Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αντι-ολυμπιακό μένος τώρα και στο θέατρο

Σήμερα (3-2-2011) στην Goal έτυχε να διαβάσω για μια παράσταση που πρόκειται να ανεβεί στο Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν". Η παράσταση αυτή λέγεται "Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ" σε σενάριο Σταύρου Τσιώλη και σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη.

Διηγείται την ιστορία δύο κοριτσιών που κατεβαίνουν από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για έναν αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, δεν πηγαίνουν όμως στο Ολυμπιακό Στάδιο αλλά για κάποιο λόγο παραμένουν στον Σταθμό Λαρίσης. Όπως διαβάζω η ιστορία δεν είναι εντελώς αληθινή, αλλά βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, αφού αναφέρεται στον αγώνα Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1 της περιόδου 1998-99.

Αυτό όμως που μου κίνησε την περιέργεια είναι ότι στο έργο γίνεται αναφορά στην αδικία που υπέστη ο ΠΑΟΚ σε εκείνον τον αγώνα. Έτσι λοιπόν οι κύριοι Τσιώλης και Καπελώνης εκμεταλλεύονται το όνομα του Ολυμπιακού και προσπαθούν να το λερώσουν. Λεπτομέρειες για το τι αναφέρεται ακριβώς στο σενάριο δεν γνωρίζω, αλλά και η ίδια η εφημερίδα αναφέρει στο άρθρο της:
"Οι ερυθρόλευκοι προηγούνται γρήγορα στο σκορ από το 3ο λεπτό με δράστη τον Τζόρτζεβιτς και τον ΠΑΟΚ να διαμαρτύρεται για οφσάιντ. Ένα λεπτό αργότερα ο Ζήσης Βρύζας ισοφαρίζει σε 1-1. Στο 68' ο Πουρσανίδης βγάζει μια μακρινή σέντρα στον Νινιάδη, ο Μιχόπουλος βγαίνει για να μαζέψει την μπάλα, ο παίκτης του Ολυμπιακού πέφτει στην μικρή περιοχή και ο διαιτητής Βαλλιάνος, αν και δεν είχε οπτική επαφή (ήταν πολλά μέτρα μακριά από τη φάση), υποδεικνύει ένα ανύπαρκτο, όπως αποδεικνύεται από το βίντεο, πέναλτι."
Επίσης ο κύριο Καπελώνης συμπληρώνει:
"Όση ώρα τα κορίτσια βρίσκονται στο σταθμό υπάρχουν ανοικτές τηλεοράσεις και ραδιόφωνα από όπου ακούγεται η μετάδοση του αγώνα και αργότερα οχλαγωγία, φωνές αντιδράσεις, διαμαρτυρίες για το αποτέλεσμα και την αδικία που υπέστη ο ΠΑΟΚ."
Δεν γνωρίζω αν αυτό το συγκεκριμένο κείμενο είναι περιγραφή του συντάκτη του άρθρου ή του σεναριογράφου της παράστασης. Αλλά όποιος και αν το έγραψε, απλά δείχνει την μικρότητά του, το κόμπλεξ του, το μίσος του απέναντι στον Ολυμπιακό. Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να λερώσουν τον Ολυμπιακό με ψέμματα, τόσο περισσότεροι θα γινόμαστε οι Ολυμπιακοί. Και δυστυχώς όσο πιο πολύ πορώνουν τους χούλιγκανς, τόσο η βία στα γήπεδα θα μεγαλώνει. Τώρα η δράση τους έφτασε και στο θέατρο, η σκηνή του οποίου θα γίνει ο χώρος στον οποίο θα ξεδιπλώσουν την προπαγάνδα τους.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε το βίντεο με τις φάσεις του αγώνα για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Στο 0.39 του βίντεο μπορείτε να δείτε την φάση του πρώτου γκολ του Ολυμπιακού στην οποία ο ΠΑΟΚ θεωρεί πως αδικήθηκε επειδή προήλθε από οφσάιντ, αλλά μάλλον δεν ήξεραν ακόμα στην Θεσσαλονίκη τι σημαίνει οφσάιντ. Επίσης στο 2.50 μπορείτε να απολαύσετε την φάση του πέναλτι, όπου ο φτωχός πλην τίμιος Μιχόπουλος βγαίνει απλώς να μαζέψει την μπάλα και ο Νινιάδης πέφτει μόνος του, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται ρητά ή υπονοούνται στο παραπάνω κείμενο της εφημερίδας. Μόνο που σύμφωνα με το βίντεο, ο Μιχόπουλος κάνει ηρωϊκή έξοδο με παρατεταμένα χέρια και πόδια μήπως και καταφέρει με οποιονδήποτε τρόπο να γλιτώσει το γκολ και αυτό που καταφέρνει είναι να ανατρέψει πεντακάθαρα τον Νινιάδη.


