Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Σλιέμα Γουόντερερς-Παναθηναϊκός 1-0

1965-66 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Προκριματικός γύρος

Προκριματικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της περιόδου εκείνης και η κληρωτίδα ευνοεί τον Παναθηναϊκό φέρνοντάς του αντίπαλο την ομάδα της Σλιέμα, από μία από τις πιο αδύναμες ποδοσφαιρικά χώρες του πλανήτη, την Μάλτα. Ο Παναθηναϊκός έχει ήδη παίξει 10 αγώνες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά έχει σημειώσει μόλις μία νίκη και αυτή απέναντι στην αδύναμη Γκλεντόραν από τη Βόρεια Ιρλανδία με 3-2 στην Λεωφόρο.














Ο Παναθηναϊκός κάνει το χρέος του και αυτό που όλοι θεωρούν αυτονόητο, δηλαδή να αποκλείσει τους Μαλτέζους. Αυτό που δεν κάνει όμως είναι να σώσει το γόητρό του, αφού έχοντας κερδίσει τον πρώτο αγώνα στην Αθήνα με 4-1, γνωρίζει ντροπιαστική ήττα στον επαναληπτικό στη Μάλτα με 1-0,  όπου μάλιστα οι γηπεδούχοι χάνουν και πέναλτι που ίσως έβαζε σε περιπέτειες και την ίδια την πρόκριση του τριφυλλιού. Η σύμπτωση όμως είναι άλλη, ότι και σε αυτή την περίπτωση η Σλιέμα καταφέρνει αυτό που δεν είχε πετύχει μέχρι τότε στις προηγούμενες απόπειρές της: να σημειώσει και αυτή την πρώτη της ευρωπαϊκή νίκη απέναντι σε ποιον άλλον, τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα η Σλιέμα στους αγώνες της με τους πράσινους πέτυχε και τα πρώτα της ευρωπαϊκά γκολ, αφού σε τέσσερις ευρωπαϊκούς αγώνες μέχρι τότε με την ουαλική Μπόροου (0-0 και 0-2) και την ρουμάνικη Διναμό Βουκουρεστίου (0-2 και 0-5) δεν είχε γνωρίσει την χαρά του σκοραρίσματος. Άλλη μία μαύρη νύχτα στην ευρωπαϊκή ιστορία του τριφυλλιού η οποία αμαυρώνει και την ίδια την πρόκριση της ομάδας. Έτσι ο Παναθηναϊκός δημιουργεί άλλο ένα αξεπέραστο ρεκόρ, καθώς παραμένει μέχρι και σήμερα η μοναδική ελληνική ομάδα η οποία έχει ηττηθεί από μαλτέζικη. Για την ιστορία η πορεία του Παναθηναϊκού θα σταματήσει στον επόμενο κιόλας γύρο, αφού θα αποκλειστεί από την πανίσχυρη τότε ουγγρική Φερεντσβάρος και μάλιστα με ήττα στη Λεωφόρο με 1-3.

Όταν μιλάμε για μία ομάδα της Μάλτας, η χώρα προέλευσης και μόνο είναι αρκετή για να υπολογίσουμε την μηδαμινή δυναμικότητα της ομάδας. Όμως αν θέλουμε να εστιάσουμε στην ευρωπαϊκή ιστορία της Σλιέμα, θα δούμε ότι μέχρι την περίοδο 2010-11 η μαλτέζικη ομάδα έχει δώσει 80 ευρωπαϊκούς αγώνες με εφιαλτικό απολογισμό 12 νίκες, 5 ισοπαλίες και 63 ήττες, ενώ τα τέρματα της ομάδας είναι 47 υπέρ και 220 κατά! Και το πράγμα γίνεται ακόμα πιο τρομακτικό όταν ανακαλύπτουμε ότι η μεγαλύτερή της ήττα στην Ευρώπη είναι 12-0 από την Σουόνσι της Ουαλίας, ενώ είναι πολλοί οι αγώνες στους οποίους έχει δεχτεί 4, 5, 6, 7 και 8 γκολ. Αν θέλουμε δε να δούμε και ποιες είναι οι ομάδες κόντρα στις οποίες πέτυχε η Σλιέμα τις 12 ευρωπαϊκές της νίκες αυτές είναι: η Ρούμελανζ του Λουξεμβούργου, η Νόρκεπινγκ της Σουηδίας, η Λάχτι και η Τούρκου της Φινλανδίας, η Μποαβίστα της Πορτογαλίας (από την οποία όμως η Σλιέμα είχε ηττηθεί στον επαναληπτικό με 8-0), η Μαργκβέτι Ζεσταφόνι της Γεωργίας, η Παρτιζάν Βελιγραδίου, η Μάταντορ Πούχοβ της Σλοβακίας, η Άκρανες της Ισλανδίας, τα Τίρανα της Αλβανίας, η Σκόντο Ρίγα της Λετονίας και φυσικά ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες, τις περισσότερες από τις οποίες δεν ξέρουμε ούτε πώς να τις προφέρουμε, βρίσκεται και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος βέβαια φιγουράρει ως η πρώτη ομάδα η οποία υπέκυψε στην θρυλική Σλιέμα της Μάλτας και φυσικά το όνομά του θα μνημονεύεται μέχρι και σήμερα από τους οπαδούς της κατά τα άλλα συμπαθούς μαλτέζικης ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.