Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

2001-02. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1

Α' Εθνική 2001-02
21η αγωνιστική
24/3/2002

Το ντέρμπι της ντροπής στη Λεωφόρο, με τους δύο αιώνιους να αναδεικνύονται ισόπαλοι με 1-1. Ο τρίτος ΠΑΟ θέλει οπωσδήποτε τη νίκη για να ισοβαθμήσει με τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και να ξαναμπεί γερά στο κόλπο του τίτλου, με τέσσερις αγωνιστικές να απομένουν και με την ΑΕΚ δεύτερη, ένα πόντο πίσω από τον Ολυμπιακό και δύο μπροστά από τον ΠΑΟ. Εξαιτίας της κρισιμότητας του αγώνα ο πρόεδρος του ΠΑΟ, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Άγγελος Φιλιππίδης, προσπαθεί ολόκληρη την εβδομάδα πριν το ντέρμπι να δυναμιτίσει το κλίμα και να δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας στη Λεωφόρο, τη μια με δηλώσεις που στοχεύουν στον εκφοβισμό του διαιτητή και την άλλη με την προσπάθειά του να αποτρέψει την παρουσία οπαδών του Ολυμπιακού, για να μπορεί μόνος του να στήσει το σκηνικό που θέλει στο ερείπιο της Λεωφόρου.

Ο Φιλιππίδης τελικά τα καταφέρνει και από την αρχή του αγώνα υπάρχει υπερβολική ένταση στο γήπεδο και με τον Μαρκαριάν (προπονητής του ΠΑΟ) να παριστάνει τον Καραγκιόζη, όντας άριστα δασκαλεμένος ώστε να διαμαρτύρεται σε κάθε σφύριγμα του διαιτητή Ευθυμιάδη, ο οποίος ήταν καλός σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Στο 76' ο Ολιζαντέμπε σημειώνει το 1-0 για τον ΠΑΟ, αλλά 25 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη των τετράλεπτων καθυστερήσεων ο Βενετίδης γκρεμίζεται μέσα στη μεγάλη περιοχή του ΠΑΟ και ο Ευθυμιάδης τολμά μέσα στην ζούγκλα της Λεωφόρου να δώσει το οφθαλμοφανές πέναλτι στον Ολυμπιακό. Ο Τζόρτζεβιτς ευστοχεί και διαμορφώνει το τελικό 1-1. Με το σφύριγμα της λήξης το γήπεδο της Λεωφόρου μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, με οπαδούς του ΠΑΟ να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και με αρχηγούς τον Φιλιππίδη, τον Μαρκαριάν και άλλους τυχάρπαστους του πράσινου θιάσου να γρονθοκοπούν τον Ευθυμιάδη και να τον στέλνουν στα αποδυτήρια αιμόφυρτο. 
 
Όποιος έβλεπε τον αγώνα από την τηλεόραση το πιθανότερο θα ήταν να μην κατάλαβε γιατί έγινε όλο αυτό, αφού η υπόδειξη του πέναλτι ήταν πέρα ως πέρα δίκαιη, ενώ ο Ευθυμιάδης δεν έκανε κάποιο μεγάλο λάθος σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο ίδιος ο Φιλιππίδης άλλωστε θυμήθηκε ότι είναι άντρας και παραδέχτηκε ως ορθή τον καταλογισμό του πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού. Αυτό όμως που εκνεύρισε τον ίδιο και την παρέα του είναι ότι δόθηκαν ορισμένα ανάποδα σφυρίγματα στον Ολυμπιακό, όπως δήλωσε. Τώρα πια ήταν τα ανάποδα σφυρίγματα και αν υπήρξαν δεν χρειάζεται να κάτσει κάποιος να τα ψάξει, αφού όποιος φανατίζεται και δεν έχει καθαρό μυαλό αντιμετωπίζει με προκατάληψη οποιοδήποτε σφύριγμα εις βάρος της ομάδας του. Άλλωστε στον αγώνα δεν έγινε κανένα διαιτητικό λάθος που να διαμόρφωσε το αποτέλεσμα και ο Ευθυμιάδης ήταν γενικά ακριβοδίκαιος.

Αυτό που έχει σημασία είναι πως είναι ανεπίτρεπτο από τον πρόεδρο μιας ομάδας που θέλει να λέγεται μεγάλη να ξυλοκοπεί τον διαιτητή επειδή έτσι του κάπνισε. Αυτό που έτσουξε τον Φιλιππίδη και τους βάζελους είναι ότι έχασαν τη νίκη στα τελευταία δευτερόλεπτα και ουσιαστικά έμειναν εκτός μάχης για τον τίτλο. Ειδικά από τη στιγμή που η ισοφάριση ήρθε με πέναλτι, το ξέσπασμα ήταν έυκολο να γίνει, αφού ο Φιλιππίδης προετοίμαζε όλη την εβδομάδα το κλίμα για να γίνουν επεισόδια στη Λεωφόρο με το παραμικρό, είτε αυτό ήταν ένα ανάποδο άουτ, είτε ένα σωστό πέναλτι. Κάπως έτσι το... κόσμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου που λέγεται ΠΑΟ, ρεζίλεψε την Ελλάδα διεθνώς, καθώς τα επεισόδια και οι εικόνες του Ευθυμιάδη μέσα στα αίματα προβάλλονταν τις επόμενες μέρες στα διεθνή δίκτυα. Με αφορμή το πρωτοφανές ξέσπασμα βίας σε ένα κατά τα άλλα πασίγνωστο ποδοσφαιρικό ντέρμπι, ήταν εμφανές από τα δημοσιεύματα και τις μεταδόσεις ότι και οι ίδιοι οι ξένοι ρεπόρτερ αδυνατούσαν να καταλάβουν γιατί έγινε ο χαμός αυτός.

Είπαμε, ο ΠΑΟ ισοφαρίστηκε στο 94' με πέναλτι 100% καθαρό και έχασε την ευκαιρία να μπει γερά στη διεκδίκηση του τίτλου. Αυτό έτσουξε τους πράσινους και με το φούσκωμα των μυαλών όλη την εβδομάδα για να γίνει ζούγκλα το γήπεδο, το κακό δεν ήθελε πολύ για να γίνει. Την προηγούμενη μέρα η ΑΕΚ είχε κερδίσει με την εύνοια της διαιτησίας την Παναχαϊκή και πέρασε πρώτη με 46 βαθμούς, ο Ολυμπιακός έπεσε στη δεύτερη θέση με 45 και ο ΠΑΟ έμεινε στην τρίτη θέση με 42, τέσσερις αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος. Η ευκαιρία που χάθηκε για τους πράσινους ήταν μεγάλη όπως φαίνεται και από την βαθμολογία και για τον λόγο αυτό έγιναν ρεζίλι σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη και όχι μόνο. Ξύδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.