Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Σουόνσι-Παναθηναϊκός 3-3

1989-90 Κύπελλο Κυπελλούχων
Α' γύρος

Πρώτος γύρος του Κυπέλλου Κυπελλούχων, με τον Παναθηναϊκό να αντιμετωπίζει την ουαλική Σουόνσι. Είναι γνωστό ότι οι ουαλικές ομάδες γενικά δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και συνήθως γίνονται σάκος του μποξ στους αντιπάλους τους.

Η Σουόνσι είναι μία από τις έξι ομάδες της Ουαλίας, οι οποίες από την ίδρυσή τους συμμετέχουν στις αγγλικές διοργανώσεις και όχι σε αυτές της χώρας τους. Βέβαια το γεγονός αυτό δεν την κάνει δυνατή, κάτι το οποίο δείχνει και η ίδια η πορεία της, αφού σε όλη την ιστορία της βολοδέρνει στις Β', Γ', Δ' και τις τοπικές κατηγορίες της Αγγλίας. Βέβαια η Σουόνσι, όπως και οι άλλες ουαλικές ομάδες που αγωνίζονται στις αγγλικές διοργανώσεις, είχαν το δικαίωμα στο παρελθόν να συμμετέχουν και στο ουαλικό κύπελλο. Σε αυτή την... πανίσχυρη διοργάνωση, η Σουόνσι είχε κάποιες μεγάλες επιτυχίες που της έδωσαν το ευρωπαϊκό εισιτήριο επτά φορές μέχρι σήμερα, όλες φυσικά στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Στην Ευρώπη η Σουόνσι μέχρι σήμερα έχει δώσει 18 αγώνες, με απολογισμό 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και 11 ήττες. Έχει καταφέρει να νικήσει δύο φορές την Σλιέμα από την Μάλτα και μάλιστα με σκορ 12-0 εντός και 5-0 εκτός, και μία φορά την τότε μικρομεσαία πορτογαλική Μπράγκα. Για όσους δεν θυμούνται η Σλιέμα που έχασε με συνολικό σκορ 0-17 από την Σουόνσι είναι η ομάδα που στο παρελθόν κατάφερε να κερδίσει τον Παναθηναϊκό. Αλλά φυσικά όποτε αντιμετώπισε στοιχειωδώς καλές ομάδες, τα αποτελέσματά της δεν ήταν τόσο καλά, με αποκορύφωμα μία ήττα με 8-0 από τη Μονακό.

Ο Παναθηναϊκός παραλίγο να την πατήσει στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ, όπου αν και προηγήθηκε με 3-2 είδε την... κραταιά Σουόνσι να μειώνει στο τελικό 3-2, με την ρεβάνς να έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Στον επαναληπτικό της Ουαλίας, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται να κυνηγάει το σκορ και την πρόκριση στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Στο 31' η Σουόνσι κάνει το 1-0 (σκορ πρόκρισης για τη Σουόνσι), στο 46' κάνει το 2-0 (ο Παναθηναϊκός χρειάζεται δύο γκολ για να προκριθεί), στο 49' οι πράσινοι μειώνουν σε 2-1 (χρειάζονται άλλο ένα γκολ), στο 66' γίνεται το 3-1 (και πάλι δύο γκολ μακρυά από την πρόκριση ο Παναθηναϊκός), στο 71' το σκορ 3-2 (σκορ παράτασης), ενώ μόλις στο 89' ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει επιτέλους να σφραγίσει την... επική πρόκριση απέναντι στο "μεγαθήριο". Φυσικά κανείς δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη και το 3-3 στην Ουαλία δεν κολακεύει το τριφύλλι, ασχέτως αν κάποιοι τότε αλλά και σήμερα μιλάνε για μία ηρωϊκή πρόκριση, κόντρα σε μία ομάδα η οποία σημειωτέον εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στην Γ' κατηγορία της Αγγλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.