Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Α' Εθνική 2001-02 (εύνοια ΑΕΚ και ΠΑΟ)

Πρωτάθλημα-θρίλερ που κατέκτησε ο Ολυμπιακός με τον τσαμπουκά του, παρά τις... φιλότιμες προσπάθειες της ΑΕΚ του μεγαλοαπατεώνα και περιθωριακού Μάκη Ψωμιάδη να κλέψει τον τίτλο με όπλο την διαιτησία. Οι πουλημένες φυλλάδες επιθυμούν να σταματήσει το σερί τίτλων του Ολυμπιακού και δεν στηλιτεύουν όσο θα έπρεπε την απροκάλυπτη διαιτητική εύνοια της ΑΕΚ, με τον Ολυμπιακό να δείχνει τάσεις αυτοκτονίας, να αντιμετωπίζει αρκετές εχθρικές διαιτησίες που σε ορισμένες περιπτώσεις του στέρησαν βαθμούς, αλλά στο τέλος να κατακτά τον τίτλο στην ισοβαθμία (λόγω υπεροχής στα παιχνίδια με την ΑΕΚ) και μέσα στα μούτρα του πουλημένου Βασσάρα, στο ντέρμπι τίτλου της προτελευταίας αγωνιστικής. Η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει μόνο το κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό στον τελικό, αφου πρώτα η διαιτησία της είχε δώσει το εισιτήριο για τον τελικό με σφαγή της Ξάνθης στα ημιτελικά. Η τελική βαθμολογία στις πρώτες θέσεις:

1    Ολυμπιακός       58
2    ΑΕΚ              58
3    Παναθηναϊκός     55

2η αγωνιστική
30/9/2001

Εύκολη νίκη για την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στο Αιγάλεω με 4-0, σε έναν περίπατο που ίσως δεν ερχόταν αν ο διαιτητής Σκουφίτσας δεν έδινε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ στο 38' με το σκορ στο 1-0, σε μαρκάρισμα του Λάκη από τον Ντιοπ και με τον τελευταίο να διώχνει καθαρά τη μπάλα. Εύστοχη εκτέλεση και 2-0, με το Αιγάλεω να έχει βουνό στο δεύτερο ημίχρονο και να τα παρατάει όταν έμεινε με 10 παίκτες στο 56'.


7η αγωνιστική

Άλλη μία φαινομενικά εύκολη νίκη της ΑΕΚ επί του Ακράτητου αυτή τη φορά με 3-0, αλλά στην πραγματικότητα οι γηπεδούχοι τα βρήκαν σκούρα και άνοιξαν το σκορ στο 47'. Η ΑΕΚ ίσως δυσκολευόταν ακόμα περισσότεροαν δεν ερχόταν ο διαιτητής Ζωγράφος να δώσει και πάλι ανύπαρκτο πέναλτι στον δικέφαλο στο 54' σε βουτιά του Ζαγοράκη, με το οποίο η ΑΕΚ έκανε το 2-0.

7η αγωνιστική
25/11/2001

Διπλό χτύπημα στην ίδια αγωνιστική, αφού μετά τον Ζωγράφο στη Νέα Φιλαδέλφεια, έρχεται ο διαιτητής Μποροβήλος να ευνοήσει τον ΠΑΟ στο Καυτατζόγλειο. Ο Μποροβήλος στο 31' δεν δίνει πέναλτι υπέρ του Ηρακλή σε χέρι του Χένρικσεν μέσα στη μεγάλη περιοχή, αλλά ο κόπος του πάει χαμένος αφού ο τραγικός ΠΑΟ δέχεται δύο γκολ στο 47' και στο 57' και μειώνει στο 84' για το τελικό 2-1 υπέρ του Ηρακλή.

