Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Χράντετς Κράλοβε-Παναθηναϊκός 1-0

1960-61 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Α' γύρος

Ο Παναθηναϊκός κάνει την παρθενική του εμφάνιση στα ευρωπαϊκά κύπελλα και συγκεκριμένα στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου αντίπαλός του είναι η επίσης πρωτάρα στην Ευρώπη Χράντετς Κράλοβε από την τότε Τσεχοσλοβακία. Βέβαια στέκεται τυχερός αφού για άγνωστο λόγο συμμετέχει κατευθείαν στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, τη στιγμή που μεγάλες ομάδες όπως η Μπενφίκα, ο Ερυθρός Αστέρας, ο Άγιαξ, η Γιουβέντους και η Μπαρτσελόνα έπαιξαν πρώτα στον προκριματικό γύρο.

Πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας και των δύο ομάδων στην Τσεχοσλοβακία, με την Χράντετς Κράλοβε να παίρνει τη νίκη με 1-0 και να εξασφαλίζει την πρόκριση στην Αθήνα με ισοπαλία 0-0. Οι Τσεχοσλοβάκοι βέβαια δεν ήταν καμιά τρομερή ομάδα και στη συνέχεια αποκλείστηκαν από την Μπαρτσελόνα χάνοντας μάλιστα με 4-0 στο Καμπ Νου. Οι πράσινοι κατέχουν "περίοπτη" θέση στην ιστορία των αντιπάλων τους, αφού η Χράντετς Κράλοβε είχε την τύχη στο ευρωπαϊκό της ξεκίνημα με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, όχι μόνο να πετύχει την πρώτη ευρωπαϊκή νίκη της στον πρώτο επίσημο διεθνή της αγώνα, αλλά και να πάρει την πρόκριση και μάλιστα χωρίς να δεχτεί γκολ.

Όσο για το προφίλ της Χράντετς Κράλοβε, ήταν και παραμένει μία άσημη ομάδα, η οποία έχει μόνο δύο συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μετά από την παρθενική της εμφάνιση χρειάστηκε να περιμένει 35 ολόκληρα χρόνια ώστε να καταφέρει να ξανακερδίσει την έξοδό της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Όσο για τα εγχώρια κατορθώματά της, ένα πρωτάθλημα το μακρινό 1960 και ένα κύπελλο το 1995, δεν την τοποθετούν ανάμεσα στα μεγαθήρια της άλλοτε Τσεχοσλοβακίας και της νυν Τσεχίας, πόσο μάλλον όταν η ομάδα ανεβοκατεβαίνει συνήθως ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.