Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Α1 Μπάσκετ 2008-09: Γκρίζοι λύκοι αλώνουν το ΣΕΦ

Την περίοδο 2008-09 έχουμε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τελικό μεταξύ των αιωνίων, μόνο που αυτή τη φορά το πλεονέκτημα έδρας το έχει ο Ολυμπιακός μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. Η ομάδα του Πειραιά πήρε εύκολα την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου με ρεκόρ 25-1, με τη μία και μοναδική ήττα της να είναι από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Οι πράσινοι δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν ουσιαστικά την πρώτη θέση και τερμάτισαν δεύτεροι με ρεκόρ 22-4. Στην κανονική περίοδο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μοιράστηκαν τις νίκες, κερδίζοντας ο καθένας στην έδρα του. Η άνετη κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο από τον Ολυμπιακό, το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και η εξαιρετική παρουσία του στα πλέι οφ, στα οποία κερδίζει όλους τους αγώνες με Κολοσσό Ρόδου και Μαρούσι εντός και εκτός έδρας με διψήφιες διαφορές, δυναμώνουν την πεποίθηση στο λιμάνι ότι φέτος μπορούν να δώσουν τέλος στα πέτρινα χρόνια. Βέβαια για άλλη μια φορά, δεν υπολόγισαν τους εξωαγωνιστικούς παράγοντες.

Η κλοπή στον πρώτο αγώνα στο ΣΕΦ

Στοιχεία του εγκλήματος
Ημερομηνία: 21/5/2009
Τόπος: ΣΕΦ
Εγκληματίες: Ζαβλανός, Σχινάς, Γκόντας (διαιτητές)
Σκορ: ΟΣΦΠ-ΠΑΟ 67-69

Αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός είναι αυτός που πρέπει να νικήσει στο ΣΕΦ και έτσι τα... μεγάλα μέσα επιστρατεύονται από τον πρώτο αγώνα στο Φάληρο. Άλλωστε ο στόχος είναι να σπάσει από τον πρώτο αγώνα την έδρα ο Παναθηναϊκός, η απογοήτευση και το άγχος να μεταφερθούν στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού και η ομάδα του Ομπράντοβιτς να αποδείξει στους επόμενους αγώνες με την ψυχολογία στα ύψη ότι είναι καλύτερη ομάδα. Και επειδή τον στόχο αυτό δυσκολεύτηκε να τον πετύχει ο Παναθηναϊκός μόνος του στο ΣΕΦ, η διαιτησία φρόντισε να διαμορφώσει το αποτέλεσμα του πρώτου τελικού.

Σε ολόκληρο τον αγώνα η διαιτησία είναι απαράδεκτη σφυρίζοντας με ύποπτη ευκολία τα φάουλ υπέρ του Παναθηναϊκού πάνω στα σουτ, με αποτέλεσμα οι πράσινοι να εκτελέσουν 27 βολές, έναντι 14 των ερυθρολεύκων. Η διαφορά στις βολές δεν σημαίνει απαραιτήτως εύνοια προς τη μία ομάδα, όμως στον συγκεκριμένο αγώνα οι διαιτητές ανακάλυπταν φάουλ σε σουτ των πράσινων στα οποία δεν υπήρχε καμία επαφή, οδηγώντας τους παίκτες του Ομπράντοβιτς συνεχώς στις βολές πριν την συμπλήρωση των 5 φάουλ σε κάθε δεκάλεπτο. Με αυτό τον τρόπο φρόντισαν να γεμίσουν με φάουλ όλη την βασική πεντάδα του Ολυμπιακού: Μπουρούσης 5, Τσίλντρες και Βούισιτς από 4, Παπαλουκάς και Γκριρ από 3.