8η αγωνιστική
1/12/2001

Ντέρμπι αιωνίων στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, με τον γηπεδούχο Ολυμπιακό να κυριαρχεί στο πρώτο ημίχρονο και να προηγείται με 2-0 και τον ΠΑΟ να ανακάμπτει στο δεύτερο και να ισοφαρίζει σε 2-2. Στο 92' έρχεται το χτύπημα από τον διαιτητή Αγγελάκη, ο οποίος δεν δίνει πέναλτι σε τράβηγμα του Τζιοβάνι από τον Κυργιάκο στη μεγάλη περιοχή, στερώντας από τον Ολυμπιακό την δυνατότητα να πάρει τη νίκη.

8η αγωνιστική
2/12/2001

Μία μέρα μετά την ισοπαλία στο ντέρμπι των αιωνίων και το σόου του Αγγελάκη, η πρωτοπόρος ΑΕΚ αυξάνει τη διαφορά από τον Ολυμπιακό, νικώντας μετά από 8 χρόνια εκτός έδρας την Παναχαϊκή με 1-0. Στην ουσία τη νίκη τη δίνει ο διαιτητής Κρεμαστιώτης, ο οποίος στο 10' δεν δίνει πέναλτι υπέρ της Παναχαϊκής, όταν σε σουτ του Επαλέ στην κενή εστία του Ατματσίδη, ο Γκαμάρα ως από μηχανής θεός αποτρέπει την παραβίαση της εστίας και με το χέρι διώχνει τη μπάλα σε κόρνερ. Ο Γκαμάρα όμως δεν είναι ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, κάτι που... ξεχνάει το κοράκι, το οποίο στερεί από την Παναχαϊκή τη δυνατότητα να πάρει το προβάδισμα νωρίς και δεν αφήνει με παίκτη λιγότερο την ΑΕΚ για τα υπόλοιπα 80 λεπτά αγώνα. Κάπως έτσι η ΑΕΚ με γκολ στο 33' παίρνει την κάλπικη νίκη και αποσπάται με τρεις βαθμούς από τον δεύτερο Ολυμπιακό, ενώ αν δεν είχαν επέμβει οι διαιτητές στους δύο αγώνες ο Ολυμπιακός πιθανότατα θα είχε περάσει στην πρώτη θέση.

9η αγωνιστική
9/12/2001

Στη Νέα Σμύρνη ο Πανίωνιος προηγείται μόλις στο πρώτο λεπτό με 1-0 και ο διαιτητής Βασσάρας αποφασίζει να επέμβει για να μην αφήσει την ΑΕΚ να ταλαιπωρείται ψάχνοντας την ισοφάριση απέναντι στους σκληροτράχηλους κυανέρυθρους. Έτσι στο 15', σε μακροβούτι του Κωνσταντινίδη ο Βασσάρας καταλογίζει άλλο ένα από τα πολλά φετινά πέτσινα πέναλτι της ΑΕΚ, με το οποίο οι φιλοξενούμενοι ισοφαρίζουν σχετικά γρήγορα και διώχνουν το μεγάλο ψυχολογικό βάρος. Από εκεί και πέρα προηγούνται στο 42' και στο δεύτερο ημίχρονο κάνουν περίπατο, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως ο Πανιώνιος έμεινε με 10 παίκτες στο 56'.

10η αγωνιστική
16/12/2001

Ενδιαφέρον παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον Άρη να προηγείται στο 7' και την ΑΕΚ να ανατρέπει το σκορ σε 2-1 με γκολ στο 18' και στο 53'. Ο διαιτητής Βούλγαρης όμως, ανηψιός του παλιού παράγοντα της ΑΕΚ Ανδρέα Βούλγαρη, στο 64' δίνει αμφισβητούμενο πέναλτι σε βουτιά του Κωνσταντινίδη στη μεγάλη περιοχή με το οποίο η ΑΕΚ κάνει το 3-1, ενώ στο 67' δίνει ένα καθαρό πέναλτι υπέρ του Άρη που μειώνει σε 3-2, μετά από ανατροπή του Θεοδωρίδη. Στο 78' ο Βούλγαρης αφήνει με 10 παίκτες τον Άρη... τιμωρώντας τον Θεοδωρίδη με δύο αμφισβητούμενες κίτρινες μέσα σε πέντε λεπτά και το τελικό 4-2 γράφεται στο 82'. Τέταρτη συνεχόμενη αγωνιστική όπου η ΑΕΚ ευνοείται.

