Κυριακή 27 Μαΐου 2012

A1 Μπάσκετ 2011-12: Ο Ολυμπιακός εκθρονίζει τους κλέφτες

Τελικοί αιωνίων για 7η συνεχόμενη χρονιά με τον Ολυμπιακό να έχει και πάλι το πλεονέκτημα έδρας. Ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός τερμάτισε στην πρώτη θέση στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 23-1, έχοντας χάσει μόνο στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό και έχοντας "σκουπίσει" ΠΑΟΚ και Πανιώνιο στα πλέι οφ. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε δεύτερος με 22-2, έχοντας χάσει στο ΣΕΦ και στην Καβάλα, ενώ στα ημιτελικά έχασε έναν αγώνα από τον Κολοσσό στη Ρόδο. Οι νίκες συνολικά μέχρι τους τελικούς είναι 2-1 υπέρ των πρασίνων, αφού εκτός από το 1-1 στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος είχαμε και την κλοπή του κυπέλλου Ελλάδας από την πράσινη παράγκα με το 71-70 και μέγα χορηγό για ακόμα μία φορά την διαιτησία.

Στον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός κερδίζει εύκολα τον Παναθηναϊκό 84-78, παίρνοντας προβάδισμα με 1-0 στις νίκες.

Η κλοπή στον δεύτερο αγώνα στο ΟΑΚΑ


Στοιχεία του εγκλήματος
Ημερομηνία: 24/5/2012
Τόπος: ΟΑΚΑ
Εγκληματίες: Τανατζής, Γκόντας, Πηλοΐδης (διαιτητές)
Σκορ: ΠΑΟ-ΟΣΦΠ 81-79

Σε έναν αγώνα θρίλερ ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυνατά και στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου είχε ένα ελαφρύ προβάδισμα, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια από την θέση του οδηγού με 41-38. Ίδιο σκηνικό στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου με τον Ολυμπιακό να παίρνει προβάδισμα 45-40 και κάπου εκεί οι ερυθρόλευκοι παθαίνουν καθίζηση. Ο Παναθηναϊκός με επιμέρους σκορ 23-2 παίρνει προβάδισμα 16 πόντων (63-47), για να μειώσει ο Ολυμπιακός στο τέλος της τρίτης περιόδου σε 67-59. Αργά αλλά σταθερά ο Ολυμπιακός κάνει ακόμα μία ανατροπή, ανάλογη με τη μυθική ανατροπή κόντρα στην ΤΣΣΚΑ στον τελικό της Ευρωλίγκας, αλλά αυτή τη φορά το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, επειδή η ανώτερη δύναμη που ονομάζεται διαιτησία κάνει το καθήκον της και αποτρέπει για πολλοστή φορά ένα πιθανό μπρέικ στο ΟΑΚΑ. Πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε και να συζητάμε κάθε χρόνο τα ίδια, αλλά το θράσος της πράσινης παράγκας μεγεθύνεται χρόνο με το χρόνο, ειδικά φέτος που δέχτηκε πλήγμα με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού από τον Ολυμπιακό. 

Στο 1.13'' ο αγώνας βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, αφού ο Ολυμπιακός μειώνει στον πόντο (79-78) με δύο εύστοχες βολές του Χάινς. Ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα αλλά ο Σπανούλης αστοχεί σε τρίποντο. Και εδώ αρχίζουν και πάλι τα όργια. Στα 15'' ο Διαμαντίδης σε επαναφορά της μπάλας πατάει την πλάγια γραμμή, αλλά ο διαιτητής Γκόντας κλείνει τα μάτια και δεν δίνει την τελευταία επίθεση του αγώνα στον Ολυμπιακό. Η μπάλα καταλήγει στα χέρια του Καϊμακόγλου, ο οποίος κάνει μπρος-πίσω, άλλη μία παράβαση η οποία δεν δίνεται από τους διαιτητές και η οποία θα έδινε τον τελευταίο λόγο στον Ολυμπιακό. Τελικά μετά τα απανωτά δώρα της διαιτησίας, ο Μπατίστ με κάρφωμα θα γράψει το 81-78 στα 3'' πριν το τέλος. Στη συνέχεια γίνεται φάουλ στον Σπανούλη, ο οποίος ευστοχεί στην πρώτη βολή και αστοχεί στη δεύτερη, με τον Παπαδόπουλο να παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ αλλά να χάνει την μπάλα και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός ισοφαρίζει σε 1-1, πάλι με ανάποδα σφυρίγματα, πάλι στο τέλος του αγώνα, πάλι υπέρ των πρασίνων.