Όμως αποδείχτηκε ότι όλα αυτά δεν ήταν αρκετά και έτσι στην τελευταία φάση του αγώνα δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα στον Ολυμπιακό. Με το σκορ στο 67-69 υπέρ του Παναθηναϊκού, ο Παπαλουκάς αναλαμβάνει το τελευταίο σουτ, κάνει το λέι απ με σκοπό την ισοφάριση που θα οδηγούσε τον αγώνα σε παράταση και ο Γιασικεβίτσιους του κάνει καθαρό φάουλ το οποίο δεν σφυρίζεται ποτέ. Ο Παναθηναϊκός με αυτό τον τρόπο κάνει το break στο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός χάνει το πλεονέκτημα το οποίο είχε κερδίσει σε μια εξαιρετική χρονιά. Η πειραϊκή ομάδα χωρίς ψυχολογία και ενθουσιασμό χάνει εύκολα στον 2ο και 4ο αγώνα στο ΟΑΚΑ, ενώ καταφέρνει να κερδίσει στον ενδιάμεσο 3ο αγώνα στο ΣΕΦ τόσο τον Παναθηναϊκό όσο και την διαιτησία, η οποία εμφανίζεται και πάλι προκλητική στο Φάληρο.

Οι αστειότητες των πρασίνων συνεχίζονται όμως, αφού και αυτή τη χρονιά επικαλούνται τον ευρωπαϊκό τίτλο που κατέκτησαν. Ε τότε δεν χρειάζεται να γίνεται το πρωτάθλημα, όποιος φτάνει ψηλότερα στην Ευρωλίγκα να χρίζεται αυτομάτως και πρωταθλητής Ελλάδας. Επίσης επικαλούνται τις άνετες νίκες του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ για να δικαιολογήσουν ότι η ομάδα τους είναι καλύτερη ομάδα. Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε με την ψυχολογία στο ναδίρ μετά τον αναβρασμό για την διαιτησία που του στέρησε το πλεονέκτημα έδρας και για μια ομάδα η οποία δεν έχει ως σύνολο την εμπειρία του Παναθηναϊκού, αυτό είναι σημαντικό. Αλλά ακόμα και αν ο Παναθηναϊκός ήταν σε καλύτερη κατάσταση στους τελικούς, ενώ σε όλη την υπόλοιπη σεζόν οι ερυθρόλευκοι ήταν σαφώς ανώτεροι συνολικά, ακόμα και με 100 πόντους να κέρδιζε στο ΟΑΚΑ, αν δεν κέρδιζε στο ΣΕΦ πρωτάθλημα δεν έπαιρνε. Και τη νίκη στο ΣΕΦ του την έδωσε η παράγκα.

Οι δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία "αντικειμενικές" εφημερίδες έκαναν αναφορά στο φάουλ του Γιασικεβίτσιους στον Παπαλουκά που δεν σφυρίχτηκε αλλά όχι γενικότερα στην διαιτησία του αγώνα, με τη μία μάλιστα να σπεύδει να χαρακτηρίσει καλύτερο τον Παναθηναϊκό. Άλλωστε αυτό κάνουν και οι διαιτητές, απονέμουν δικαιοσύνη δίνοντας στους - κατά τη γνώμη τους - καλύτερους τη νίκη με τα σφυρίγματά τους. Οι φωτογραφίες με το φάουλ του Γιασικεβίτσιους κοσμούν τα πρωτοσέλιδα. Καμία αναφορά από την Εξέδρα και τον Φίλαθλο (για τον τελευταίο δεν είχαμε καμία αμφιβολία). Οι κόκκινες εφημερίδες μιλούν για αλλοίωση αποτελέσματος που είχε σαν κερασάκι στην τούρτα το φάουλ που δεν σφυρίχτηκε, παραθέτοντας και αυτές τις φωτογραφίες, με τον Πρωταθλητή μάλιστα να δημοσιεύει και φωτογραφία η οποία απεικονίζει - κλάσματα του δευτερολέπτου μετά το φάουλ - τον Διαμαντίδη να τραβάει το διχτάκι του καλαθιού, στοιχειώδης παράβαση στο αγώνισμα που λέγεται καλαθοσφαίριση.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα των τελικών (με πράσινο η κλοπή στον Ολυμπιακό):
1ος ΣΕΦ     ΟΣΦΠ-ΠΑΟ   67-69      (0-1)
2ος ΟΑΚΑ    ΠΑΟ-ΟΣΦΠ   91-64      (2-0) 
3ος ΣΕΦ     ΟΣΦΠ-ΠΑΟ   74-70      (1-2)
4ος ΟΑΚΑ    ΠΑΟ-ΟΣΦΠ   94-81      (3-1) 

Πρωτοσέλιδα 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.