14η αγωνιστική
3/2/2002

Ο διαιτητής Σπυρόπουλος θυμίζει κάτι από τον... θρυλικό Σπανέα και κατασφάζει τον Πανιώνιο στη Λεωφόρο. Στο 34' δίνει αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ του ΠΑΟ σε πτώση-εκβιασμό πέναλτι του Φύσσα με το οποίο οι πράσινοι κάνουν το 1-0. Στο 66' αποβάλλεται ο Χασιώτης του Πανιωνίου με αυστηρή δεύτερη κίτρινη, ενώ ο Σπυρόπουλος του είχε δείξει αδικαιολόγητα την πρώτη στο 13'. Παρόλα αυτά ο Πανιώνιος ισοφαρίζει στο 73' και χάνει ευκαιρίες, αλλά στο 90' το κοράκι χτυπάει ξανά δίνοντας ανύπαρκτο κόρνερ στον ΠΑΟ τη στιγμή που ο επόπτης έχει δείξει άουτ υπέρ του Πανιωνίου. Στην εκτέλεση του κόρνερ ο Γκούμας παίρνει την κεφαλιά σκαρφαλώνοντας σε δύο κυανέρυθρους (άρα επιθετικό φάουλ) και κάνει το τελικό 2-1 για τον ΠΑΟ. Οργή από την ΠΑΕ Πανιώνιος και από τον προπονητή Ντουμιτρίου.

15η αγωνιστική
10/2/2002

Αποστολή εξετελέσθη στη Νέα Σμύρνη και μετά τη σφαγή του Πανιωνίου στη Λεωφόρο για χάρη του ΠΑΟ, ήρθε η σφαγή του Ολυμπιακού για χάρη του Πανιωνίου. Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά και ο Αλεξανδρής άνοιξε το σκορ στο πρώτο λεπτό, αλλά ο διαιτητής Αγγελάκης το ακύρωσε μετά από ανακάλυψη οφσάιντ του επόπτη Τάπρατζη. Ωστόσο, ο Αλεξανδρής ξανασκοράρει στο 3' και αυτή τη φορά γίνεται το 0-1, ενώ το σκορ θα έπρεπε να είναι 0-2 από τα πρώτα λεπτά. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στον Πανιώνιο να ισοφαρίσει στο 25', στο 33' σε διώξιμο της μπάλας πάνω στη γραμμή πιθανώς θα έπρεπε να μετρήσει γκολ υπέρ του Ολυμπιακού που δεν μέτρησε και ο καταρακωμένος Ολυμπιακός δέχεται άλλα δύο τέρματα πριν τη λήξη του ημιχρόνου για να χάσει με 3-1 και να πέσει τρίτος στη βαθμολογία.

17η αγωνιστική
24/2/2002

Συνεχίζεται η προκλητική διαιτησία εις βάρος του Ολυμπιακού και στη Νίκαια, αυτή τη φορά από τον διαιτητή Τσικίνη. Στόχος και πάλι ο Αλεξανδρής, ο οποίος σκοράρει στο 45' ένα πεντακάθαρο γκολ το οποίο ακυρώνει ο Τσικίνης με υπόδειξη ανύπαρκτου οφσάιντ, όμως ο Ολυμπιακός δεν επιτρέπει αυτή τη φορά στο κοράκι να κάνει το παιχνίδι του και με γκολ στο 60' και στο 66' καθαρίζει το παιχνίδι με 0-2 και ανεβαίνει στην δεύτερη θέση, δύο βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ.

