Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

1995-96. Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 1-3

Α' Εθνική 1995-96
21η αγωνιστική
18/2/1996

Χωρίς ακόμα να έχει ξεχαστεί το αίσχος της Έδεσσας, κανείς δεν περίμενε ότι τόσο σύντομα θα ερχόταν μια ακόμα πιο θλιβερή μέρα και ένα ακόμα πιο αισχρό επεισόδιο στο σήριαλ της συνεχόμενης εύνοιας του ΠΑΟ από την διαιτησία. Πρόκειται για το παιχνίδι-ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο έμεινε στην ιστορία για μία από τις χειρότερες διαιτησίες και μερικά από τα χειρότερα επεισόδια που έγιναν ποτέ σε ελληνικό γήπεδο.

Σε αντίθεση με το παιχνίδι της Έδεσσας που πλέον λίγοι το μνημονεύουν, ο αγώνας της Νέας Σμύρνης έχει συζητηθεί πολύ λόγω της ζούγκλας που επικράτησε μετά το τέλος του αγώνα, με ηθικό αυτουργό τον διαιτητή Σπανέα που έμεινε αξέχαστος στους οπαδούς του Πανιωνίου και όχι μόνο, με το όνομά του να συνδέεται μια για πάντα με την χούντα του Βαρδινογιάννη. Για την ιστορία, ο Πανιώνιος μάχεται για την απογυφή του υποβιβασμού, ενώ ο ΠΑΟ προέρχεται από δύο στραβοπατήματα και οποιαδήποτε σκέψη για τρίτη συνεχόμενη απώλεια βαθμών είναι απαγορευτική. Για τον λόγο αυτό προφανώς επιστρατεύτηκε ο Σπανέας.

Ο Πανιώνιος κάνει το 1-0 μόλις στο 6' με τον Σαπουντζή και σφίγγει την θηλιά γύρω από τον λαιμό του ΠΑΟ. Κάπου εκεί αναλαμβάνει δράση ο Σπανέας, ο οποίος φροντίζει με κάθε τρόπο να ανακόψει τον Πανιώνιο, που στέκεται πολύ καλά μέσα στο γήπεδο, σφυρίζοντας αμέτρητα ανάποδα φάουλ και προσπαθώντας να σπρώξει τον ΠΑΟ στη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων του. Το γήπεδο είχε αρχίσει ήδη να βράζει με ασταμάτητα υβριστικά συνθήματα που ανάγκασαν τον Σπανέα να διακόψει τον αγώνα στο 65′ για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Όμως ο ΠΑΟ φαινόταν αδύναμος να αντιδράσει, αφού ο αγώνας είχε φτάσει στο 73′ και το 1-0 υπέρ του Πανιωνίου παρέμενε. Τότε μπαίνουν σε εφαρμογή τα μεγάλα μέσα, αφού σε εκείνο το λεπτό ο Γ.Χ. Γεωργιάδης κάνει θέατρο και πέφτει μόνος του μέσα στη μεγάλη περιοχή χωρίς να τον ακουμπήσει ο Κατσιαμπής που τον ακολουθούσε, ο Σπανέας δίνει ένα πέναλτι επιστημονικής φαντασίας και ο Αποστολάκης το εκτελεί εύστοχα και ισοφαρίζει για τον ΠΑΟ. Αυτό προκάλεσε το πρώτο ξέσπασμα στη Νέα Σμύρνη η οποία έβραζε, με τους οπαδούς του Πανιωνίου να βρίζουν με χυδαία συνθήματα τον Σπανέα, τον Βαρδινογιάννη και τον ΠΑΟ και να πετούν αντικείμενα, ενώ κάποιοι από αυτούς με το ζόρι εμποδίζονται από το να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο.

Στην συνέχεια τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, αφού ο Σπανέας αντί να βάλει μυαλό βλέποντας ότι η κατάσταση πάει να ξεφύγει από τον έλεγχο, στο 83′ δεν δίνει πέναλτι στον Πανιώνιο σε ανατροπή του Μουρατίδη, ενώ το έγκλημα ολοκληρώνεται στο 90′ όταν ο Βαζέχα κάνει επιθετικό φάουλ σπρώχνοντας με το χέρι τον Παπαδόπουλο, ο Σπανέας δεν το σφυρίζει ποτέ και αυτομάτως ο Βαζέχα κάνει το 1-2. Κι ενώ η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, ο Βαζέχα στο 95′ κάνει το 1-3 με γυριστό βολέ. Ο Βαρδινογιάννης προβλέποντας τι θα ακολουθήσει αποχώρησε από την εξέδρα ενώ το σκορ ήταν ακόμα στο 1-1, αφού τα πράγματα είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν και οπαδοί του Πανιωνίου καταφέρονταν συχνά-πυκνά απειλητικά εναντίον του.