Στη συνέντευξη τύπου ο Ίβκοβιτς για ακόμα μία φορά τα είχε δικαιολογημένα με την διαιτησία, ενώ ο Ομπράντοβιτς επειδή δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια και να τον κατηγορούν κάθε χρόνο για κλεμμένες νίκες και κλεμμένα πρωταθλήματα παίζει το δικό του βιολί, όπως κάνει πάντα άλλωστε σε Ελλάδα και Ευρώπη όταν η ομάδα του δεν ευνοείται. Ο Ίβκοβιτς δήλωσε:

«Η διαιτησία δεν ήταν στο επίπεδο αυτού του τελικού. Τα κριτήρια και τα φάουλ ήταν διαφορετικά. Ο Παναθηναϊκός σούταρε 22 βολές στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο ο κ. Τανατζής προειδοποίησε τους παίκτες του Παναθηναϊκού να μην παίζουν με τα χέρια. Στις τελευταίες φάσεις και σε όσα είδα μπροστά μου, στα τρία μέτρα απόσταση, ο Μπατίστ έκανε επιθετικό φάουλ και ο Διαμαντίδης πάτησε γραμμή. Δυστυχώς τα κριτήρια δεν ήταν τα ίδια. Ηταν εναντίον της ομάδας μου. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε»

Εκτός από αυτά, ιδιαίτερα συγκινητική είναι η στιγμή κατά την οποία ο τηλεοπτικός φακός πιάνει το... τρυφερό τετ-α-τετ Τανατζή και Διαμαντίδη, με τον πράσινο διαιτητή να δικαιολογείται στον πράσινο παίκτη ότι δεν είναι μόνος του στον αγώνα. Μάλλον τον εμπόδιζαν οι άλλοι δύο διαιτητές, αλλιώς θα φρόντιζε να δοθεί πιο εύκολα η νίκη στους πέτσινους πρωταθλητές και κυπελλούχους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, η βοήθεια από τον Γκόντα ήρθε στο κρίσιμο σημείο και η ομάδα-εργοδότης τους πήρε τη νίκη και έμεινε ζωντανή στη μάχη του τίτλου.

Τίποτα όμως δεν ήταν αρκετό ώστε να σταματήσει την φετινή προέλαση του Ολυμπιακού προς την κορυφή και του ελληνικού πρωταθλήματος μετά από 15 χρόνια σφαγών, προβλημάτων και αμφισβήτησης. Το ΣΕΦ έγινε και πάλι απόρθητο, η πράσινη παράγκα δεν κατάφερε να το αλώσει και μετά την Ευρωλίγκα πήγε στον Πειραιά και το τρόπαιο του πρωταθλήματος. Έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, ο Παναθηναϊκός έχασε τα σκήπτρα και στην Ελλάδα, ο Ζοτς έπαψε να θεωρείται ανίκητος με τα δεκανίκια που είχε στην υπηρεσία του τόσα χρόνια, ο Παναθηναϊκός άρχισε να διαλύεται για να ξαναφτιάξει ομάδα από την αρχή, κάτι στο οποίο υποχρέωναν οι διαιτητές τον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον. Το μόνο που κατάφερε η παράγκα την φετινή χρονιά είναι να κλέψει το κύπελλο από τους ερυθρόλευκους και μαζί το triple crown (κατάκτηση Ευρωλίγκας, πρωταθλήματος και κυπέλλου), το οποίο θα ήταν το δεύτερο στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα των τελικών (με πράσινο η κλοπή στον Ολυμπιακό):
1ος ΣΕΦ     ΟΣΦΠ-ΠΑΟ   84-78      (1-0)
2ος ΟΑΚΑ    ΠΑΟ-ΟΣΦΠ   81-79      (1-1)
3ος ΣΕΦ     ΟΣΦΠ-ΠΑΟ   84-72      (2-1)
4ος ΟΑΚΑ    ΠΑΟ-ΟΣΦΠ   84-74      (2-2)
5ος ΣΕΦ     ΟΣΦΠ-ΠΑΟ   82-76      (3-2) 

Πρωτοσέλιδα

Κανείς δεν περίμενε διαφορετική αντίδραση από τους "αντικειμενικούς". Μία εξ αυτών μόνο αναφέρεται σε "χάσιμο του ελέγχου από τους διαιτητές στο τελευταίο λεπτό που... δεν σφύριζαν". Ποιος δεν πήρε τα σφυρίγματα που δικαιούνταν; Έπαιξε ρόλο αυτό στην διαμόρφωση του αποτελέσματος; Μπορεί να παίξει ρόλο αυτό στον καθορισμό του πρωταθλητή; Σιγά μην σταματούσαν τους πανηγυρισμούς τους για να μας απαντήσουν σε ακόμα μία κλοπή, οι υπερασπιστές του καθαρού αθλητισμού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.