντός των συνόρων ο Παναθηναϊκός μια ζωή χαρακτηρίζει ως λάσπη οποιοδήποτε σκάνδαλο βγαίνει στην επιφάνεια και τον θίγει. Αλλά λάσπη και από την Αγγλία; Λάσπη από έναν αλλοδαπό και πρώην διεθνή διαιτητή; Δηλαδή ο Lynch έκατσε και έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο, εξέθεσε τον εαυτό του και τους συνεργάτες του στον συγκεκριμένο αγώνα, για να πετάξει λάσπη στον Παναθηναϊκό; Όσο για την απορία των... κύκλων της ΠΑΕ για τον χρόνο της δημοσίευσης, δέκα χρόνια μετά το γεγονός, το οποίο φροντίζει η... αδέκαστη Αθλητική Ηχώ να μας τονίσει με έντονη γραμματοσειρά, φυσικό δεν είναι να κάνει τις αποκαλύψεις αυτές ο Lynch μετά το τέλος της καριέρας του; Επίσης να μας ενημερώσουν οι... κύκλοι της ΠΑΕ, αν ο Lynch είναι ο μοναδικός ξένος διαιτητής που αποκαλύπτει δωροδοκία του από τον Παναθηναϊκό. Είναι γνωστό πως δεν είναι ο μόνος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.