Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

2001-02. Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-3

Α' Εθνική 2001-02
25η αγωνιστική
20/4/2002

Το σούπερ ντέρμπι-τίτλου της προτελευταίας αγωνιστικής έρχεται, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται στο φλεγόμενο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας την ΑΕΚ του Ψωμιάδη. Πριν τον αγώνα η ομάδα του μαφιόζου βρίσκεται στην πρώτη θέση με 55 βαθμούς, ενώ ο Ολυμπιακός στη δεύτερη με 52. Ο Ολυμπιακός θέλει μόνο νίκη για να πάει ισόβαθμος με την ΑΕΚ στην τελευταία αγωνιστική, αφού στην ισοβαθμία θα υπερτερούν οι Πειραιώτες που είχαν νικήσει και στη Νέα Φιλαδέλφεια με 3-2, ενώ η ΑΕΚ θέλει να εξασφαλίσει με νίκη το πρωτάθλημα ή να παραμείνει με ισοπαλία φαβορί και να πανηγυρίσει μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού.

Ένα ντέρμπι που έμεινε στην ιστορία για το εξαιρετικό θέαμα, το "αγγλικό" σκορ, την εναλλαγή συναισθημάτων και το θρίλερ μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Εκεί που ο Ολυμπιακός, αφού έπαιξε με τη φωτιά άπειρες φορές, έβγαλε την καρδιά του πρωταθλητή και την ανωτερότητά του μέσα στο γήπεδο, απέναντι σε μια ομάδα που τον έφτασε στα όριά του.

Ο Ολυμπιακός κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο από την αρχή, όμως κόντρα στην ροή του αγώνα η ΑΕΚ είναι αυτή που προηγείται στο 24', με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Τσιάρτα μετά από την ανατροπή του από τον Γιαννακόπουλο. Τεράστιο προβάδισμα τίτλου για την Ένωση, μόνο που στο 43' ο Αλεξανδρής με ανάποδο ψαλίδι ισοφαρίζει σε 1-1 για τον Ολυμπιακό και στέλνει τις δύο ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια. Ίδια εικόνα και στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό να κυριαρχεί, αλλά αυτή τη φορά με κεφαλιά ο Πατσατζόγλου στο 52' και ο Αλεξανδρής στο 58' δίνουν το προβάδισμα με 3-1 στους ερυθρόλευκους, βάζοντας φωτιά στο ΟΑΚΑ.

Στο 75' το παιχνίδι γίνεται και πάλι θρίλερ όταν ο διαιτητής - γνωστός και μη εξαιρετέος - Κύρος Βασσάρας δίνει και δεύτερο πέναλτι στην ΑΕΚ σε ανατροπή του Κωνσταντινίδη από τον Γεωργίου, με τον Τσιάρτα να μειώνει σε 3-2 και να βάζει και πάλι στο παιχνίδι τους κιτρινόμαυρους που θέλουν την ισοφάριση. Το παιχνίδι κρέμεται σε μία κλωστή και ο Ολυμπιακός φτάνει κοντά στο γκολ με τον Ανατολάκη, ο οποίος σημαδεύει το δοκάρι της εστίας της ΑΕΚ, για να μπούμε στις καθυστερησεις του αγώνα. Στο 91' ο Τζόρτζεβιτς κάνει το 4-2 για τον Ολυμπιακό και κάπου εκεί φαίνεται η αγωνία να παίρνει τέλος.

Όλοι υπολογίζουν χωρίς τον Βασσάρα όμως ο οποίος δεν λέει να σφυρίξει το τέλος του παιχνιδιού. Έτσι στο 95' ο Λάκης μειώνει σε 4-3, με το Ολυμπιακό Στάδιο να βράζει για τον Βασσάρα που κράτησε αδικαιολόγητα 7 λεπτά καθυστέρηση, μήπως μπορέσει η ΑΕΚ και ισοφαρίσει στις τελευταίες απέλπιδες προσπάθειές της. Τελικά ο μαραθώνιος λήγει, ο Ολυμπιακός πιάνει την ΑΕΚ στην κορυφή και υπερτερεί στην ισοβαθμία με μία αγωνιστική να απομένει και στο Ολυμπιακό Στάδιο στήνεται πανηγύρι για τη μεγάλη νίκη.

Η μεγάλη ευκαιρία της ΑΕΚ να πάρει το πρωτάθλημα μετά από 8 χρόνια ουσιαστικά χάνεται και οι κιτρινόμαυροι βυθίζονται στη μελαγχολία, μαζί με όλους τους "αντικειμενικούς" που πολύ θα ήθελαν να δουν τη μαφία του Ψωμιάδη να αποκαθηλώνει τον Ολυμπιακό. Ήρθαν στο ΟΑΚΑ με αέρα τριών βαθμών και με την διαιτησία να τους πηγαίνει καροτσάκι σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Στο ΟΑΚΑ είχαν μεγάλο σύμμαχο τον Βασσάρα - που έγινε κόκκινο πανί για τον Ολυμπιακό μετά από αυτό τον αγώνα - ο οποίος σφύριξε με ευκολία δύο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ και κράτησε ατελείωτες καθυστερήσεις μήπως και ισοφαρίσει ο δικέφαλος, μέσα σε ένα γήπεδο που έβραζε εναντίον του.

Για την ιστορία, στην τελευταία αγωνιστική υπήρχαν δύο εξ ορισμού ντέρμπι μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης που θα έκριναν τον τίτλο, αλλά κάθε άλλο παρά ντέρμπι ήταν. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο τιμωρημένο Χαριλάου (λόγω των επεισοδίων της 23ης αγωνιστικής στο ντέρμπι Άρη-ΑΕΚ) όπου διασύρει τον αδύναμο φετινό Άρη με 1-5 και τον υποχρεώνει στη βαρύτερη εντός έδρας ήττα του στην Α' Εθνική, ενώ η ΑΕΚ διασύρει τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με 6-2. Έτσι οι δύο ομάδες τελειώνουν ισόβαθμοι, με τον Ολυμπιακό να υπερτερεί της ΑΕΚ με τις δύο χιτσκοκικές νίκες (3-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια και 4-3 στο ΟΑΚΑ) και να παίρνει το 6ο συνεχόμενο πρωτάθλημα κόντρα σε όλους και σε όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.