Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Α' Εθνική 1995-96 (το πέτσινο πρωτάθλημα του ΠΑΟ)

Ότι και να πει κανείς για την περίοδο 1995-96 είναι λίγο, αφού πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αλλοιώσεις πρωταθλήματος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παραμένει στη μνήμη όσων την έζησαν ως το αποκορύφωμα της χούντας του Βαρδινογιάννη, αφού μετά την σκανδαλώδη αποβολή της Διναμό Κιέβου από το Τσάμπιονς Λιγκ, ο ΠΑΟ παίρνει ένα ακόμα πρωτάθλημα με αισχρό τρόπο. Συνεχόμενες ανατριχιαστικές διαιτησίες που αλλοίωναν κατ' εξακολούθηση τα αποτελέσματα υπέρ των πρασίνων, επεισόδια ακόμα και σε φιλήσυχες έδρες όπως η Έδεσσα και η Ριζούπολη και φυσικά η κόλαση της Νέας Σμύρνης με ηθικό αυτουργό τον διαιτητή Σπανέα που ξυλοκοπήθηκε, είναι ότι έμεινε από αυτό το πρωτάθλημα που ο ΠΑΟ έκλεψε κυριολεκτικά από την ανώτερή του ΑΕΚ, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες ούτε που θα διεκδικούσε. Ακολουθεί περίληψη των αγώνων στους οποίους ο ΠΑΟ ευνοήθηκε (σύνδεσμος πάνω στο αποτέλεσμα για λεπτομέρειες). Η τελική βαθμολογία στις πρώτες θέσεις:

1    Παναθηναϊκός     83
2    ΑΕΚ              81
3    Ολυμπιακός       65
 
1η αγωνιστική
Λάρισα-Παναθηναϊκός 0-1
27/8/1995

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ο ΠΑΟ περνάει από τη δύσκολη έδρα της Λάρισας με 1-0, με βοηθό την τύχη και τον διαιτητή Παπαχίντζιο. Στο 33' η Λάρισα έχει δοκάρι, ο Παπαχίντζιος στο 42' δεν αποβάλλει τον Αποστολάκη για εκτός φάσης χτύπημα στον Στόικα (θα άφηνε τον ΠΑΟ με 10 παίκτες για ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο), ξανά δοκάρι για τη Λάρισα στο 67' και 0-1 με γκολ του Βαζέχα στο 69'.

6η αγωνιστική
Άρης-Παναθηναϊκός 1-1
14/10/1995

Ισοπαλία για τον ΠΑΟ στο Χαριλάου, πάλι με τη βοήθεια της τύχης και του διαιτητή Παπαδάκου. Στο 23' ο Παπαδάκος δεν αποβάλλει τον Κολιτσιδάκη με δεύτερη κίτρινη (η πρώτη στο ξεκίνημα του αγώνα), για τράβηγμα από την φανέλα του Ιβάν που επιχειρούσε να μπει στη μεγάλη περιοχή των πρασίνων. Ο Άρης προηγείται στο 53', στο 65' έχει δοκάρι και στο 67' ο ΠΑΟ ισοφαρίζει, αφού ο Παπαδάκος δεν τον άφησε με παίκτη λιγότερο για περίπου 70 λεπτά.

7η αγωνιστική
 Παναθηναϊκός-Παναχαϊκή 1-0
22/10/1995

Με την ψυχή στο στόμα ο ΠΑΟ κερδίζει στο ΟΑΚΑ με 1-0 στο 87' την Παναχαϊκή, η οποία αντιμετωπίζει την εχθρική διαιτησία του Λάτσιου. Το κοράκι αφήνει αναίτια με 10 παίκτες τους φιλοξενούμενους στο 71', αποβάλλοντας με δεύτερη κίτρινη τον Καμινιώτη λόγω... λάθους θέσης στο τείχος της Παναχαϊκής σε εκτέλεση φάουλ του ΠΑΟ. Στο 83' ο Λάτσιος και ο επόπτης σταματούν με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Γεωργάτο ο οποίος, μετά από πάσα από τον Τσέροβιτς και ενώ καλυπτόταν από τον Καλιτζάκη, θα μπορούσε να έχει κάνει το 0-1.

