Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Πολόνια Μπίτομ-Παναθηναϊκός 2-1 και Παναθηναϊκός-Πολόνια Μπίτομ 1-4

1962-63 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Προκριματικός γύρος

Η Πολόνια Μπίτομ είναι το επόμενο «μεγαθήριο» στο οποίο ο Παναθηναϊκός προσφέρει απεριόριστη χαρά. Οι πράσινοι αναζητούν την πρώτη τους νίκη στην τρίτη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ όσον αφορά στην πολωνική ομάδα αυτή είναι η δεύτερη και τελευταία ευρωπαϊκή συμμετοχή της. Στην πρώτη της συμμετοχή είχε αποκλειστεί με κάτω τα χέρια από την ουγγρική ΜΤΚ Βουδαπέστης, έχοντας χάσει με το βαρύ 3-0 τόσο εντός όσο και εκτός έδρας.

Κι όμως, η παντελώς άγνωστη μέχρι και σήμερα πολωνική ομάδα αποκλείει το τριφύλλι στα προκριματικά του θεσμού και μάλιστα με δύο νίκες. Στον πρώτο αγώνα στην Πολωνία, η Πολόνια Μπίτομ αρπάζει την ευκαιρία και πετυχαίνει και αυτή την πρώτη της ευρωπαϊκή νίκη απέναντι στο γνωστό θύμα με 2-1, ένα σκορ που αφήνει ελπίδες στους πράσινους για τον επαναληπτικό της Αθήνας. Ο επαναληπτικός αυτός όμως γράφεται με μαύρα γράμματα στην ιστορία του τριφυλλιού, αφού η Πολόνια Μπίτομ διασύρει τον Παναθηναϊκό με το γνωστό από τότε 1-4  μέσα στη Λεωφόρο και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αποδοκιμάζουν την ομάδα. Στον επόμενο γύρο η πολωνική ομάδα αποκλείεται από την μετριότατη τότε Γαλατασαράι και μάλιστα με βαριά ήττα στην Κωνσταντινούπολη με 4-1, αποδεικνύοντας ότι κάθε άλλο παρά υπολογίσιμος αντίπαλος ήταν, και αυτό αποτελεί το κύκνειο άσμα της αφού δεν θα ξαναεμφανιστεί στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της Πολόνια Μπίτομ είναι ότι έχει μόνο δύο συμμετοχές στην Ευρώπη, όπου σε συνολικά 6 ευρωπαϊκούς αγώνες σε ολόκληρη την ιστορία της έχει απολογισμό 3 νίκες και 3 ήττες, με δύο από τις τρεις ευρωπαϊκές νίκες της να είναι εναντίον του Παναθηναϊκού, ο οποίος με τη σειρά του δεν καταφέρνει να πετύχει την πρώτη του ευρωπαϊκή νίκη στην τρίτη παρουσία του εκτός συνόρων. Έτσι το τριφύλλι σπάει όλα τα ρεκόρ, όχι μόνο ξαναγίνεται το θύμα απέναντι στο οποίο άλλη μια άσημη ομάδα πανηγυρίζει την πρώτη της διεθνή νίκη, αλλά το 1-4 της Λεωφόρου μένει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή νίκη της Πολόνια Μπίτομ και η μοναδική ευρωπαϊκή νίκη της εκτός έδρας, ενώ είναι και η βαρύτερη εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού που γίνεται και η μοναδική ομάδα την οποία έχει αποκλείσει η Πολόνια Μπίτομ στην σύντομη ευρωπαϊκή της ιστορία. Όπως ήδη αναφέρθηκε, η Πολόνια Μπίτομ δεν θα ξαναεμφανιστεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού αποτελεί ομάδα ασανσέρ που πηγαινοέρχεται ανάμεσα στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία του πολωνικού πρωταθλήματος, φτάνοντας μάλιστα ακόμα και στην τρίτη κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.