Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Γκλεντόραν-Παναθηναϊκός 2-2

1964-65 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Προκριματικός γύρος

Τέταρτη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη και στους προηγούμενους έξι αγώνες δεν έχει γευτεί τη χαρά της νίκης. Αυτή τη φορά αντίπαλός του είναι και πάλι μία ομάδα στα μέτρα του, η Γκλεντόραν από τη Βόρειο Ιρλανδία. Η ευφορία στις τάξεις των πρασίνων αλλά και του τύπου της εποχής είναι διάχυτη, αφού αυτή τη φορά όλοι περιμένουν ο Παναθηναϊκός να σημειώσει επιτέλους την πρώτη του επιτυχία.










Η Γκλεντόραν μπορεί στην χώρα της να είναι μια από τις μεγαλύτερες ομάδες, όμως εκτός συνόρων ήταν μία αδύναμη ομάδα (και παραμένει μέχρι σήμερα), η οποία συμμετείχε για τρίτη φορά στην Ευρώπη και τα κατορθώματά της μέχρι τότε εκτός συνόρων κάθε άλλο παρά την κολάκευαν. Είχε δώσει τέσσερις ευρωπαϊκούς αγώνες, όλους στο Κύπελλο Εκθέσεων, και μετρούσε μόνο ήττες από την Σαραγόσα (0-2 και 2-6) και από την σκωτσέζικη Πάτρικ Θιστλ (1-4 και 0-3). Πρώτος αγώνας στο Μπέλφαστ και το σφύριγμα της λήξης θα βρει την Γκλεντόραν να πανηγυρίζει τον πρώτο της βαθμό σε ευρωπαϊκό αγώνα μετά το 2-2 με τον Παναθηναϊκό, ένας αγώνας ο οποίος είναι ιστορικός για την ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας. Όλοι περιμένουν εύκολη πρόκριση του Παναθηναϊκού στον επαναληπτικό της Λεωφόρου, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Ο αγώνας είναι αμφίρροπος και ο Παναθηναϊκός σκοράρει στο 76' για να κάνει το 3-2 και να πάρει μια δύσκολη πρόκριση, η οποία είναι και η πρώτη πρόκριση στην ιστορία της ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να προκρίθηκε, μπορεί να μην ηττήθηκε από την αντίπαλό του, αλλά η Γκλεντόραν, η οποία μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να κοιτάξει στα μάτια κανέναν αντίπαλό της στην Ευρώπη, όχι μόνο κοιτάει στα μάτια τον Παναθηναϊκό, όχι μόνο καταφέρνει να πάρει το πρώτο θετικό αποτέλεσμα στην ευρωπαϊκή της ιστορία, αλλά φτάνει κοντά σε μία ανέλπιστη πρόκριση. Μέχρι την  περίοδο 2010-11, η Γκλεντόραν σε 90 ευρωπαϊκούς αγώνες έχει σημειώσει μόλις 9 νίκες, 22 ισοπαλίες και 59 ήττες, πράγμα που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, ότι αποτελεί σάκο του μποξ στην Ευρώπη. Βέβαια όποιος ανατρέξει στον τύπο της εποχής, θα θαυμάσει την ελληνική υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο, παρουσίαζοντας την Γκλεντόραν ως μία κραταιά ομάδα και την πρόκριση του Παναθηναϊκού σαν μια γιγαντιαία επιτυχία. Όμως οι αριθμοί και η ιστορία ούτε αλλάζουν, ούτε κρύβονται πίσω από πηχυαίους τίτλους, υπερβολικούς χαρακτηρισμούς και αποθεωτικές κραυγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.