Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός 4-1

1970-71 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Ημιτελικοί

Είναι η χρονιά-ορόσημο στην ιστορία του Παναθηναϊκού, που φτάνει μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ όπου χάνει από τον Άγιαξ, έχοντας αποκλείσει την Ζενές Ες, την Σλόβαν Μπρατισλάβας, την Έβερτον και τον Ερυθρό Αστέρα. Το πώς έφτασε εκεί και το παρασκήνιο που συνόδευε αυτή την πορεία, είναι ένα άλλο θέμα το οποίο θα μας απασχολείσει άλλη στιγμή.

Και φυσικά ο Παναθηναϊκός δεν έγινε μεγαθήριο από τη μια στιγμή στην άλλη, κάτι για το οποίο προσπαθούν να μας πείσουν διάφοροι καλοθελητές. Μέχρι τότε ο ευρωπαϊκός απολογισμός του Παναθηναϊκού ήταν άκρως αρνητικός, έχοντας σε 22 αγώνες μόλις 3 νίκες και μάλιστα απέναντι σε αδύναμους αντιπάλους: την Γκλεντόραν από την Βόρειο Ιρλανδία, την Σλιέμα από την Μάλτα και την Μόλενμπεκ από το Βέλγιο, που ήταν και οι μοναδικές ομάδες που είχε αποκλείσει, ενώ χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια από την πρώτη του ευρωπαϊκή συμμετοχή για να πετύχει την πρώτη εκτός έδρας νίκη του με αντίπαλο την επίσης αδύναμη Ζενές Ες του Λουξεμβούργου. Όμως, λίγο η τύχη όπως στο Γκούντισον Παρκ όπου η Έβερτον σφυροκοπάει τον Παναθηναϊκό σε ολόκληρο τον αγώνα αλλά το τελικό σκορ είναι 1-1, λίγο η διαιτησία όπως στον επαναληπτικό με την αγγλική ομάδα με τελικό σκορ 0-0 που δίνει την πρόκριση στην ελληνική ομάδα και αφήνει την Έβερτον να βράζει για τα διαιτητικά σφυρίγματα, λίγο η φήμες που γίνονται κραυγές σε ολόκληρη την Ευρώπη για την αξιοπιστία του επαναληπτικού με τον Ερυθρό Αστέρα στην Αθήνα, συντελούν σε αυτό που η πράσινη οικογένεια και οι παρατρεχάμενοί της ονομάζουν «έπος του Γουέμπλεϊ».

Πάντως ακόμα και σε αυτή την πορεία προς τον τελικό ο Παναθηναϊκός στους ημιτελικούς γνώρισε βαριά ήττα από τον ισχυρό Ερυθρό Αστέρα με 4-1 στο Βελιγράδι, ένα σκορ το οποίο φάνταζε μικρό σε σχέση με την εικόνα του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός βέβαια στον επαναληπτικό θα κερδίσει με 3-0 και θα προκριθεί, με τις φήμες να οργιάζουν και μετά από χρόνια να επαληθεύονται. Όμως η τεσσάρα στο Βελιγράδι είναι γεγονός και καταγράφεται ως μία βαριά ήττα στην ιστορία του τριφυλλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.