18η αγωνιστική
3/3/2002

Ο ΠΑΟ κερδίζει την ΑΕΚ στη Λεωφόρο με 2-0, με τα δύο γκολ της αναμέτρησης να σημειώνονται στο 12' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι και στο 21'. Στο 85' δεν δίνεται πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ σε ανατροπή του Νικολαϊδη από τον Μικάελσεν, ενώ στις καθυστερήσεις η ΑΕΚ έχει δύο δοκάρια σε ισάριθμα σουτ του Τσάρτα. 

19η αγωνιστική
9/3/2002

Σε ένα κακό ντέρμπι στο Χαριλάου ο μισός Άρης και ο ΠΑΟ μένουν στο 0-0, με τον διαιτητή Παπίλια να γλιτώνει τον ΠΑΟ από μια πιθανή ήττα. Στο 70' ο Σεϊταρίδης ανατρέπει με το χέρι τον Κένεντι, αλλά ο Παπίλιας αρνείται το πέναλτι στους Θεσσαλονικείς. Μετά το τέλος του αγώνα ο Παπίλιας απολογείται για... ακόμα ένα ανθρώπινο λάθος της διαιτησίας υπέρ του ΠΑΟ.

21η αγωνιστική
23/3/2002

Άλλη μία προκλητική διαιτητική εύνοια της ΑΕΚ, η οποία κερδίζει με το πλαστό 4-1 την Παναχαϊκή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ στο πρώτο λεπτό και άστοχη εκτέλεση από τον Τσιάρτα, ο οποίος όμως κάνει το 1-0 στο 21'. Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου ο διαιτητής Τεροβίτσας δεν δίνει πέναλτι στην Παναχαϊκή σε χέρι του Φερούζεμ στη μεγάλη περιοχή, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ στην εξέλιξη του αγώνα να κάνει το 2-0 στο 47' και το 3-0 στο 51' με πέναλτι. Στο 77' ο άθλιος Τεροβίτσας σφάζει ξανά την πατρινή ομάδα κλείνοντας τα μάτια σε νέο πέναλτι υπέρ της σε ανατροπή του Γκίτση, με αποτέλεσμα λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Μαλαδένης να κάνει το 4-0. Η σφαγιασμένη Παναχαϊκή μειώνει στο 90'.

21η αγωνιστική
24/3/2002

Η "ξεφτίλα της βαζέλας" είναι η σωστή έκφραση για να αποτυπώσει αυτό που έγινε στη Λεωφόρο, όπου οι δύο αιώνιοι αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 1-1. Ένας γελοίος Φιλιππίδης δεν παύει να ανάβει τα αίματα κάθε μέρα πριν το ντέρμπι με σκοπό να δημιουργήσει ζούγκλα στο γήπεδο και το καταφέρνει. Ο ΠΑΟ παίρνει το προβάδισμα με 1-0 στο 76', για να ισοφαρίσει ο Ολυμπιακός στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης με εύστοχη εκτέλεση ενός πεντακάθαρου πέναλτι. Επειδή η τρομοκρατία της Λεωφόρου δεν έπιασε και ο διαιτητής Ευθυμιάδης δεν κώλωσε να δώσει το πέναλτι-μαχαιριά για τον ΠΑΟ που χρειαζόταν μόνο νίκη και μάλιστα ενώ οι πράσινοι περίμεναν να λήξει ο αγώνας για να πανηγυρίσουν, Φιλιππίδης, Μαρκαριάν και οπαδοί χτυπάνε ανελέητα τον Ευθυμιάδη και ρεζιλεύουν το ελληνικό ποδόσφαιρο διεθνώς.