Ο αγώνας επιτέλους λήγει, ο ΠΑΟ παίρνει μία ακόμα πέτσινη νίκη με τον Σπανέα να έχει χειρουργήσει τον Πανιώνιο χωρίς να κρατάει ούτε τα προσχήματα, κάτι που έκανε ακόμα και την καταπράσινη Αθλητική Ηχώ να αλλάξει χρώμα - έστω και για μια μέρα - από την βρωμιά του Βαρδινογιαννισμού και την μπόχα που αναδύεται από το τριφύλλι. Ακολουθούν ντροπιαστικές και θλιβερές σκηνές από άκρη σε άκρη του γηπέδου, οπαδοί του Πανιωνίου εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και ένας από αυτούς κλωτσάει στο κεφάλι τον Καλιτζάκη, ο οποίος πέφτει λιπόθυμος για κάποια λεπτά, ο Σπανέας πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από οπαδούς και "μπράβους" του προέδρου του Πανιωνίου, Στράτου Γιδόπουλου, ο Γιδόπουλος κυνηγάει τον Σπανέα στα αποδυτήρια χαρακτηρίζοντάς τον φονιά και απειλεί ότι θα τον αφήσει παράλυτο, ο Μουρατίδης του Πανιωνίου επιτίθεται φραστικά και φτύνει το διαιτητικό τρίο, οπαδοί του Πανιωνίου έχουν μαζευτεί εξω από τα αποδυτήρια των διαιτητών και του ΠΑΟ σπάζοντας τα τζάμια και φτύνοντας, με τον Σπανέα να καταφέρνει να φύγει από το γήπεδο με την συνοδία ισχυρής αστυνομικής δύναμης δυο ώρες μετά το τέλος του αγώνα, ενώ κάποιοι οπαδοί των γηπεδούχων επιτίθενται και σε δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντάς τους πουλημένους και τσάτσους (τα γνωστά πιόνια του Βαρδινογιάννη τα οποία μέχρι σήμερα εξαπλώνονται σαν καρκίνος στα δήθεν αντικειμενικά ΜΜΕ), ενώ ένας φωτορεπόρτερ δέχεται αντικείμενο στο κεφάλι και φεύγει αιμόφυρτος για το νοσοκομείο. Τραγικά γεγονότα τα οποία κάθε υγιής νους καταδικάζει, αλλά δυστυχώς αντιπροσωπεύουν την εξάντληση της ανοχής του φίλαθλου κόσμου για την πράσινη παράγκα που κάποιοι σήμερα προσπαθούν να θάψουν. Μέσα σε όλα η ΠΑΕ Πανιώνιος έβγαλε ανακοίνωση για την διαιτησία χαρακτηρίζοντας τα όσα συνέβησαν "έγκλημα χωρίς προηγούμενο".

Το γεγονός είναι ένα, ο ΠΑΟ αποδρά με το τρίποντο από την κόλαση της Νέας Σμύρνης, ο Πανιώνιος στιγματίζεται από τον αγώνα αυτό καθώς αντί να πανηγυρίσει μια πιθανή μεγάλη νίκη που θα του έδινε ώθηση στην προσπάθεια για την σωτηρία, χαντακώνεται και τελικά δεν καταφέρνει να αποφύγει τον υποβιβασμό. Στη Νέα Σμύρνη δεν ξεχάσανε ποτέ τον Σπανέα, μνημείo μίσους των Πανιώνιων για τον ΠΑΟ, κάτι που φυσικά έχει στρέψει και τους πράσινους αρκετές φορές εναντίον των Νεοσμυρνιωτών, θεωρώντας τους φιλο-ολυμπιακούς επειδή τόλμησαν και χάλασαν τότε την παράσταση του Σπανέα και σπίλωσαν την τιμή του ΠΑΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.