Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

1995-96. Εδεσσαϊκός-Παναθηναϊκός 1-3

Α' Εθνική 1995-96
17η αγωνιστική
21/1/1996

Ιστορικό παιχνίδι στην Έδεσσα όπου πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τον Εδεσσαϊκό να αδικείται ανελέητα και απροκάλυπτα από τον... κορυφαίο αργότερα Έλληνα διαιτητή, τον γνωστό και μη εξαιρετέο Κύρο Βασσάρα. Για να καταλάβουμε για τι αλλοίωση αποτελέσματος μιλάμε, αρκεί να πούμε πως αν μετρούσαν μόνο τα κανονικά γκολ το σκορ δεν θα ήταν 1-3 αλλά 1-0 υπέρ του Εδεσσαϊκού, αφού και τα τρία γκολ του ΠΑΟ είναι δώρο της διαιτησίας, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονες αντιδράσεις στην - κατά τα άλλα φιλήσυχη - έδρα της μακεδονικής ομάδας.

Στο 26′ ο Βασσάρας ανακαλύπτει πέναλτι στον Δώνη από τον Μπέτα, σε μια απόφαση στην οποία αρχικά κανείς δεν κατάλαβε τι είχε σφυριχτεί ακριβώς, με τον Βαζέχα να το εκτελεί εύστοχα και να κάνει το 0-1. Στο 40′ σε σουτ του Μαραγκού η μπάλα βρίσκει στο χέρι του Φερεκίδη χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής του Εδεσσαϊκού και ο Βασσάρας δίνει και δεύτερο αμφισβητούμενο πέναλτι στον Παναθηναϊκό, το οποίο εκτελεί εύστοχα και πάλι ο Βαζέχα σημειώνοντας το 0-2, ένα γκολ το οποίο ούτε ο ίδιος ο Πολωνός δεν πανηγυρίζει δείχνοντας ότι τουλάχιστον αυτός έχει φιλότιμο.

Ο Εδεσσαϊκός παρά την σφαγή συνεχίζει να στέκεται καλά στο γήπεδο και να απειλεί και στο 60′ ο Κουτσουρές πετυχαίνει το μοναδικό καθαρό γκολ του αγώνα και μειώνει σε 1-2, με τον Εδεσσαϊκό να εντείνει την προσπάθειά του να φτάσει στην ισοφάριση κόντρα σε θεούς και δαίμονες, έχοντας μάλιστα δοκάρι στο 77' με τον Φερεκίδη, απαντώντας στο δοκάρι του Παναθηναϊκού πέντε λεπτά νωρίτερα. Το έγκλημα ολοκληρώνεται στο 84′ όταν ο Γ.Χ. Γεωργιάδης φεύγει από θέση οφσάιντ, το οποίο δεν υποδεικνύει ποτέ ο επόπτης Μαυρόπουλος, και πετυχαίνει το 1-3 σε μια απο τις πιο αισχρά στημένες διαιτησίες της ιστορίας. Εκτός από τα παραπάνω αίσχη, ο Βασσάρας έβγαζε με ευκολία τις κάρτες στους γηπεδούχους κιτρινίζοντας πέντε παίκτες, κάτι το οποίο απέφευγε προκλητικά προς τους φιλοξενούμενους στους οποίους δεν έδειξε ούτε μία, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Περιττό να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα από τις εξέδρες ακούγονταν συνεχώς υβριστικά συνθήματα κατά του Βασσάρα, του ΠΑΟ και του Βαρδινογιάννη, ενώ οι αποδοκιμασίες κατά την λήξη του ημιχρόνου, την επανείσοδο του ΠΑΟ και του διαιτητικού τρίου στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς και κατά την λήξη του αγώνα ήταν ιδιαίτερα έντονες. Η παλικαρίσια εμφάνιση του Εδεσσαϊκού κόντρα στο καθεστώς του Βαρδινογιάννη προκάλεσε κύματα συμπάθειας προς την τοπική ομάδα, ενώ η καυστική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο και καθρέφτη για την αηδία που προκαλούσε η διαιτησία, τα άδεια γήπεδα και τα επεισόδια στην... χρυσή εποχή που το ποδόσφαιρο ήταν... καθαρό και ο ΠΑΟ έπαιρνε τα πρωταθλήματα με υπουργική απόφαση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.