23η αγωνιστική
7/4/2002

Στο ίδιο έργο θεατές, με την ΑΕΚ να περνάει από το Χαριλάου φαινομενικά εύκολα, αλλά και πάλι με την βοήθεια της διαιτησίας. Το 0-2 έχει διαμορφωθεί στο 33' και στο Χαριλάου επικρατεί ένταση που οδηγεί στην διακοπή του αγώνα λόγω των αντικειμένων που πέφτουν στον αγωνιστικό χώρο. Στο 60' ο διαιτητής Μπριάκος αρνείται καθαρό πέναλτι στον Άρη και την ευκαιρία να ξαναμπούν οι Θεσσαλονικείς στο παιχνίδι. Με τον Μπριάκο να καθαρίζει για πάρτη της, η ΑΕΚ κάνει το 0-3 στο 71' και αυξάνει στους τρεις την διαφορά της από τον Ολυμπιακό που στραβοπατάει στο ΟΑΚΑ με τον Ακράτητο, τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος.

24η αγωνιστική
14/4/2002

Ένας Ολυμπιακός πιο ψυχωμένος από ποτέ παίρνει δύσκολη αλλά σπουδαία νίκη στην Πάτρα με 3-1, με την συμπαράσταση 10.000 οπαδών του, παρά τη θέληση του διαιτητή Μποροβήλου που τον σφαγιάζει, αλλά και των "'αντικειμενικών" που περιμένουν στραβοπάτημα. Ο Μποροβήλος δεν δίνει πέναλτι στον Ολυμπιακό στο 11' σε ανατροπή του Γιαννακόπουλου, ενώ στο 41' η Παναχαϊκή που κινδυνεύει με υποβιβασμό παίρνει προβάδισμα με 1-0. Στο 51' ο στημένος Μποροβήλος αρνείται δεύτερο πέναλτι στον Ολυμπιακό σε χέρι του Κατσουράνη μέσα στην περιοχή, αλλά οι ερυθρόλευκοι μετουσιώνουν επιτέλους την κυριαρχία τους στα τελευταία 15 λεπτά, αφού με δύο γκολ του Γιαννακόπουλου στο 75' και στο 82' και με ένα του Άλβες στο 93', αποδρούν από την Πάτρα και τρίβουν τη νίκη στα μούτρα του Μποροβήλου και του Ψωμιάδη, την ομάδα του οποίου περιμένουν στο ΟΑΚΑ την επόμενη αγωνιστική με μειονέκτημα τριών βαθμών.

25η αγωνιστική
20/4/2002

Ντέρμπι τίτλου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, όπου ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ για την προτελευταία αγωνιστική και θέλει μόνο νίκη για να ισοβαθμίσει μαζί της, καθώς θα υπερτερεί στην ισοβαθμία. Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, αλλά η ΑΕΚ ανοίγει το σκορ στο 24' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Τσιάρτα, με τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν στο 43' με τον Αλεξανδρή. Η τάξη αποκαθίσταται όταν ο Ολυμπιακός κάνει το 3-1 με γκολ του Πατσατζόγλου και του Αλεξανδρή στο 52' και στο 58', ενώ ο διαιτητής Βασσάρας δίνει και δεύτερο πέναλτι στην ΑΕΚ στο 75', με το οποίο διαμορφώνεται το 3-2. Ο Ολυμπιακός έχει δοκάρι με τον Ανατολάκη και στο 91' ο Τζόρτζεβιτς σημειώνει το 4-2 μέσα σε έκρηξη από τις εξέδρες, αλλά η ΑΕΚ εκμεταλλεύεται εν μέρει το δώρο του Βασσάρα που κρατάει αδικαιολόγητα 7 λεπτά καθυστερήσεων, μειώνοντας στο 95' σε 4-3 και προσπαθώντας για την ισοφάριση στη συνέχεια χωρίς αποτέλεσμα. Το ΟΑΚΑ βράζει για τον Βασσάρα αλλά με το σφύριγμα της λήξης στήνεται γιορτή για το 6ο συνεχόμενο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού απέναντι στην ΑΕΚ του μαφιόζου Ψωμιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.