12η αγωνιστική
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2
02/12/1995

Ο ΠΑΟ περνάει από το Καραϊσκάκη με 2-1, αλλά για ακόμα μία φορά ο διαιτητής Παπαδάκος κάνει το θαύμα του. Οι πράσινοι παίρνουν προβάδισμα στο 54' και οι γηπεδούχοι ισοφαρίζουν στο 59'. Στο 65' ο Ολυμπιακός κερδίζει πέναλτι σε ανατροπή του Γκόνια από τον Χριστοδούλου, ο Παπαδάκος το καταλογίζει αλλά - φυσικά - δεν αποβάλλει τον Χριστοδούλου που ήταν ο τελευταίος παίκτης της άμυνας του ΠΑΟ. Το πέναλτι χάνεται και ο ΠΑΟ παίρνει τη νίκη με τον Καπουράνη στο 90'.


Ο διαιτητής Σπανέας συμβάλλει τα μέγιστα για να πάρει ο ΠΑΟ τη νίκη στη Ριζούπολη, δείχνοντας με μεγάλη αυστηρότητα πέντε κίτρινες στον Απόλλωνα Αθηνών στο πρώτο ημίχρονο, με το σκορ να είναι ήδη 2-2 στο 30'. Παίκτες και οπαδοί του Απόλλωνα βράζουν, ενώ ο Σπανέας στο 50' αφήνει με 10 παίκτες τους γηπεδούχους αποβάλλοντας τον Έρακ με δεύτερη κίτρινη, ενώ η πρώτη ήταν αυστηρότατη στο πρώτο ημίχρονο. Στο 55' γίνεται το 2-3 και στη Ριζούπολη ακολουθούν φραστικές επιθέσεις εναντίον Βαρδινογιάννη και Ρότσα από οπαδούς του Απόλλωνα.

16η αγωνιστική
 Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 4-0
14/1/1996

Το παράρτημα του ΠΑΟ ανεβαίνει στην Αθήνα και σφαγιάζεται από τον διαιτητή Αγγελάκη. Με το σκορ στο 1-0 από το 20', ο Αγγελάκης ανακαλύπτει πέναλτι σε θέατρο του Γ.Χ. Γεωργιάδη στο 66' και ο Βαζέχα ευστοχεί κάνοντας το 2-0. Δεύτερο αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ του ΠΑΟ στο 74' και ο μετρ των πέτσινων πέναλτι Βαζέχα κάνει το 3-0, ενώ το 4-0 έρχεται στο 88'. Ο ΟΦΗ φεύγει με διαμαρτυρίες από το ΟΑΚΑ για την σφαγή από τον Αγγελάκη.

17η αγωνιστική
Εδεσσαϊκός-Παναθηναϊκός 1-3
21/1/1996

Το απόλυτο αίσχος της διαιτησίας από τον... μέγα Βασσάρα και ο ΠΑΟ περνάει από την Έδεσσα με 3-1, χάρη σε τρία "αντικανονικά" γκολ (απίστευτο αλλά αληθινό). Ανύπαρκτο πέναλτι στο 26' υπέρ του ΠΑΟ και 0-1 από τον Βαζέχα. Στο 40' δεύτερο ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του ΠΑΟ και 0-2 από τον Βαζέχα που δεν πανηγυρίζει. Ο Εδεσσαϊκός μειώνει σε 1-2 στο 60', στο μοναδικό καθαρό γκολ του αγώνα, ενώ στο 84' ο Γ.Χ. Γεωργιάδης από θέση οφσάιντ σημειώνει το 1-3. Συνεχείς ύβρεις από την εξέδρα του Εδεσσαϊκού και σκληρή ανακοίνωση της μακεδονικής ΠΑΕ.

18/2/1996

Ο αγώνας-ντροπή της Νέας Σμύρνης που σημαδεύει το πρωτάθλημα, τέσσερις αγωνιστικές μετά τη σφαγή της Έδεσσας. Ο διαιτητής Σπανέας βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία για να σώσει τον ΠΑΟ από τρίτο συνεχόμενο στραβοπάτημα και με τον Πανιώνιο να προηγείται με 1-0 από το 6' δίνει ρεσιτάλ ανάποδων σφυριγμάτων υπέρ του ΠΑΟ, με το γήπεδο να βράζει και να αναγκάζει τον Σπανέα να διακόψει στο 65' τον αγώνα για να εκτονωθεί η κατάσταση. Ο ΠΑΟ δεν ξυπνάει και στο 73' ο Σπανέας του δίνει ανύπαρκτο πέναλτι σε ακόμα ένα θέατρο του Γ.Χ. Γεωργιάδη, με το οποίο οι πράσινοι ισοφαρίζουν. Στο γήπεδο ακούγονται χυδαία συνθήματα και οπαδοί του Πανιωνίου απειλούν να μπουν στον αγωνιστικό χώρο, με τον Βαρδινογιάννη να φεύγει από τις εξέδρες για να μην τον λιντσάρουν.

