Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Πορτογαλικό πρωτάθλημα 2007-08 (Πόρτο, Μποαβίστα)

Μεγάλο σκάνδαλο ξέσπασε στην Πορτογαλία το 2007 γνωστό ως Apito Dourado, που σημαίνει "Χρυσή Σφυρίχτρα". Συγκεκριμένα η ιστορία ξεκίνησε από ένα βιβλίο που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 2006 η Carolina Salgado, πρώην σύντροφος του προέδρου της Πόρτο, Jorge Nuno Pinto da Costa. Βέβαια το συγκεκριμένο σκάνδαλο αφορούσε στην περίοδο 2003-04, όταν την άνοιξη του 2004 βγήκαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία για στημένα παιχνίδια που οδήγησαν σε σύλληψη και κράτηση 16 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της πορτογαλικής λίγκας, ο πρόεδρος του σώματος των διαιτητών και 9 διαιτητές. Ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήταν και ο προαναφερόμενος πρόεδρος της τότε πρωταθλήτριας Πορτογαλίας και Ευρώπης Πόρτο, ο οποίος κατηγορήθηκε για δωροδοκία. Και βέβαια όλα αυτά λίγο πριν η Πορτογαλία φιλοξενήσει το - θρυλικό για την Ελλάδα - Euro 2004. Βέβαια οι φωνές ακούγονταν χρόνια στην Πορτογαλία και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αντίπαλοι της Πόρτο, η Μπενφίκα και η Σπόρτινγκ, έκαναν λόγο για την διαφθορά στο ποδόσφαιρο της χώρας μην μπορώντας να ανεχθούν την απόλυτη κυριαρχία της Πόρτο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα.

Αφού η υπόθεση έκλεισε, το βιβλίο με τίτλο Eu, Carolina της Salgado, ήρθε να ταράξει και πάλι τα νερά του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα η πρώην σύντροφος του προέδρου της Πόρτο αποκάλυψε ότι ο Pinto da Costa δωροδοκούσε διαιτητές. Η υπόθεση ξανάνοιξε και δύο αγώνες της περιόδου 2003-04 έγιναν αντικείμενο έρευνας από τις αρμόδιες αρχές, αυτοί της Πόρτο με την Μπέιρα Μαρ και την Εστρέλα ντα Αμαντόρα. Τον Μάρτιο του 2008 ο αγώνας με την Μπέιρα Μαρ κρίθηκε ύποπτος και μάλιστα ο εισαγγελέας απηύθυνε κατηγορία προς τον Pinto da Costa για χρηματισμό του διαιτητή του αγώνα αυτού, Augusto Duarte. 

Οι αποφάσεις βγήκαν τον Μάιο του 2008. Τελικά στην υπόθεση των στημένων ενεπλάκη και η  δεύτερη μεγάλη ομάδα του Πόρτο, η Μποαβίστα, η οποία τιμωρήθηκε με υποβιβασμό αν και είχε καταλάβει την 9η θέση την περίοδο 2007-08 και πρόστιμο 180.000€, ενώ η Πόρτο, η οποία είχε τερματίσει πρώτη με 20 βαθμούς διαφορά από την δεύτερη Σπόρτινγκ, έπεσε στα μαλακά αφού της αφαιρέθηκαν απλώς 6 βαθμοί (άρα δεν έχασε το πρωτάθλημα) και της επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000€. Η πειθαρχική επιτροπή της UEFA αποφάσισε να αποβάλλει την Πόρτο από το Champions League της επόμενης περιόδου, μια απόφαση η οποία όμως ανακλήθηκε μετά από έφεση της Πόρτο. Η Μπενφίκα και η Γκιμαράες, οι οποίες ωφελούνταν από την αποβολή της Πόρτο από το Champions League, απευθύνθηκαν στο διεθνές αθλητικό δικαστήριο, το CAS. Αυτό όμως δικαίωσε την Πόρτο και οι δύο ομάδες βγήκαν και χαμένες από πάνω, αφού κλήθηκαν να δώσουν από 10.000€ έκαστη στην Πόρτο.

Ο πρόεδρος της λίγκας και πρώην πρόεδρος της Μποαβίστα, Valentim Loureiro, καταδικάστηκε σε 3 χρόνια και 2 μήνες φυλάκιση, ποινή η οποία μετατράπηκε σε χρηματικό πρόστιμο μετά από έφεση που ασκήθηκε, ενώ με αποκλεισμό από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα τιμωρήθηκαν μεταξύ άλλων ο γιος του και πρόεδρος της Μποαβίστα μέχρι το 2007, João Loureiro, πέντε διαιτητές και ο πρόεδρος της Πόρτο, Pinto da Costa. Ο τελευταίος μάλιστα αθωώθηκε πλήρως το 2009, οι τηλεφωνικές συνομιλίες και τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία απορρίφθηκαν από την πορτογαλική δικαιοσύνη, η οποία τον Μάιο του 2011 αποφάσισε να παραγράψει τόσο την αφαίρεση βαθμών από την Πόρτο, όσο και τον αποκλεισμό του προέδρου της.

Από όλη αυτή την ιστορία τελικά η μόνη η οποία βγήκε δικαιωμένη ήταν η Πόρτο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τους αντιπάλους της για την ατιμωρησία της Πόρτο, ενώ οι φωνές για διαιτητική εύνοια προς την απόλυτη κυρίαρχο του πορτογαλικού ποδοσφαίρου τις τελευταίες δεκαετίες είναι έντονες, όπως συμβαίνει άλλωστε για κάθε ομάδα η οποία κυριαρχεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.