Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Λεχ Πόζναν-Παναθηναϊκός 3-0 και Παναθηναϊκός-Λεχ Πόζναν 1-2

1990-91 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Α' γύρος

Τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί και αυτή η χρονιά για τον Παναθηναϊκό, αυτή τη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, αν και τα πράγματα ξεκινάνε ως συνήθως ιδανικά, με τη θεά τύχη στην κλήρωση να είναι και πάλι σύμμαχος του τριφυλλιού και να το φέρνει αντιμέτωπο στον πρώτο γύρο με την πολωνική Λεχ Πόζναν, μία μικρομεσαία ομάδα η οποία πρόσφατα είχε εμφανιστεί από το πουθενά στο ποδοφαιρικό προσκήνιο της Πολωνίας με την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας της το 1983, αλλά κυρίως μία ομάδα της οποίας το όνομα λίγοι ήξεραν στην Ευρώπη τότε, αλλά ακόμα λιγότεροι το φοβόντουσαν.

Η Λεχ Πόζναν λοιπόν επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη στον Παναθηναϊκό, αφού από τον πρώτο αγώνα στο Πόζναν βάζει σε θέση κομπάρσου τους πράσινους με μία επιβλητική νίκη με 3-0. Αλλά σαν να μην φτάνει αυτό, στον επαναληπτικό γράφει και αυτή το όνομά της στην λίστα των «μεγαθηρίων» που έχουν περάσει με νίκη από την Αθήνα, κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό με 2-1 και παίρνοντας πανηγυρική πρόκριση, κάτι που ούτε οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί της μπορούσαν να φανταστούν. Αποτέλεσμα ο αποκλεισμός του ΠΑΟ με δύο ήττες και συνολικό σκορ 5-1, στην πρώτη πρόκριση της Λεχ Πόζναν στον Κύπελλο Πρωταθλητριών. Βέβαια η Λεχ Πόζναν δεν θα πάει μακριά, αφού στον επόμενο γύρο θα αποκλειστεί από τη Μαρσέιγ, την οποία ναι μεν κέρδισε με 3-2 στην Πολωνία, αλλά από την οποία διασύρθηκε στη Μασσαλία με 6-1.

Η πολωνική ομάδα μέχρι τότε είχε αντιμετωπίσει 8 ομάδες στη σχετικά μικρή ευρωπαϊκή της ιστορία, από τις οποίες είχε αποκλείσει μόλις δύο και αυτές ήταν οι αδύναμες Βεστμαναέγιαρ από την Ισλανδία και Φλαμουρτάρι από την Αλβανία. Ο ΠΑΟ έγινε η τρίτη ομάδα που έπεσε θύμα της πολωνικής ομάδας και μάλιστα με δύο ήττες, όπως και τα προαναφερθέντα... μεγαθήρια. Με το 3-0 επί του ΠΑΟ η Λεχ Πόζναν ισοφάρισε τη μεγαλύτερη νίκη της στην Ευρώπη μέχρι τότε (το 3-0 επί της Βεστμαναέγιαρ), ενώ αυτή είναι η μεγαλύτερη νίκη της μέχρι σήμερα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Με το συνολικό 5-1 επί του ΠΑΟ, η Λεχ Πόζναν ισοφάρισε το μεγαλύτερο μέχρι τότε συνολικό σκορ στην ευρωπαϊκή της ιστορία, εκείνο το 4-0 επί της Βεστμαναέγιαρ. Παράλληλα, η νίκη με 2-1 στην Αθήνα ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη της πολωνικής ομάδας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, αφού μέχρι τότε σε δύο αγώνες είχε ισάριθμες συντριβές και χωρίς να σκοράρει: ήττες με 4-0 από Μπιλμπάο και Λίβερπουλ.

Όποτε η Λεχ Πόζναν κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια ισχυρή ομάδα αποκλείστηκε και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων σχεδόν με κατεβασμένα τα χέρια: Ντούισμπουργκ (0-5 εκτός, 2-5 εντός), Αμπερντίν (0-2 εκτός, 0-1 εντός), Μπιλμπάο (2-0 εντός, 0-4 εκτός), Λίβερπουλ (0-1 εντός, 0-4 εκτός), Γκλάντμπαχ (1-1 εκτός, 0-2 εντός). Μοναδική εξαίρεση οι αγώνες της με την Μπαρτσελόνα δύο χρόνια πριν τις αναμετρήσεις με τον ΠΑΟ, όπου η Λεχ αποκλείστηκε στα πέναλτι μετά από δύο ισοπαλίες με 1-1, στην καλύτερη ευρωπαϊκή της εμφάνιση μέχρι τότε. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν τις αναμετρήσεις της με τον ΠΑΟ, η Λεχ Πόζναν είχε 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 8 ήττες στην Ευρώπη, με τέρματα 15-29. Αν αφαιρέσουμε τις δύο αδύναμες ομάδες που απέκλεισε, ο απολογισμός της απέναντι στις ομάδες της προκοπής που αντιμετώπισε είναι τραγικός με 1 νίκη, 3 ισοπαλίες και 8 ήττες, με τέρματα 7-27 και καμία πρόκριση.

Με αφορμή και ένα κόσμιο κατά τα άλλα σχόλιο που άφησε στη συγκεκριμένη ανάρτηση ένας οπαδός του ΠΑΟ, η πράσινη προπαγάνδα λειτουργεί ως συνήθως διαστρευλωτικά, προσπαθώντας να μετατρέψει έναν αποκλεισμό ντροπιαστικό σε αξιοπρεπή. Ανάλογος αποκλεισμός του Ολυμπιακού με δύο ταπεινωτικές ήττες από μια τέτοια ομάδα, από ένα μη ισχυρό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με μικρή ευρωπαϊκή ιστορία, χωρίς καμία έστω αξιοπρόσεκτη πρόκριση ή πορεία, θα ήταν αντικείμενο χλευασμού της πειραϊκής ομάδας. Επειδή όμως πρόκειται για τον ΠΑΟ, η προπαγάνδα από τους ανιστόρητους του πράσινου στρατοπέδου παρουσιάζει τη Λεχ Πόζναν ως μια ισχυρή ομάδα με σκοπό να μην πληγωθεί το γόητρο του... Ευρωπαίου, με ισχύ όμως που είναι μόνο αποτέλεσμα νοσηρής φαντασίας, καθώς οι αριθμοί και τα πεπραγμένα της Λεχ Πόζναν μέχρι τότε στην Ευρώπη, μαρτυρούν ακριβώς το τι ήταν (και συνεχίζει να είναι) ο πολωνικός σύλλογος: μια ανυπόληπτη ευρωπαϊκή ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.