Παρά το γεγονός ότι στη Νέα Σμύρνη έχει δημιουργηθεί πολεμικό κλίμα, ο θρασύτατος Σπανέας, που πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή του, δεν δίνει οφθαλμοφανές πέναλτι στον Πανιώνιο σε ανατροπή του Μουρατίδη, ενώ στο 90' κλείνει τα μάτια σε επιθετικό φάουλ του Βαζέχα που σπρώχνει τον αμυντικό του Πανιωνίου και σημειώνει το 1-2. Μέσα σε έκρηξη απο τις εξέδρες ο Βαζέχα κάνει το 1-3 στο 95', ο αγώνας λήγει και στον αγωνιστικό χώρο παράγοντες, παίκτες και οπαδοί του Πανιωνίου επιτίθενται στον Σπανέα ο οποίος φεύγει αιμόφυρτος, ο Καλιτζάκης λιποθυμά από χτύπημα οπαδού του Πανιωνίου, ενώ επιθέσεις γίνονται και σε δημοσιογράφους και στα αποδυτήρια του ΠΑΟ. Ο Πανιώνιος στιγματίζεται και δεν αποφεύγει τον υποβιβασμό, ο ΠΑΟ παίρνει άλλη μία πέτσινη νίκη και ο Σπανέας μένει στην ιστορία.

30η αγωνιστική
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 0-1
05/5/1996

Ο ΠΑΟ μετά από 9 χρόνια καταφέρνει και κερδίζει στην Τούμπα τον ΠΑΟΚ, που κινδυνεύει με υποβιβασμό, και πάλι χάρη στην διαιτησία. Στο 44' ο Βαζέχα δέχεται πάσα από θέση οφσάιντ που δεν υποδεικνύεται από τον διαιτητή Μπέγκο (εδώ έπρεπε να σταματήσει η φάση) και κάνει σουτ που αποκρούεται από τον Μιχόπουλο, η μπάλα βρίσκει και στο δοκάρι και στρώνεται στον Μπορέλι που κάνει το 0-1. Εκτός αυτού ο ΠΑΟΚ κόβεται με ανύπαρκτα οφσάιντ σε δύο επικίνδυνες επιθέσεις του. Άλλη μία εκτός έδρας κάλπικη νίκη του ΠΑΟ.

31η αγωνιστική
Καλαμάτα-Παναθηναϊκός 0-1
12/5/1996

Αμετανόητη η παράγκα του Βαρδινογιάννη δεν διστάζει - παρά τα όσα δυσάρεστα έχουν συμβεί - να δώσει άλλη μία πέτσινη νίκη στον ΠΑΟ, αυτή τη φορά στην Καλαμάτα. Στο 52' ο διαιτητής Τεβεκέλης δίνει ανύπαρκτο πέναλτι στους πράσινους σε θεαματική πτώση του Βαζέχα στη μεγάλη περιοχή, με το οποίο σημειώνεται το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Το έγκλημα ολοκληρώνεται στο 65', όταν ο Τεβεκέλης αρνείται να δώσει πέναλτι στην Καλαμάτα σε χέρι του Αποστολάκη.

32η αγωνιστική
Παναθηναϊκός-Απόλλων Αθηνών 3-1
19/05/1996

Ο ΠΑΟ χρειάζεται την διαιτησία για να νικήσει και τον Απόλλωνα Αθηνών στο ΟΑΚΑ, με τους φιλοξενούμενους να κάνουν το 0-1 στο 8' και τους πράσινους το 1-1 στο 11'. Μετά τη γρήγορη ισοφάριση ο ΠΑΟ ήθελε το προβάδισμα για να διώξει το άγχος και το πήρε με γκολ του Βαζέχα στο 35', με τον Πολωνό να ξεκινά από θέση οφσάιντ που αρνήθηκε να υποδείξει ο διαιτητής Παπαπέτρου, κόβοντας τα πόδια στους φιλοξενούμενους, οι οποίοι έμειναν με 10 παίκτες στο 66' και δέχθηκαν και τρίτο γκολ στο 81'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.