Βρισκόμαστε στην εποχή της πληροφορίας, όπου τίποτα δεν μένει κρυφό. Γι' αυτό όσο και να περιγράφουν γλαφυρά αυτό που θέλουν προσπαθώντας να πείσουν για τα ψέμματά τους, η εικόνα μιλάει από μόνη της. Αυτό προφανώς το έχουν ξεχάσει οι τυχάρπαστοι προπαγανδιστές που παίζουν με τον Ολυμπιακό και δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν το κόμπλεξ τους. Γιατί μπορεί την περσινή περίοδο (2009-10) ο ΠΑΟΚ να διεκδίκησε το πρωτάθλημα μετά απο δεκαετίες, ο Παναθηναϊκός να σπρώχτηκε απροκάλυπτα από την διαιτησία και να πήρε το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ να σφαγιάστηκε στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα και να υποχρεώθηκε σε ήττα από τον Σπα(να)θα (όπως τον έλεγαν στην Θεσσαλονίκη), αλλά και σε άλλα κρίσιμα παιχνίδια όπως στο ντέρμπι με τον Άρη που επίσης έκρινε πολλά για το πρωτάθλημα και για τον αν ο ΠΑΟΚ θα συνέχιζε να το διεκδικεί.

Αλλά ο εχθρός είναι ο Ολυμπιακός. Δεν πουλάει τόσο πολύ στους χουλιγκάνους αντι-Ολυμπιακούς ΠΑΟΚτζήδες το να επιτίθεσαι στον Παναθηναϊκό ο οποίος σου στέρησε την δυνατότητα να διεκδικήσεις μέχρι τέλους και ίσως να κατακτήσεις ένα πρωτάθλημα. Πουλάει όμως το παραμύθι ότι ένα δήθεν πέτσινο πέναλτι και ένα γκολ από δήθεν οφσάιντ σου στέρησε την ευκαιρία να πάρεις έστω ισοπαλία από τον Ολυμπιακό στην Αθήνα, ένα αποτέλεσμα που εκείνη την χρονιά δεν θα άλλαζε τίποτα αφού ο Ολυμπιακός τερμάτισε πρώτος με 10 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ τέταρτος 23 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Πουλάει το να χρησιμοποιείς το όνομα του Ολυμπιακού σε όποια από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκεις. Είτε είσαι Ολυμπιακός είτε αντι-Ολυμπιακός οποιασδήποτε απόχρωσης.

Καλό θα ήταν λοιπόν στην συγκεκριμένη παράσταση να προβάλουν και το συγκεκριμένο βίντεο του αγώνα. Μίσος, απωθημένα, εμμονές, καλά κρυμμένα πίσω από την κουρτίνα της τέχνης.

Υ.Γ.: Το κείμενο γράφτηκε πριν τα επεισόδια στην πρεμιέρα της παράστασης, τα οποία όλοι οι υγειώς σκεπτόμενοι άνθρωποι καταδικάζουμε. Οι οπαδικές προτιμήσεις και οι αντικρουόμενες απόψεις δεν αποτελούν δικαιολογία για να βλέπουμε τέτοια περιστατικά είτε αυτά γίνονται στην Αθήνα, είτε στην Θεσσαλονίκη, είτε σε κάποια άλλη πόλη. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν ένα τέτοιο έργο που αφορούσε τον Ολυμπιακό ή είχε το όνομά του σαν τίτλο ανεβαζόταν στην Θεσσαλονίκη. Εκεί ίσως είχαμε λαϊκή επανάσταση. Όσο για όλους αυτούς που βρήκαν ευκαιρία να θάψουν τον Ολυμπιακό και τους οπαδούς του για μια μερίδα αλητών (τρανό παράδειγμα ξανθιά πανελίστρια μεσημεριανής εκπομπής του Σαββατοκύριακου που μίλησε με αντιολυμπιακό μένος - Θεσσαλονικιά γαρ), ας τους πληροφορήσει κάποιος ότι η αλητεία δεν έχει χρώμα. Δυστυχώς παραδείγματα υπάρχουν πολύ χειρότερα στα ιστορικά από οπαδούς όλων των μεγάλων ομάδων και η συγκεκριμένη κυρία θα έπρεπε να το ξέρει καλά. Οπότε καλό είναι όταν καταδικάζεις επεισόδια, να μην εκδηλώνεις ταυτόχρονα και την φιλική ή εχθρική σου προδιάθεση απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις. Δημοσιογραφία... you know?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.